Jubilej "Nesvrstanih“ u Beogradu

Pokret nesvrstanih odlučio da iduće godine pola veka postojanja zvanično obeleži na dva skupa, od kojih će jedan biti u Beogradu, gde je 1961. bio prvi samit.

Izvor: B92

Petak, 24.12.2010.

00:32

Default images

Koordinacioni biro nesvrstanih zemalja u Ujedinjenim nacijama doneo je odluku da se zvanični skup u Beogradu održi u prvoj nedelji septembra.

Tačan datum će biti naknadno određen, potvrđeno je agenciji Tanjug u misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama.

Posle 20 godina, nesvrstani će se ponovo okupiti u Beogradu. Poslednji put, sastanak lidera nesvrstanih u Beogradu bio je 1989. U septembru 2011. ministri inostranih poslova zemalja članica tog pokreta obeležiće 50-godišnjicu postojanja.

Koordinacioni biro Pokreta nesvrstanih zemalja odlučio je na sastanku u Njujorku da u Beogradu i Džakarti bude obeležen jubilej.

Prema saznanjima iz izvora iz Misije Srbije pri UN, zvanični učesnici skupa biće ministri spoljnih poslova zemalja koje su predsedavale pokretu između njegovih samita, od prvog u Beogradu 1961. do poslednjeg u Šarm-el-Šeiku 2009. godine.

Skupu će predsedavati šef diplomatije Egipta, zemlje koja sada predsedava pokretu.

U odluci se naglašava da su na beogradskom skupu dobrodošle i sve ostale članice Pokreta i posmatrači.
Konsenzus među nesvrstanima za održavanje beogradskog skupa postignut je posle više od godinu dana.

"Ideju nisu svi prihvatili oduševljeno, kako zbog činjenice da Srbija nije više članica pokreta, tako i zbog strahovanja da Beograd taj skup želi da iskoristi za promovisanje svoje politike za Kosovo. Atmosfera je, međutim, promenjena posle zajedničke rezolucije Srbije i EU, usvojene u Generalnoj skupštini UN", piše "Politika".

Prevaziđen je i problem održavanja nesvrstanog skupa u zemlji koja više nije nesvrstana objašnjenjem da to nije počast zemlji, nego gradu u kojem je pokret prvi put formulisao svoju misiju i ciljeve.

Predlog da nesvrstani u Beogradu obeleže 50 godina od osnivanja pokreta Srbija je iznela još pre godinu dana, ističući da je to najprikladnije mesto, jer je tu održan prvi samit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: