“Gorenje” stiže u Zaječar

Kompanija “Gorenje“ izgradiće fabriku u Zaječaru i zaposliti oko 300 ljudi. “Gorenje” je za Zaječar kao “Fijat” za Kragujevac, ocenjuje ministar Dinkić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2011.

18:49

Default images

Prema najavama, u Zaječaru će biti otvorena nova radna mesta, pa će možda neki koji su planirali da krenu put Beograda ostati u svom rodnom gradu.

Naime, slovenačka kompanija ''Gorenje'' je saopštila da je sa Vladom Srbije i predstavnicima gradskih vlasti u Zaječaru postigla dogovor o otvaranju fabrike za proizvodnju aparata za domaćinstvo.

“Gorenje” će kupiti fabriku “Porcelan”, čija je početna cena oko milion i 150.000 evra i u naredne tri godine zaposliće 300 radnika.

Posle gotovo dve decenije propadanja privrede u istočnoj Srbiji, prva veća investicija, prema najavama Vlade Srbije, ali i budućeg investitora, uskoro stiže u Zaječar.

Slovenačka kompanija “Gorenje” otvoriće fabriku u ovom gradu i zaposliti 300 ljudi. Početna investicija je 2,9 miliona evra.

Pregovori sa “Gorenjem” trajali su gotovo godinu dana, a za otvaranje pogona ove kompanije bilo je mnogo zainteresovanih gradova.

Iako istočna Srbija u odnosu na druge krajeve zemlje ima jako lošu infrastrukturu, “Gorenje” se ipak opredelilo za Zaječar.

Možda je razlog tome ponuda Vlade Srbije o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava u iznosu od 10 000 evra po radnom mestu, što je, ukoliko svih 300 radnika dobije posao, više od početne investicije.

Ipak gradonačelnik Zaječara kaže da je u Vladi postojao konsenzus oko toga da “Gorenje” dođe baš u Timočku krajinu.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zaječaru je nešto više od 7.100 ljudi, a najviše srednjoškolaca i nekvalifikovanih radnika.

Formiran je i Lokalni savet za zapošljavanje čiji je cilj usklađivanje programa i mera tržišta rada sa ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja, a uskoro će se pokazati da li i kako funkcioniše u praksi.

“Jura” otvara još jednu fabriku u Nišu

Dobre vesti stižu i za Nišlije koje su u potrazi za poslom. Naime, jedan od najaktivnijih investitora u Srbiji, južnokorejska kompanija “Jura”, zvanično je obavestila ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će u martu početi izgradnju druge fabrike u Nišu, a treće u Srbiji, rečeno je u tom ministarstvu.

Fabrika će proizvoditi kablove za auto-industriju, a bakar će kupovati u Srbiji iz RTB Bora, čime će imati zaokružen proizvodni proces u našoj zemlji.
Biće zaposleno najmanje 300 novih radnika iz Niša, navode u Ministarstvu ekonomije.

U Nišu je “Jura” već u industrijskoj zoni Donje Međurovo počela izgradnju nove fabrike za proizvodnju elektrodelova za automobile.

Reč je o najvećoj grinfild investiciji u poslednjih 20 godina u Nišu. Investicija je vredna 15 miliona evra, a omogućiće zapošljavanje najmanje 1.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: