Sindikat: Lakše kad se vrati Dačić

Nezavisni sindikat policije i dalje u štrajku. Pregovori sa Vladom očekuju se po povratku ministra Dačića iz SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2011.

06:43

Default images

Članovi Nezavisnog sindikata policije nastavili su štrajk. Posle jednodnevne pauze u štrajku, zbog opozicionog mitinga u subotu, oko 10.000 članova policijskog sindikata danas je odbilo da radi.

Njima će se u štrajku pridružiti i kolege iz policijskog sindikata Srbije ukoliko do 18. februara Vlada ne bude usvojila predlog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u.

Pregovori sa premijerom, koji su bili zakazani za danas, najverovatnije su otkazani jer se čeka povratak Ivice Dačića iz Amerike.

Ako ne vezujete pojas, ili koristite mobilni tokom vožnje, veće su šanse da se ovih dana provučete nekažnjeni jer je više od 10.000 policajaca u štrajku.

Ali oni koji treba da dobiju nova dokumenta ili da registruju auto, su već u problemu, jer štrajkuju i oni koji rade na šalterima.

Predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov apeluje na građane da budu strpljivi.

“Apelujemo na građane i pozivamo ih da budu strpljivi jer se nadamo da ćemo skoro rešiti naš problem sa Vladom i Ministarstvom unutrašnjih poslova. S obzirom da je SUP takođe u štrajku, nadamo se da neće doći ni sankcije za neregistrovano vozilo”, očekuje on.

Vlada je već danas trebalo da počne da razmatra zahteve policajaca u štrajku pošto je bio najavljen sastanak sa premijerom.

Međutim do sastanka nije došlo, jer se štrajkačima niko nije javio, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na putu u SAD, tako da Nezavisni sindikat policije ostaje pri zahtevu da se plate povećaju za 40 odsto.

“Mi smatramo da zahtev nije nerealan i da sredstva u budžetu postoje, samo treba da se izvrši preraspodela na pravičniji način. Nedopustivo je da pripravnička plata komunalnog policajca bude 36.000 dinara dok je maksimalna plata policajca 36.000 dinara”, upozorava Barbulov.

Štrajkovi prosvete i policije su, prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića, samo početak jer se, kako kaže, došlo "do ruba" propuštanjem prilika da se uđe u ozbiljan socijalni dijalog i dogovor.

“Ovde se deslio sa ovim štrajkovima da sindikati više ne pristaju na tu vrstu priče i da će Vlada morati ozbiljno da zasuče rukave i da shvati da jednog dana, ako ima socijalni dijalog i ekonomske savete, moraće da na njih stave pitanje budžeta i raspodele tih sredstava i da onda to budu kao neka kola koja imaju signalnu lampicu”, objašnjava ona.

Ističući da verovatno predstoji i štrajk zdravstvenih radnika, Stojiljković je naveo da socijalno nezadovoljstvo ima indirektne veze sa političkim zahtevima, jer je odličan teren za opoziciju da ga iskoristi za miting i iznese kao cilj vanredne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: