Nezavisni sindikat policije: Štrajk

Nezavisni sindikat policije danas započeo štrajk, zahtevajući povišicu od 40 odsto. Policijski sindikat Srbije ne podržava štrajk.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

10:16

Default images

Nezavisni sindikat policije stupio je u najavljeni štrajk rano jutros, uz minimalne procesa rada, zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja.

Protest se nastavlja i sutra, jer pregovori Nezavisnog sindikata policije sa nadležnima u MUP-u nisu dali rezultate. Članovi drugog reprezentativnog sindikata - Policijskog sindikata Srbije ne podržavaju štrajk svojih kolega.

Velimir Barbulov, predsedavajući Nezavisnog sindikata, za B92 kaže da se štrajku odazvalo više od 60 odsto zaposlenih.

"Najvažnije je da je i u Beogradu došlo do znatnog odziva u štrajk. U štrajku su policijske stanice Vračar, Obrenovac, Zvezdara. Jedna patrola saobraćajne policije je na terenu u Beogradu, a najavljeno nam je da će nam se pridružiti Vatrogasna brigada i Rečna policija", kazao je on.

Barbulov je objasnio da štrajk policajaca znači da oni neće postupati po patrolnim nalazima, odnosno da neće izaći na teren. "Sada sankcionišu prekršioce zakona, dok će radnici na upravnim poslovima preći na izmenjeni režim rada, odnosno izdavaće dokumente po hitnom postupku, ako su u pitanju lečenja u inostranstvu ili na primer smrt", rekao je Barbulov.

Nezavisni sindikat policije od Vlade zahteva potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plate zaposlenih za 40 odsto i poboljšanje uslova rada.
"Naši zahtevi su vrlo realni jer bi sigurno trebalo da dođe do preraspodele sredstava u budžetu, a naš zahtev se zasniva na tome da mi to već uslovno dobijamo kroz jubilarnu nagradu koju smo prošle godine uspeli da izdejstvujemo najavljenim štrajkom sa ostalim sindikatima, a ostalo je da realizujemo sistemski deo, da nam se stvarno poveća zarada zato što nam je poslednji put plata povećana, ne računajući ovih dva odsto, za dva odsto 2007. godine", kaže Barbulov.

Iz Policijskog sindikata Srbije, apeluju na kolege iz Nezavisnog sindikata da preispitaju odluku o štrajku do odgovora Vlade Srbije na predlog kolektivnog ugovora. Dva sindikata su zajedno učestvovala u pregovorima sa vrhom MUP-a, na kojima je dogovoren Nacrt kolektivnog ugovora, koji bi trebalo u naredne dve nedelje da se nađe na sednici Vlade.

"Mi nismo hteli kao drugi reprezentativni sindikat da uđemo u tu sumnjivu priču gde bi onda dali jako velike argumente Vladi, jer bi onda bili mi ti koji prekidamo pregovore, a da srušimo ono što smo radili prethodnih devet meseci, zaista nije fer prema zaposlenima ni prema kapacitetima koji je PSS tu uložio", kaže Veljko Mijajlović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Svi sindikati policije zalažu se za potpisivanje kolektivnog ugovora, koji podrazumeva regulisanje zarada u policiji, naknade i druga primanja, bezbednost i zaštita na radu i rešavanje stambenih pitanja.

Barbulov je bio gost Vesti TV B92: U Policijskom sindikatu Srbije se čak protive obustavi rada jer bi to značilo slabljenje bezbednosnih snaga u vreme subotnjeg mitinga opozicije u Beogradu.

Štrajkači odbacuju takve optužbe.

"U slučaju narušavanja reda i mira u većem obimu, policija će izaći da dovede stvar u normalno stanje. Neće delovati preventivno, neće izlaziti da obezbedi nešto za šta organizator skupa dužan da obezbedi. U slučaju incidenata, policija će reagovati", poručio je Barbulov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: