Platani ponovo na Bulevaru

Prve sadnice novih platana na Bulevaru kralja Aleksandra zasađene su na raskrsnici sa Batutovom ulicom.

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2010.

10:12

Default images

Beogradski Bulevar kralja Aleksandra polako dobija svoj stari izgled.

Po pravom kišnom nevremenu, zasađeno je prvih 18 stabala platana od ukupno 415, koliko će ih krasiti jednu od najprometnijih beogradskih ulica. Čak i oni koji su protestovali protiv seče starih platana tvrde da je ovo i njihova pobeda jer će Bulevar ponovo dobiti svoj stari simbol.

Ni kiša ni blato nisu sprečili početak vraćanja starog izgleda Bulevaru kralja Aleksandra. Današnjih 18 stabala deo su drvoreda od 415 novih platana nabavljenih iz Belgije.

Sadnji prvih platana u Bulevaru prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. “Da budemo iskreni, na početku nismo razmišljali da ponovo budu platani ovde. Akcija građana koja je bila zaista jaka i velika je na kraju prihvaćena i od strane stručnjaka i od strane mene kao gradonačelnika i mi danas sadimo prve platane koji su veliki i lepi”, naveo je on.

“Trebaće im godina, dve, tri da budu još veći i lepši, ali ja sam siguran da će oni narednih sto godina biti ukras ovog dela grada i ukras celog Beograda”, očekuje gradonačelnik.

Ovakvim ishodom zadovoljni su i oni koji su se protivili seči starih platana. Tvrde da je ovo dokaz da građanska inicijativa uspeva i u Srbiji.

Borka Pavićević kaže da su se građani s razlogom bunili protiv seče starog drvoreda, ali i da je zadovoljna što će Bulevar ponovo krasiti platani.

“Mi smo se s razlogom bunili i s razlogom protestovali žestoko i mislim da je trebalo da nas bude mnogo više i da budemo svi ovde, a onda istovremeno mislim da izborom platana i vraćanjem u Bulevar upravo platana, a ne grabova ili lipa je pokazatelj jednog mogućeg demokratskog konsenzusa”, ocenjuje ona.

Jovan Ćirilov smatra da je ovo pobeda demokratije.

“Pobeda demokratije, a sada je i pobeda jednoga grada i gradonačelnika koji održava obećanja. Evo - obećanje visoko preko osam metara”, rekao je on.

Oko zasađenih stabala biće postavljene zaštitne ograde, kao i mesingane pločice sa imenima donatora na kojima će biti ispisane njihove poruke.

Vozači ne treba da brinu zbog velikih gužvi, poručuje direktor “Zelenila Beograd” Radovan Draškić.

“Ono osnovno što se mi trudimo je da što manje ometamo saobraćaj. Mi samo na po 200 metara zauzimamo najsporiju traku, ovu uz trotoare, odradimo posao i selimo se na sledećih 200 metara”, objašnjava on.

U “Zelenilu” obećavaju da će bez obzira na nepovoljno vreme i kišu investicija vredna 350 000 evra za najviše mesec dana ulepšati Bulevar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: