Požar na severu Izraela, 41 mrtav

U velikom požaru na planini Karmel kod izraelske luke Haifa poginulo je 40 ljudi, a desetine su povređene. Vatrogasci i dalje pokušavaju da ugase požar.

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 02.12.2010.

22:58

Default images

"Izgubili smo svu kontrolu nad vatrom. Nema dovoljno izvora za borbu protiv vatre u Izraelu da bi se ugasila“, rekao je potparol vatrogasne službe u Haifi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obišao je poprište požara, označivši ga katastrofom međunarodnih razmera i naglasivši da se valja usredsrediti na dva cilja: spasavanje života i suzbijanje vatre.

On je najavio da je pomoć iz inostranstva na putu i zahvaljujući njegovim ličnim molbama doleće deset aviona koji gase požar, iz Grčke, Francuske i Kipra. Takođe je najavio masovne evakuacije, kako ne bi bilo više žrtava.

Četrdeset poginulih su bili studenti na kursu za zatvorske čuvare koji su krenuli autobusom u zatvor Damon da evakuišu tamošnje zatvorenike. Početni rezultati istrage ukazuju da je drvo palo posred puta kojim je autobus išao, pa ga je zahvatila vatra.

Masovna evakuacija počela je večeras dok se vatragasci još bore s vatrom.

Policija namerava da evakuiše zatvorenike iz još dva zatvora na severu Izraela, a studenti sa Univerziteta Haifa su već smešteni u obližnju srednju školu.

Evakuisano je i 200 pacijenata iz jedne psihijatrijske bolnice, kao i stanovnici jednog kibuca, koji je kasnije ceo zahvatio požar.

Procenjuje se da je vatra već uništila oko 700 hektara prirodne šume. Gradonačelnik Haife Jona Jahav izjavio je da su se plamenovi širili brzinom koja još nije viđena, a direktor hitne pomći Eli Bin označio je taj požar najvećom nesrećom u istoriji Izraela.

Zahvalnost za pomoć

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas se zahvalio Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj, Kipru, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Francuskoj, Španiji, Jordanu, Egiptu i Rusiji, koje su ponudile vatrogasne avione i opremu radi gašenja najvećeg požara ikada zabeleženog u Izraelu.

Netanjahu je izjavio da se radi o međunarodnoj pomoći "bez presedana", javlja DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: