Vlada spremna da obriše minuse EK

Spreman plan kako da se što pre ispune preporuke i otklone nedostaci po izveštaju Evropske komisije. Ministarstva će dati predloge mera.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

00:26

Default images

Beograd je u sredu dobio izveštaj Evropske komisije i odmah poručio da će sve propuste na koje je ukazao Brisel da ukloni u narednih godinu dana.

Vlada Srbije na sednici u četvrtak razmatraće Izveštaj, a čelnici resora koji su dobili ”minus” tvrde da će raditi bolje kako bi što pre skinuli ”etiketu” kočničara na evropskom putu.

Premijer Mirko Cvetković najavio je da će Vlada narednih dana pripremiti i akcioni plan za ispunjenje preporuka EK. Na listi su: završetak saradnje s Haškim tribunalom, izborni zakoni, finansiranje partija, blanko ostavke, restitucija.

"Naš konačni cilj je da dobijemo status kandidata do kraja 2011, što je ambiciozno i ostvarljivo“, poručio je Cvetković, pošto mu je šef delegacije EU Vensan Dežer u zgradi Vlade uručio godišnji izveštaj EK.

"Izveštaj je u celini pozitivan, konstatovan je značajan napredak u različitim oblastima, ali postoji i niz primedaba na kojima treba više raditi“.

Dežer je rekao da je Srbija u protekloj godini napravila veliki napredak na putu ka EU, izdvojivši viznu liberalizaciju, podnošenje kandidature za članstvo u Uniji, ratifikaciju SSP i usvajanje Rezolucije Srbije i EU u GS UN.

Najvažniji zadatak biće ispunjavanje tzv. kriterijuma iz Kopenhagena, koje je kao ”sveto pismo” istakao i File, a koji obuhvataju tri velike oblasti - politiku, ekonomiju i prihvatanje evropskih dostignuća.

Milica Delević, šefica vladine Kancelarije za evropske integracije, objašnjava za ”Novosti” da ne treba rešavati jedan po jedan problem na koji je ukazala EK, već da istovremeno treba krenuti ”u bitku” na svim frontovima.

"Očekujem da će uskoro ministarstva dati predloge mera, a potom ćemo odrediti rokove za njihovo sprovođenje“, kaže ona.

Najviše posla biće za pravosuđe, a iz Ministarstva pravde poručuju da kritike EK za njih deluju stimulativno i da će otkloniti sve greške nastale u reizboru sudija i tužilaca.

Na listi zahteva EK, ipak, prva bi mogla da bude precrtana preporuka da se usvoji novi zakon o finansiranju partija. Đorđe Vuković, iz Cesida, kaže nam da će taj propis najverovatnije dobiti ”zeleno svetlo” parlamenta krajem godine.

U izveštaju EK dobili smo minus i zato što nije rešen problem duplih funkcionera. Međutim, ta zamerka mogla bi da bude i u sledećem izveštaju iz Brisela, jer će gradonačelnici, sva je prilika, zadržati i poslanička mesta do isteka mandata. Slučaj je trenutno pred Ustavnim sudom, koji je od parlamenta zatražio da se izjasni o spornoj odredbi zakona.

"Verovatno ćemo ostati pri stavu da se ne krši Ustav time što će gradonačelnici biti poslanici još godinu-dve. Izmene bi donele probleme u Vojvodini, jer bi morali da se organizuju vanredni izbori zbog poslanika koji su birani direktno“, kaže Vlatko Ratković, predsednik Zakonodavnog odbora.

EK u izveštaju zamera i što Agencija za borbu protiv korupcije ne radi u punom sastavu.

"Očekujem da će do sredine sledeće godine kod nas biti 100 zaposlenih. Tako ćemo uspeti da preuzmemo skoro sve poslove iz zakona“, kaže Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: