Četvrtak, 24.03.2011.

11:25

Štrajk će koštati roditelje đaka

Zbog štrajka prosvetara đaci nisu savladali mnoge planirane lekcije, pa će morati mnogo duže i bolje da se pripremaju za predstojeće prijemne ispite, piše Blic.

Izvor: Blic

Štrajk æe koštati roditelje ðaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Marko Despotovic

pre 13 godina

Ucenik sam 4. razreda Pravno-poslovne skole Beograd i stvarno mi nije jasno sta profesori zele. Da se razumemo, jednostavno nisu zasluzili da im se povecaju plate jer mnogi koji rade vise od njih i koji mnogo vise doprinose od njih imaju duplo manje plate. Otprilike 50% profesora ne zasluzuje svoje radno mesto zbog toga sto su nestrucni i zato sto primenjuju zastarele metode predavanja. Da li je moguce da imamo toliko mnogo profesora starijih od 50 godina??? Niko od njih ne zna engleski, slabo su opste obrazovani i oni ce nas da uce necemu? Molim vas, nekoliko hiljada mladih, ambicioznih, vrednih i strucnih ljudi ceka na birou ili rade na kioscima brze hrane. Pustite bar nas decu da idemo normalno u skolu. Molim vas!!!

sramno izvestavanje

pre 13 godina

Ovo je sramno jednostrano izvestavanje, ocigledno naruceno od strane ministra prosvete! Ispricana samo jedna strana price! Nema vise objektivnog nepristrasnog izvestavanja!

Sto se tice strajka, sramota za sve radnike na sta su sindikati i udruzivanje spali. Zbog toga sto nisu jedinstveni, prosvetari ce da nadrljaju i ovaj strajk traje mnogo duze nego sto je bilo potrebno. A posle ovoga nista nece biti isto. Mogu svi zaposleni u javnom sektoru da se oproste od povecanja zarada jos mnogo dugo...

Neko rece, brljotina ministra i Miladin Kovacevic i eto povecanja plata. A ove gluposti u tekstu da nam je prosecna plata ekvivalent 1000 evra, ja ne mogu da svarim do prekosutra.

Sraman tekst!

bole.lozac

pre 13 godina

...zasto mislite da ste vi vazniji od lekara, obucara, prodavca, automehanicara. po kom to kriterijumu ste vi iznad svih. samo ,molim vas bez lazne brige o deci. svi radimo za pare i prodajemo ove sitne duse za sitne pare. ali vi ste se prodali bas za sicu !!!

zoran

pre 13 godina

Zelim samo da pokazem poredjenje plata u okruzenju sa platama nasim prosvetnih radnika:"Srbija mnogo ne zaostaje za okruženjem u zaradama po paritetu kupovne moći, objasnio je nedavno zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Prema toj računici, na koju su odmah negativno reagovali naročito zaposleni u javnom sektoru, posmatrano u odnosu na prosek 27 zemalja, članica EU, prosečna srpska plata iz decembra od 375 evra[36.500 DIN.] bila je „ekvivalentna“ kupovnoj moći od 1.014 evra. Ako bi se prihvatilo takvo poređenje, Slovenija, Mađarska i Hrvatska „beže“ Srbiji za samo oko 150 evra, dok su Bugarska i Rumunija u debelom zaostatku (602 i 699 evra)."

Zato prosvetari krenite da radite da deca vise ne ispastaju zbog vasih nerealnih zahteva. Koliko ima mladih na birou koji sa zadovoljstvom radili za novac koji vi sada primate.

Paris 4ever

pre 13 godina

Ne vidim razloga za brigu sto ce deca propustiti deo nastave. Ovo kazem kao roditelj ciji je sin ucenik u Srbiji. I ja sam se najvise radovao strajku profesora. Ipak i kao takav, zavrsio sam studije (u Srbiji). 27 godina skolovanja i 4 "velike" diplome sam bacio ili negde zaturio. Sada sa bavim poljoprivredom u Francuskoj i mnogo vise zaradjujem od ovih sa diplomama. Cak sam i mnogo srecniji jer od tog posla sam kupio stan u USA i Australiji, pored ovog u Parizu. Ipak...ja sam se skolovao 90' u Srbiji. Ali skola je skola i strajk je strajk, pa sam ja svim srcem uz strajkace, sve dok mi raduju sina. Tako ce i on, kroz strajkove, dok je mali i na vreme, nauciti mnoge stvari i shvatiti ge je posao, zivot i ....... "gde neke diplome nisu ona presudna zivotna stvar...."(Dj. Balasevic)

Gru

pre 13 godina

B 92 se vrlo obrukao ovom vešću. Toliko je nerealna i tendenciozna da je to i malom detetu jasno. I ne znam ko tu sada zloupotreblkjava decu, čini mi se da je u ovoj izjavi zloupotrebljeno dete zarad iskrivljenja slike o štrajku i demonizovanja prosvetnih radnika (mislim komentar u vezi sa kašnjenjem od 15 min na već skraćeni čas je krajnje degutantan; ako se to i dešava to nije pravilo nego izuzetak kavih ima svuda).
Dalje, jedan komentator je napisao kako mu dete ide u Zemunsku gimnaziju u žalio se kako i deca negoduju zbog izgubljenih časova. A zašto nije pomenuo da kada su profesori nakon smanjenja plata posustali i pokolebali se, da su deca ta (i svaka im čast, dokazali su da gimnazijalci još uvek umeju da razmišljaju, nekad i bolje od odraslih)su izašla pred školu negodujući sa parolama: KOLIKO PUTA STE STALI NA POLA PUTA!? I urodilo je plodom, otreznilo je profesore koji su odlučili da nastave sa štrajkom!
Ne dajmo da nam takvu lepu i pametnu omladinu truju lošim porukama o tome kako je prosveta najgori sloj i kako obrazovanje nikoema ne treba!

JEDNAČINA

pre 13 godina

Jadni đaci, jadni roditelji! Ti zli prosvetari im hleb iz usta vade!!!
Samo se činjenično stanje redovno zaobilazi ili ignoriše.
Količina para potrebna za povećanje prosvetnih plata za celu ovu godinu jednaka je sumi koju je država prošle godine izdvojila za Davinićevu pravnu brljotinu i tuču Miladina Kovačevića. Dakle:
DAVINIĆ + KOVAČEVIĆ = povećanje plate za DESETINE HILJADA PROFESORA
Para u budžetu ima za ministrovu brljotinu(koji je uz sebe imao i svitu savetnika i pravnika, takođe plaćanih iz budžeta).
Para u budžetu ima za divljaka i huligana, koji ruši ugled Srbije po belom svetu.
Para za prosvetu nema...
Da li zaista neko u to veruje?
Da li ovi jadni roditelji zaista smatraju da je uredu da plaćaju ceh dva navedena šarlatana, a nije uredu da plate profesore svoje dece? Ili je možda ministar trebalo da ispoštuje ono što je potpisao u septembru 2010., pa bi sve prošlo bez štrajka? Da li bi možda roditelji ovaj bes i ovu mržnju trebalo da usmere na VLADU RS i ministra prosvete, a ne na one koji im ipak decu uče nečem dobrom i korisnom?

Tibor

pre 13 godina

Svi vi koji ste tako grlati protiv prosvetara, prvo proverite dali vase celjade inace uci, i kada je normalna nastava.

Ja imam sina i cerku i yenu prosvetara. Sa sinom bijem bitku i najradije bih ga iybacio na neki fiyicki rad, ne bi li poceo da uci, dok sa cerkom nikakvih problema.

Suocite se vecina vas da vasa deca inace ne uce, bilo strajka ili ne.

Supruga mi donese kuci kontrolne iz matematike, a dete ne zna tablicu mnozenja u visim razredima osnovne skole. Sta ona tu moze, sem da natera dete da isto nabuba i da roditeljima saopsti isto. Tablica mnozenja nije krivica nastavnika, NIKAKO!!!!

Nenad

pre 13 godina

Koliko je mene i celu moju generaciju koštalo što smo kao maturanti 1999. godine izgubili 3 poslednja meseca školovanja zbog sadašnjeg ministra prosvete i njegovih partijskih drugova?

A sad se gospodin Obradović navodno ubija od brige za učenike.

Lustracija ODMAH!

Ovca iz Centralne Srbije

pre 13 godina

Jedan od razloga za strajk je podizanje kvaliteta obrazovanja. U redu, pretpostavljam da cete u to ime da se posvetite djacima i nadoknadite priopusteno za vreme letnjeg raspusta, besplatno. Ja ne sumnjam da ce tako i biti.

Dragan

pre 13 godina

Zavadi pa vladaj... Nista novo.

Ali ako se zarad zavade (citaj - vladanja) koriste deca, onda je to vrhunac bezobrazluka. Zasto nasi mediji sve vise lice na CNN? Srceparajuce price koje nemaju nikakve veze sa realnoscu vec samo treba da izazovu revolt drustva, koje bi onda trebalo da reaguje... Ajde da bombardujemo profesore!

Mrs. X

pre 13 godina

U potpunosti podrzavam strajk prosvetara, mislim da je vreme da se ova Vlada malo zapita sta radi i gde vodi ovu zemlju. Skolstvo je na najnizem mogucem nivou i vreme je da se dese neke ozbiljne promene. Slazem se sa svim zahtevima prosvetara, ali bih da pitam Sindikate da li su na listi svojh zahteva stavili i povecanje i ovako bednih stipendija za ucenike, a ne samo njihove plate? Sramota je da stipendija za ucenike bude samo 3900 dinara mesecno,a sa tim parama jedva kupe uzinu i da ima ostane dzeparac, a da ne govorim i o dodatnim placanjem mesecnih karata za autobus. Zaista sramota. Mislim da bi sad bio red i da se ucenici pobune i protestvuju, oni su vise osteceni od bilo koga u celoj ovoj prici.

Tihana

pre 13 godina

Hm...onaj ko uzima privatne časove sigurno ih ne uzima zbog štrajka!! Dodajmo i da su programi preopterećeni i puni zastarelog i nepotrebnog ,,znanja'' i jedino zavisi od ,,žongliranja'' i improvizacija posvećenog profesora koji će to da sažme i prezentuje deci.Program je toliko preopterećen da prof.maltene treba uz štopericu da vežba da sve to istrese za 45 min.I da hoće ne može dovoljno časova da posveti da gradivo temeljno obradi sa đacima jer teško njemu ako dođe inspektor i vidi u dnevniku da nema dovoljno ,,istrešenih'' časova kako je predviđeno po programu.Časovi valjda treba da su dijalog a ne iznošenje saopštenja!

Postiđeni profesor

pre 13 godina

Ova direktorka je malo pobrkala lončiće. Kaže da đaci nemaju pravo da traže časove od 45 minuta?! Ona je zaboravila zbog koga postoji škola pa i profesori zbog koga postoje. Ja sam takođe prosvetni radnik i dobro znam da mi postojimo zbog učenika a ne oni zbog nas. Neki od mojih kolega su se toliko zaneli da su zaboravili neke elementarne i nesporne činjenice. Stidim se zbog toga!

idijot

pre 13 godina

Da je cirkus – jeste cirkus, samo je pitanje šta ko smatra šatorom a ko su pajaci. Nekako mi se čini da ima previše i šatora i pajaca. Ja sam roditelj jednog maturanta Zemunskog gimnazije pa znam da ima profesora koji podbadaju decu da ih podrže. Ne bih baš da kažem da ih i organizuju, ali .... Da li je ovo zloupotreba dece – JESTE, da li je dozvoljena – NIJE, ko će to da spreči i sankcioniše – NIKO. Naravno TREBALO BI.

Štrajk profesora je njihovo pravo, može biti opravdan ili ne, može biti “podgrejavan” sa raznih strana, u šta duboko verujem, ali da profesori ne smeju da u svoje probleme mešaju decu – NE SMEJU, ili da budem precizniji NE BI SMELI, a mešaju ih i te kako (naravno ne svi).

Nego, seća li se neko da 1999 drugo polugodište nije gotovo ni postojalo – pa šta se desilo i da li je neko gluplji i neobrazovaniji zbog toga – NIJE.

Sad se priča o nekakvom nadoknadjivanju nastave. Pitam se kada i kako neko namerava da nadoknadjuje nastavu maturantima imajući u vidu da se neki od njih već uveliko pripremaju za upis na fakultete. Ko im pomaže. Kao i uvek škola definitivno NE, a ovih dana im itekako odmaže i otežava. Misli li neko o tome u ministarstvu i školama. Opet naravno da NE.

Ako budu trebali da odrađuju časove u Zemunskoj gimnaziji – gotovo je izgledno da ću ja svoje dete podržati u tome da na takvu “nadoknadu” ne ide već da sprema prijemni ispit. Ako nekome bude palo napamet da ga sankcioniše – ćeraćemo se do Saveta Evrope – OBEĆAVAM UNAPRED

Marko

pre 13 godina

Prosvetari, i dalje mislite da ste u pravu?

Šta ćete bolji komentar od tog da pojedini profesori na čas od 30 minuta zakasne 15... najgori ste!

poreski obveznik

pre 13 godina

Pa to ce sad ti isti koji su zakidali na predavanjima u skolama, da uzmu pare od djaka da bi im na privatnim casovima objasnili ono sto su trebali na casu da im objasne!

ariel

pre 13 godina

Jedan profesor za nedelju dana moze vise da zaradi spremajucu djake privatno,nego za mesec dana predavanja istog gradiva u skoli?! U potpunosti ih razumem. Sto da se muce i pricaju dva puta jedno te isto?!Nesto razmisljam,kada je vec tako,zasto deca od pocetka ne krenu na privatne casove,zasto da gube vreme u skoli? Mozda bi tako bolje bilo? Drzavi bi ostalo novca za "pametnije" stvari...

vladimir

pre 13 godina

I sad nastavnici kao pricaju da casovi mogu da se nadoknade, samo kad?? Deci treba da pukne kicma od ucenja svega odjednom kad krenu "nadoknade". Imaju oni vremena da ispredaju sve sto su propustili ali deca imaju dva meseca manje da sve to nauce. Skolsku godinu bi trebali da produze do sledeceg septembra ako misle da nadoknade gradivo, a ne da sad nece da rade dva meseca a onda da sve to "nadoknade" za 15 dana. Ne treba im dati platu uopste, nego otkaze. Ili da rade celo leto i da predaju deci, a ne da sad roditelji PLACAJU privatne casove jer ce nastavnici da zbrzaju gradivo.

tamara

pre 13 godina

Blic je nekada važio kao medij koji objektivno izveštava,ali ovih dana mi se ečini kao da je samo poltronski istrument u rukama ministarstva prosvete i vlasti kako bi se nastavnici i profesori što više oblatili.Žalosno je za jednu zemlju kada pljujete na ljude koji predstavljaju,pored sudstva i zdravstva , stub moderne i demokratske države.Nažalost,Srbija je daleko i od moderne i od demokratske a Blic je samo jedan od mnogobrojnih dokaza

Svetlana

pre 13 godina

Ovo je sramota naše zemlje. Kome mi kao roditelji da se obratimo da zaustavi ovo intelektualno zlostavljanje naše dece? Šta očekujete ubuduće? Zašto ne štrajkuju zaposleni u privatnom sektoru? Kako mogu da drže časove (privatno) kada im se plati? Zar se zato odvaja deo naših plata? Samo: VELIKA SRAMOTA

Postiđeni profesor

pre 13 godina

Ova direktorka je malo pobrkala lončiće. Kaže da đaci nemaju pravo da traže časove od 45 minuta?! Ona je zaboravila zbog koga postoji škola pa i profesori zbog koga postoje. Ja sam takođe prosvetni radnik i dobro znam da mi postojimo zbog učenika a ne oni zbog nas. Neki od mojih kolega su se toliko zaneli da su zaboravili neke elementarne i nesporne činjenice. Stidim se zbog toga!

Svetlana

pre 13 godina

Ovo je sramota naše zemlje. Kome mi kao roditelji da se obratimo da zaustavi ovo intelektualno zlostavljanje naše dece? Šta očekujete ubuduće? Zašto ne štrajkuju zaposleni u privatnom sektoru? Kako mogu da drže časove (privatno) kada im se plati? Zar se zato odvaja deo naših plata? Samo: VELIKA SRAMOTA

Nenad

pre 13 godina

Koliko je mene i celu moju generaciju koštalo što smo kao maturanti 1999. godine izgubili 3 poslednja meseca školovanja zbog sadašnjeg ministra prosvete i njegovih partijskih drugova?

A sad se gospodin Obradović navodno ubija od brige za učenike.

Lustracija ODMAH!

Tibor

pre 13 godina

Svi vi koji ste tako grlati protiv prosvetara, prvo proverite dali vase celjade inace uci, i kada je normalna nastava.

Ja imam sina i cerku i yenu prosvetara. Sa sinom bijem bitku i najradije bih ga iybacio na neki fiyicki rad, ne bi li poceo da uci, dok sa cerkom nikakvih problema.

Suocite se vecina vas da vasa deca inace ne uce, bilo strajka ili ne.

Supruga mi donese kuci kontrolne iz matematike, a dete ne zna tablicu mnozenja u visim razredima osnovne skole. Sta ona tu moze, sem da natera dete da isto nabuba i da roditeljima saopsti isto. Tablica mnozenja nije krivica nastavnika, NIKAKO!!!!

Mrs. X

pre 13 godina

U potpunosti podrzavam strajk prosvetara, mislim da je vreme da se ova Vlada malo zapita sta radi i gde vodi ovu zemlju. Skolstvo je na najnizem mogucem nivou i vreme je da se dese neke ozbiljne promene. Slazem se sa svim zahtevima prosvetara, ali bih da pitam Sindikate da li su na listi svojh zahteva stavili i povecanje i ovako bednih stipendija za ucenike, a ne samo njihove plate? Sramota je da stipendija za ucenike bude samo 3900 dinara mesecno,a sa tim parama jedva kupe uzinu i da ima ostane dzeparac, a da ne govorim i o dodatnim placanjem mesecnih karata za autobus. Zaista sramota. Mislim da bi sad bio red i da se ucenici pobune i protestvuju, oni su vise osteceni od bilo koga u celoj ovoj prici.

Marko

pre 13 godina

Prosvetari, i dalje mislite da ste u pravu?

Šta ćete bolji komentar od tog da pojedini profesori na čas od 30 minuta zakasne 15... najgori ste!

tamara

pre 13 godina

Blic je nekada važio kao medij koji objektivno izveštava,ali ovih dana mi se ečini kao da je samo poltronski istrument u rukama ministarstva prosvete i vlasti kako bi se nastavnici i profesori što više oblatili.Žalosno je za jednu zemlju kada pljujete na ljude koji predstavljaju,pored sudstva i zdravstva , stub moderne i demokratske države.Nažalost,Srbija je daleko i od moderne i od demokratske a Blic je samo jedan od mnogobrojnih dokaza

Paris 4ever

pre 13 godina

Ne vidim razloga za brigu sto ce deca propustiti deo nastave. Ovo kazem kao roditelj ciji je sin ucenik u Srbiji. I ja sam se najvise radovao strajku profesora. Ipak i kao takav, zavrsio sam studije (u Srbiji). 27 godina skolovanja i 4 "velike" diplome sam bacio ili negde zaturio. Sada sa bavim poljoprivredom u Francuskoj i mnogo vise zaradjujem od ovih sa diplomama. Cak sam i mnogo srecniji jer od tog posla sam kupio stan u USA i Australiji, pored ovog u Parizu. Ipak...ja sam se skolovao 90' u Srbiji. Ali skola je skola i strajk je strajk, pa sam ja svim srcem uz strajkace, sve dok mi raduju sina. Tako ce i on, kroz strajkove, dok je mali i na vreme, nauciti mnoge stvari i shvatiti ge je posao, zivot i ....... "gde neke diplome nisu ona presudna zivotna stvar...."(Dj. Balasevic)

poreski obveznik

pre 13 godina

Pa to ce sad ti isti koji su zakidali na predavanjima u skolama, da uzmu pare od djaka da bi im na privatnim casovima objasnili ono sto su trebali na casu da im objasne!

Dragan

pre 13 godina

Zavadi pa vladaj... Nista novo.

Ali ako se zarad zavade (citaj - vladanja) koriste deca, onda je to vrhunac bezobrazluka. Zasto nasi mediji sve vise lice na CNN? Srceparajuce price koje nemaju nikakve veze sa realnoscu vec samo treba da izazovu revolt drustva, koje bi onda trebalo da reaguje... Ajde da bombardujemo profesore!

Tihana

pre 13 godina

Hm...onaj ko uzima privatne časove sigurno ih ne uzima zbog štrajka!! Dodajmo i da su programi preopterećeni i puni zastarelog i nepotrebnog ,,znanja'' i jedino zavisi od ,,žongliranja'' i improvizacija posvećenog profesora koji će to da sažme i prezentuje deci.Program je toliko preopterećen da prof.maltene treba uz štopericu da vežba da sve to istrese za 45 min.I da hoće ne može dovoljno časova da posveti da gradivo temeljno obradi sa đacima jer teško njemu ako dođe inspektor i vidi u dnevniku da nema dovoljno ,,istrešenih'' časova kako je predviđeno po programu.Časovi valjda treba da su dijalog a ne iznošenje saopštenja!

idijot

pre 13 godina

Da je cirkus – jeste cirkus, samo je pitanje šta ko smatra šatorom a ko su pajaci. Nekako mi se čini da ima previše i šatora i pajaca. Ja sam roditelj jednog maturanta Zemunskog gimnazije pa znam da ima profesora koji podbadaju decu da ih podrže. Ne bih baš da kažem da ih i organizuju, ali .... Da li je ovo zloupotreba dece – JESTE, da li je dozvoljena – NIJE, ko će to da spreči i sankcioniše – NIKO. Naravno TREBALO BI.

Štrajk profesora je njihovo pravo, može biti opravdan ili ne, može biti “podgrejavan” sa raznih strana, u šta duboko verujem, ali da profesori ne smeju da u svoje probleme mešaju decu – NE SMEJU, ili da budem precizniji NE BI SMELI, a mešaju ih i te kako (naravno ne svi).

Nego, seća li se neko da 1999 drugo polugodište nije gotovo ni postojalo – pa šta se desilo i da li je neko gluplji i neobrazovaniji zbog toga – NIJE.

Sad se priča o nekakvom nadoknadjivanju nastave. Pitam se kada i kako neko namerava da nadoknadjuje nastavu maturantima imajući u vidu da se neki od njih već uveliko pripremaju za upis na fakultete. Ko im pomaže. Kao i uvek škola definitivno NE, a ovih dana im itekako odmaže i otežava. Misli li neko o tome u ministarstvu i školama. Opet naravno da NE.

Ako budu trebali da odrađuju časove u Zemunskoj gimnaziji – gotovo je izgledno da ću ja svoje dete podržati u tome da na takvu “nadoknadu” ne ide već da sprema prijemni ispit. Ako nekome bude palo napamet da ga sankcioniše – ćeraćemo se do Saveta Evrope – OBEĆAVAM UNAPRED

JEDNAČINA

pre 13 godina

Jadni đaci, jadni roditelji! Ti zli prosvetari im hleb iz usta vade!!!
Samo se činjenično stanje redovno zaobilazi ili ignoriše.
Količina para potrebna za povećanje prosvetnih plata za celu ovu godinu jednaka je sumi koju je država prošle godine izdvojila za Davinićevu pravnu brljotinu i tuču Miladina Kovačevića. Dakle:
DAVINIĆ + KOVAČEVIĆ = povećanje plate za DESETINE HILJADA PROFESORA
Para u budžetu ima za ministrovu brljotinu(koji je uz sebe imao i svitu savetnika i pravnika, takođe plaćanih iz budžeta).
Para u budžetu ima za divljaka i huligana, koji ruši ugled Srbije po belom svetu.
Para za prosvetu nema...
Da li zaista neko u to veruje?
Da li ovi jadni roditelji zaista smatraju da je uredu da plaćaju ceh dva navedena šarlatana, a nije uredu da plate profesore svoje dece? Ili je možda ministar trebalo da ispoštuje ono što je potpisao u septembru 2010., pa bi sve prošlo bez štrajka? Da li bi možda roditelji ovaj bes i ovu mržnju trebalo da usmere na VLADU RS i ministra prosvete, a ne na one koji im ipak decu uče nečem dobrom i korisnom?

Gru

pre 13 godina

B 92 se vrlo obrukao ovom vešću. Toliko je nerealna i tendenciozna da je to i malom detetu jasno. I ne znam ko tu sada zloupotreblkjava decu, čini mi se da je u ovoj izjavi zloupotrebljeno dete zarad iskrivljenja slike o štrajku i demonizovanja prosvetnih radnika (mislim komentar u vezi sa kašnjenjem od 15 min na već skraćeni čas je krajnje degutantan; ako se to i dešava to nije pravilo nego izuzetak kavih ima svuda).
Dalje, jedan komentator je napisao kako mu dete ide u Zemunsku gimnaziju u žalio se kako i deca negoduju zbog izgubljenih časova. A zašto nije pomenuo da kada su profesori nakon smanjenja plata posustali i pokolebali se, da su deca ta (i svaka im čast, dokazali su da gimnazijalci još uvek umeju da razmišljaju, nekad i bolje od odraslih)su izašla pred školu negodujući sa parolama: KOLIKO PUTA STE STALI NA POLA PUTA!? I urodilo je plodom, otreznilo je profesore koji su odlučili da nastave sa štrajkom!
Ne dajmo da nam takvu lepu i pametnu omladinu truju lošim porukama o tome kako je prosveta najgori sloj i kako obrazovanje nikoema ne treba!

ariel

pre 13 godina

Jedan profesor za nedelju dana moze vise da zaradi spremajucu djake privatno,nego za mesec dana predavanja istog gradiva u skoli?! U potpunosti ih razumem. Sto da se muce i pricaju dva puta jedno te isto?!Nesto razmisljam,kada je vec tako,zasto deca od pocetka ne krenu na privatne casove,zasto da gube vreme u skoli? Mozda bi tako bolje bilo? Drzavi bi ostalo novca za "pametnije" stvari...

vladimir

pre 13 godina

I sad nastavnici kao pricaju da casovi mogu da se nadoknade, samo kad?? Deci treba da pukne kicma od ucenja svega odjednom kad krenu "nadoknade". Imaju oni vremena da ispredaju sve sto su propustili ali deca imaju dva meseca manje da sve to nauce. Skolsku godinu bi trebali da produze do sledeceg septembra ako misle da nadoknade gradivo, a ne da sad nece da rade dva meseca a onda da sve to "nadoknade" za 15 dana. Ne treba im dati platu uopste, nego otkaze. Ili da rade celo leto i da predaju deci, a ne da sad roditelji PLACAJU privatne casove jer ce nastavnici da zbrzaju gradivo.

bole.lozac

pre 13 godina

...zasto mislite da ste vi vazniji od lekara, obucara, prodavca, automehanicara. po kom to kriterijumu ste vi iznad svih. samo ,molim vas bez lazne brige o deci. svi radimo za pare i prodajemo ove sitne duse za sitne pare. ali vi ste se prodali bas za sicu !!!

sramno izvestavanje

pre 13 godina

Ovo je sramno jednostrano izvestavanje, ocigledno naruceno od strane ministra prosvete! Ispricana samo jedna strana price! Nema vise objektivnog nepristrasnog izvestavanja!

Sto se tice strajka, sramota za sve radnike na sta su sindikati i udruzivanje spali. Zbog toga sto nisu jedinstveni, prosvetari ce da nadrljaju i ovaj strajk traje mnogo duze nego sto je bilo potrebno. A posle ovoga nista nece biti isto. Mogu svi zaposleni u javnom sektoru da se oproste od povecanja zarada jos mnogo dugo...

Neko rece, brljotina ministra i Miladin Kovacevic i eto povecanja plata. A ove gluposti u tekstu da nam je prosecna plata ekvivalent 1000 evra, ja ne mogu da svarim do prekosutra.

Sraman tekst!

Ovca iz Centralne Srbije

pre 13 godina

Jedan od razloga za strajk je podizanje kvaliteta obrazovanja. U redu, pretpostavljam da cete u to ime da se posvetite djacima i nadoknadite priopusteno za vreme letnjeg raspusta, besplatno. Ja ne sumnjam da ce tako i biti.

Marko Despotovic

pre 13 godina

Ucenik sam 4. razreda Pravno-poslovne skole Beograd i stvarno mi nije jasno sta profesori zele. Da se razumemo, jednostavno nisu zasluzili da im se povecaju plate jer mnogi koji rade vise od njih i koji mnogo vise doprinose od njih imaju duplo manje plate. Otprilike 50% profesora ne zasluzuje svoje radno mesto zbog toga sto su nestrucni i zato sto primenjuju zastarele metode predavanja. Da li je moguce da imamo toliko mnogo profesora starijih od 50 godina??? Niko od njih ne zna engleski, slabo su opste obrazovani i oni ce nas da uce necemu? Molim vas, nekoliko hiljada mladih, ambicioznih, vrednih i strucnih ljudi ceka na birou ili rade na kioscima brze hrane. Pustite bar nas decu da idemo normalno u skolu. Molim vas!!!

zoran

pre 13 godina

Zelim samo da pokazem poredjenje plata u okruzenju sa platama nasim prosvetnih radnika:"Srbija mnogo ne zaostaje za okruženjem u zaradama po paritetu kupovne moći, objasnio je nedavno zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Prema toj računici, na koju su odmah negativno reagovali naročito zaposleni u javnom sektoru, posmatrano u odnosu na prosek 27 zemalja, članica EU, prosečna srpska plata iz decembra od 375 evra[36.500 DIN.] bila je „ekvivalentna“ kupovnoj moći od 1.014 evra. Ako bi se prihvatilo takvo poređenje, Slovenija, Mađarska i Hrvatska „beže“ Srbiji za samo oko 150 evra, dok su Bugarska i Rumunija u debelom zaostatku (602 i 699 evra)."

Zato prosvetari krenite da radite da deca vise ne ispastaju zbog vasih nerealnih zahteva. Koliko ima mladih na birou koji sa zadovoljstvom radili za novac koji vi sada primate.

Marko

pre 13 godina

Prosvetari, i dalje mislite da ste u pravu?

Šta ćete bolji komentar od tog da pojedini profesori na čas od 30 minuta zakasne 15... najgori ste!

Svetlana

pre 13 godina

Ovo je sramota naše zemlje. Kome mi kao roditelji da se obratimo da zaustavi ovo intelektualno zlostavljanje naše dece? Šta očekujete ubuduće? Zašto ne štrajkuju zaposleni u privatnom sektoru? Kako mogu da drže časove (privatno) kada im se plati? Zar se zato odvaja deo naših plata? Samo: VELIKA SRAMOTA

poreski obveznik

pre 13 godina

Pa to ce sad ti isti koji su zakidali na predavanjima u skolama, da uzmu pare od djaka da bi im na privatnim casovima objasnili ono sto su trebali na casu da im objasne!

Ovca iz Centralne Srbije

pre 13 godina

Jedan od razloga za strajk je podizanje kvaliteta obrazovanja. U redu, pretpostavljam da cete u to ime da se posvetite djacima i nadoknadite priopusteno za vreme letnjeg raspusta, besplatno. Ja ne sumnjam da ce tako i biti.

vladimir

pre 13 godina

I sad nastavnici kao pricaju da casovi mogu da se nadoknade, samo kad?? Deci treba da pukne kicma od ucenja svega odjednom kad krenu "nadoknade". Imaju oni vremena da ispredaju sve sto su propustili ali deca imaju dva meseca manje da sve to nauce. Skolsku godinu bi trebali da produze do sledeceg septembra ako misle da nadoknade gradivo, a ne da sad nece da rade dva meseca a onda da sve to "nadoknade" za 15 dana. Ne treba im dati platu uopste, nego otkaze. Ili da rade celo leto i da predaju deci, a ne da sad roditelji PLACAJU privatne casove jer ce nastavnici da zbrzaju gradivo.

Mrs. X

pre 13 godina

U potpunosti podrzavam strajk prosvetara, mislim da je vreme da se ova Vlada malo zapita sta radi i gde vodi ovu zemlju. Skolstvo je na najnizem mogucem nivou i vreme je da se dese neke ozbiljne promene. Slazem se sa svim zahtevima prosvetara, ali bih da pitam Sindikate da li su na listi svojh zahteva stavili i povecanje i ovako bednih stipendija za ucenike, a ne samo njihove plate? Sramota je da stipendija za ucenike bude samo 3900 dinara mesecno,a sa tim parama jedva kupe uzinu i da ima ostane dzeparac, a da ne govorim i o dodatnim placanjem mesecnih karata za autobus. Zaista sramota. Mislim da bi sad bio red i da se ucenici pobune i protestvuju, oni su vise osteceni od bilo koga u celoj ovoj prici.

Postiđeni profesor

pre 13 godina

Ova direktorka je malo pobrkala lončiće. Kaže da đaci nemaju pravo da traže časove od 45 minuta?! Ona je zaboravila zbog koga postoji škola pa i profesori zbog koga postoje. Ja sam takođe prosvetni radnik i dobro znam da mi postojimo zbog učenika a ne oni zbog nas. Neki od mojih kolega su se toliko zaneli da su zaboravili neke elementarne i nesporne činjenice. Stidim se zbog toga!

ariel

pre 13 godina

Jedan profesor za nedelju dana moze vise da zaradi spremajucu djake privatno,nego za mesec dana predavanja istog gradiva u skoli?! U potpunosti ih razumem. Sto da se muce i pricaju dva puta jedno te isto?!Nesto razmisljam,kada je vec tako,zasto deca od pocetka ne krenu na privatne casove,zasto da gube vreme u skoli? Mozda bi tako bolje bilo? Drzavi bi ostalo novca za "pametnije" stvari...

zoran

pre 13 godina

Zelim samo da pokazem poredjenje plata u okruzenju sa platama nasim prosvetnih radnika:"Srbija mnogo ne zaostaje za okruženjem u zaradama po paritetu kupovne moći, objasnio je nedavno zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Prema toj računici, na koju su odmah negativno reagovali naročito zaposleni u javnom sektoru, posmatrano u odnosu na prosek 27 zemalja, članica EU, prosečna srpska plata iz decembra od 375 evra[36.500 DIN.] bila je „ekvivalentna“ kupovnoj moći od 1.014 evra. Ako bi se prihvatilo takvo poređenje, Slovenija, Mađarska i Hrvatska „beže“ Srbiji za samo oko 150 evra, dok su Bugarska i Rumunija u debelom zaostatku (602 i 699 evra)."

Zato prosvetari krenite da radite da deca vise ne ispastaju zbog vasih nerealnih zahteva. Koliko ima mladih na birou koji sa zadovoljstvom radili za novac koji vi sada primate.

Tibor

pre 13 godina

Svi vi koji ste tako grlati protiv prosvetara, prvo proverite dali vase celjade inace uci, i kada je normalna nastava.

Ja imam sina i cerku i yenu prosvetara. Sa sinom bijem bitku i najradije bih ga iybacio na neki fiyicki rad, ne bi li poceo da uci, dok sa cerkom nikakvih problema.

Suocite se vecina vas da vasa deca inace ne uce, bilo strajka ili ne.

Supruga mi donese kuci kontrolne iz matematike, a dete ne zna tablicu mnozenja u visim razredima osnovne skole. Sta ona tu moze, sem da natera dete da isto nabuba i da roditeljima saopsti isto. Tablica mnozenja nije krivica nastavnika, NIKAKO!!!!

tamara

pre 13 godina

Blic je nekada važio kao medij koji objektivno izveštava,ali ovih dana mi se ečini kao da je samo poltronski istrument u rukama ministarstva prosvete i vlasti kako bi se nastavnici i profesori što više oblatili.Žalosno je za jednu zemlju kada pljujete na ljude koji predstavljaju,pored sudstva i zdravstva , stub moderne i demokratske države.Nažalost,Srbija je daleko i od moderne i od demokratske a Blic je samo jedan od mnogobrojnih dokaza

idijot

pre 13 godina

Da je cirkus – jeste cirkus, samo je pitanje šta ko smatra šatorom a ko su pajaci. Nekako mi se čini da ima previše i šatora i pajaca. Ja sam roditelj jednog maturanta Zemunskog gimnazije pa znam da ima profesora koji podbadaju decu da ih podrže. Ne bih baš da kažem da ih i organizuju, ali .... Da li je ovo zloupotreba dece – JESTE, da li je dozvoljena – NIJE, ko će to da spreči i sankcioniše – NIKO. Naravno TREBALO BI.

Štrajk profesora je njihovo pravo, može biti opravdan ili ne, može biti “podgrejavan” sa raznih strana, u šta duboko verujem, ali da profesori ne smeju da u svoje probleme mešaju decu – NE SMEJU, ili da budem precizniji NE BI SMELI, a mešaju ih i te kako (naravno ne svi).

Nego, seća li se neko da 1999 drugo polugodište nije gotovo ni postojalo – pa šta se desilo i da li je neko gluplji i neobrazovaniji zbog toga – NIJE.

Sad se priča o nekakvom nadoknadjivanju nastave. Pitam se kada i kako neko namerava da nadoknadjuje nastavu maturantima imajući u vidu da se neki od njih već uveliko pripremaju za upis na fakultete. Ko im pomaže. Kao i uvek škola definitivno NE, a ovih dana im itekako odmaže i otežava. Misli li neko o tome u ministarstvu i školama. Opet naravno da NE.

Ako budu trebali da odrađuju časove u Zemunskoj gimnaziji – gotovo je izgledno da ću ja svoje dete podržati u tome da na takvu “nadoknadu” ne ide već da sprema prijemni ispit. Ako nekome bude palo napamet da ga sankcioniše – ćeraćemo se do Saveta Evrope – OBEĆAVAM UNAPRED

bole.lozac

pre 13 godina

...zasto mislite da ste vi vazniji od lekara, obucara, prodavca, automehanicara. po kom to kriterijumu ste vi iznad svih. samo ,molim vas bez lazne brige o deci. svi radimo za pare i prodajemo ove sitne duse za sitne pare. ali vi ste se prodali bas za sicu !!!

Gru

pre 13 godina

B 92 se vrlo obrukao ovom vešću. Toliko je nerealna i tendenciozna da je to i malom detetu jasno. I ne znam ko tu sada zloupotreblkjava decu, čini mi se da je u ovoj izjavi zloupotrebljeno dete zarad iskrivljenja slike o štrajku i demonizovanja prosvetnih radnika (mislim komentar u vezi sa kašnjenjem od 15 min na već skraćeni čas je krajnje degutantan; ako se to i dešava to nije pravilo nego izuzetak kavih ima svuda).
Dalje, jedan komentator je napisao kako mu dete ide u Zemunsku gimnaziju u žalio se kako i deca negoduju zbog izgubljenih časova. A zašto nije pomenuo da kada su profesori nakon smanjenja plata posustali i pokolebali se, da su deca ta (i svaka im čast, dokazali su da gimnazijalci još uvek umeju da razmišljaju, nekad i bolje od odraslih)su izašla pred školu negodujući sa parolama: KOLIKO PUTA STE STALI NA POLA PUTA!? I urodilo je plodom, otreznilo je profesore koji su odlučili da nastave sa štrajkom!
Ne dajmo da nam takvu lepu i pametnu omladinu truju lošim porukama o tome kako je prosveta najgori sloj i kako obrazovanje nikoema ne treba!

Dragan

pre 13 godina

Zavadi pa vladaj... Nista novo.

Ali ako se zarad zavade (citaj - vladanja) koriste deca, onda je to vrhunac bezobrazluka. Zasto nasi mediji sve vise lice na CNN? Srceparajuce price koje nemaju nikakve veze sa realnoscu vec samo treba da izazovu revolt drustva, koje bi onda trebalo da reaguje... Ajde da bombardujemo profesore!

JEDNAČINA

pre 13 godina

Jadni đaci, jadni roditelji! Ti zli prosvetari im hleb iz usta vade!!!
Samo se činjenično stanje redovno zaobilazi ili ignoriše.
Količina para potrebna za povećanje prosvetnih plata za celu ovu godinu jednaka je sumi koju je država prošle godine izdvojila za Davinićevu pravnu brljotinu i tuču Miladina Kovačevića. Dakle:
DAVINIĆ + KOVAČEVIĆ = povećanje plate za DESETINE HILJADA PROFESORA
Para u budžetu ima za ministrovu brljotinu(koji je uz sebe imao i svitu savetnika i pravnika, takođe plaćanih iz budžeta).
Para u budžetu ima za divljaka i huligana, koji ruši ugled Srbije po belom svetu.
Para za prosvetu nema...
Da li zaista neko u to veruje?
Da li ovi jadni roditelji zaista smatraju da je uredu da plaćaju ceh dva navedena šarlatana, a nije uredu da plate profesore svoje dece? Ili je možda ministar trebalo da ispoštuje ono što je potpisao u septembru 2010., pa bi sve prošlo bez štrajka? Da li bi možda roditelji ovaj bes i ovu mržnju trebalo da usmere na VLADU RS i ministra prosvete, a ne na one koji im ipak decu uče nečem dobrom i korisnom?

Nenad

pre 13 godina

Koliko je mene i celu moju generaciju koštalo što smo kao maturanti 1999. godine izgubili 3 poslednja meseca školovanja zbog sadašnjeg ministra prosvete i njegovih partijskih drugova?

A sad se gospodin Obradović navodno ubija od brige za učenike.

Lustracija ODMAH!

sramno izvestavanje

pre 13 godina

Ovo je sramno jednostrano izvestavanje, ocigledno naruceno od strane ministra prosvete! Ispricana samo jedna strana price! Nema vise objektivnog nepristrasnog izvestavanja!

Sto se tice strajka, sramota za sve radnike na sta su sindikati i udruzivanje spali. Zbog toga sto nisu jedinstveni, prosvetari ce da nadrljaju i ovaj strajk traje mnogo duze nego sto je bilo potrebno. A posle ovoga nista nece biti isto. Mogu svi zaposleni u javnom sektoru da se oproste od povecanja zarada jos mnogo dugo...

Neko rece, brljotina ministra i Miladin Kovacevic i eto povecanja plata. A ove gluposti u tekstu da nam je prosecna plata ekvivalent 1000 evra, ja ne mogu da svarim do prekosutra.

Sraman tekst!

Marko Despotovic

pre 13 godina

Ucenik sam 4. razreda Pravno-poslovne skole Beograd i stvarno mi nije jasno sta profesori zele. Da se razumemo, jednostavno nisu zasluzili da im se povecaju plate jer mnogi koji rade vise od njih i koji mnogo vise doprinose od njih imaju duplo manje plate. Otprilike 50% profesora ne zasluzuje svoje radno mesto zbog toga sto su nestrucni i zato sto primenjuju zastarele metode predavanja. Da li je moguce da imamo toliko mnogo profesora starijih od 50 godina??? Niko od njih ne zna engleski, slabo su opste obrazovani i oni ce nas da uce necemu? Molim vas, nekoliko hiljada mladih, ambicioznih, vrednih i strucnih ljudi ceka na birou ili rade na kioscima brze hrane. Pustite bar nas decu da idemo normalno u skolu. Molim vas!!!

Tihana

pre 13 godina

Hm...onaj ko uzima privatne časove sigurno ih ne uzima zbog štrajka!! Dodajmo i da su programi preopterećeni i puni zastarelog i nepotrebnog ,,znanja'' i jedino zavisi od ,,žongliranja'' i improvizacija posvećenog profesora koji će to da sažme i prezentuje deci.Program je toliko preopterećen da prof.maltene treba uz štopericu da vežba da sve to istrese za 45 min.I da hoće ne može dovoljno časova da posveti da gradivo temeljno obradi sa đacima jer teško njemu ako dođe inspektor i vidi u dnevniku da nema dovoljno ,,istrešenih'' časova kako je predviđeno po programu.Časovi valjda treba da su dijalog a ne iznošenje saopštenja!

Paris 4ever

pre 13 godina

Ne vidim razloga za brigu sto ce deca propustiti deo nastave. Ovo kazem kao roditelj ciji je sin ucenik u Srbiji. I ja sam se najvise radovao strajku profesora. Ipak i kao takav, zavrsio sam studije (u Srbiji). 27 godina skolovanja i 4 "velike" diplome sam bacio ili negde zaturio. Sada sa bavim poljoprivredom u Francuskoj i mnogo vise zaradjujem od ovih sa diplomama. Cak sam i mnogo srecniji jer od tog posla sam kupio stan u USA i Australiji, pored ovog u Parizu. Ipak...ja sam se skolovao 90' u Srbiji. Ali skola je skola i strajk je strajk, pa sam ja svim srcem uz strajkace, sve dok mi raduju sina. Tako ce i on, kroz strajkove, dok je mali i na vreme, nauciti mnoge stvari i shvatiti ge je posao, zivot i ....... "gde neke diplome nisu ona presudna zivotna stvar...."(Dj. Balasevic)