Homen: Poruka evropskom putu Srbije

Poruka koju su huligani uputili sinoć iz Đenove i u nedelju iz Beograda je upućena evropskom putu Srbije, ocenio je državni sekretar Slobodan Homen.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

11:27

Default images

"Neko želi da nam kaže da Srbija nije ni spremna, zrela za EU“, rekao je državni sekretar Ministarstva pravde u Kažiprstu B92.

Homen navodi da se „ovde ne radi o pojedincima i deci koja žele da protestuju protiv vlasti“ i da su u pitanju "organizovane grupe koje imaju finansijsku podršku".

"Ne verujem da su opozicione stranke direktno umešane, ali svakako koriste ovakvu situaciju kako bi pokazale da je vlast slaba i tražile vanredne izbore“, rekao je Homen.

On je dodao da je cilj nereda da velike firme zadrže monopol, koji bi izgubile, ukoliko bi Srbija ušla u Evropsku uniju.

"Žele da nas zatvore u čauru, da obrukaju celu zemlju, da sve nas gurnu u jedno sivilo i ništavilo", rekao je Homen u emisiji Kažiprst B92.

On je naveo da ne veruje da je cilj tih incidenata državni udar i preuzimanje vlasti, nego očuvanje raznih interesa, od kriminalnih dilera droge do monopola, što znači da se Srbija ne promeni i ne otvori, jer bi njenim ulaskom u EU stvari potpuno drugačije funkcionisale.

Homen je dodaoi da je "logično i moguće" pisanje medija o tome da su finansijeri ekstremnih grupa ruski ekstremisti i optuženi za narko-kriminal Darko Šarić.

"Reč je o organizovanim grupama koje imaju nečiju finansijsku podršku. Prvo treba da dokažemo da su to ekstremne grupe i to smo radili tako što smo pratili šta rade pojedinci. Ako su konstantno činili krivična dela time smo se rukovodili i sakupili konkretne dokaze da su to grupe koje treba zabraniti", naveo je državni sekretar.

Bivši zamenik opštinskog tužioca u Beogradu, Zoran Jakovljević smatra da ovakve grupe država nije ozbiljno shvatala i da je on, dok je procesuirao slučajeve nasilja, bio sputavan u svom poslu.

On je rekao da je njegov utisak da se država prema navijačima "ponašala kao prema nestašnom detetu“.

Jakovljević je rekao da su ga u istragama koje je vodio protiv navijača sputavali "subjekti koji su funkcionisali u državnom aparatu“ koji su davali "neka nevešta objašnjenja zašto se ništa ne preduzima".

Više događaja u nizu

Novinar "Vremena" koji prati zbivanja u fudbalu, Slobodan Georgijev, ocenjuje za B92 da su dva uzroka dovela do divljanja navijača na stadionu u Đenovi.

"Najpre zbog atmosfere koja se stvorila posle svetskog prvenstva, odnosno svađa Radomira Antića i Tomislava Karadžića, a koja je prevršila svaku meru. U medijima se videlo na koji način je organizovana cela kampanja oko smene Antića, koja je bila brutalna“, kaže on. "Na to se nadovezao slučaj Stojkovića (golmana reprezentacije), koji je potpisao za Partizan. Reakcija navijača Crvene Zvezde, po blogovima i forumima bila je zastrašujuća“, dodaje Georgijev.

On, napominje, da je na mnogim mestima za Stojkovića pisalo "Umrećeš“, a da pri tom niko nije reagovao.

"Na sve to nadovezala se Prada ponosa koju su navijačke grupe probale da spreče. Prema tome, ja nemam nikakvu dilemu da je to potpuno isti svet. Čudno mi je da džava već godinu dana kao radi na rešavanju tog problema, a mi ne vidimo nikakav rezultat, već se stvari samo još više pogoršavaju“, zaključio je Georgijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: