Skupština o neredima u Beogradu

Početak rada Skupštine obeležila polemika poslanika o Paradi ponosa i neredima u Beogradu. Pojedini poslanici opozicije najavili podršku budućim okupljanjima.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

13:13

Default images

Na dnevnom redu današnje skupštine bi trebalo da se razmatraju amandmani na Predlog zakona o vazdušnom saobraćaju.

Tokom prepodneva na početku su postavljana poslanička pitanja. Tema je bilo nasilje i divljanje huligana na ulicama Beograda u nedelju.

Na raspravi su insistirali poslanici opozicije. Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija zatražile su od premijera Mirka Cvetkovića odgovor da li su tačni navodi da je Parada ponosa održana i pored procene bezbednosne službe da može doći do nereda i krvoprolića i optužila vlast da je odgovorna za nerede.

Poslanik DSS Željko Tomić je kazao da je Vlada Srbije, oglušujući se o sopstvene bezbednosne službe i apele građana da se odloži Parada ponosa, odlučila da se ta manifestacija održi po svaku cenu. Predstavnici LDP-a uputili su kritike vladajućoj koaliciji zbog toga što izbegava razgovore na ovu temu u parlamentu i dozvoljava da se pomenuto nasilje izjednačava sa dešavanjima petog oktobra 2000. godine.

Poslanik LDP Zoran Ostojić rekao je da je nasilje na ulicama Beograda u nedelju sramota i naveo da su nesumnjivo sve političke stranke formalno osudile nasilje, ali da je, međutim, ostala "jedna gorka stvar - pokušaj relativizacije".

"Pitam premijera ko su organizatori onog što se desilo. Parada ponosa je bila samo povod za nešto drugo, ono je bilo političko nasilje. Ko je organizator skupova, ko je platio dolazak, sa kim su povezana ta lica?", upitao je Ostojić i podsetio da je LDP povodom nereda na ulicama tražio hitnu sednicu Vlade Srbije, parlamenta i Skupštine Beograda.

Markićević: Sledeće godine biću na ulici

Foto: Beta, Arhiva
Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević je rekao da državni vrh odlučio da se Parada ponosa održi bez obzira na procenu bezbednosne službe "da može da se desi ono što se desilo".

On je dodao da se stidi što nije u nedelju bio u Beogradu sa protvnicima Parade ponosa i rekao da sledeće godine na ulice ne treba da izađu "ova deca što čame u zatvoru, treba da izađu trećepozivci".

Markićević je rekao da NS nije organizovala nedeljne nerede, ali je poručio vladi "da će videti kako to izgleda" kada ga NS bude organizovala.

"Iduće godine ću biti na ulicama Beograda, a ne da tučete ovu decu. Osuđujem samo ono što su krali i vršili očigledno nasilje. Privedeno 200, a bilo 6.000, a šta mislite kada bude 60.000, 260.000 šta ćemo onda da radimo?", rekao je Markićević.

"Zar je trebalo dozvoliti linč kao u Iranu?"

U nastavku zasedanja na ove reči reagovali su samo predstavnici Liberalnodemokratske partije, koji su od vlasti zatražili da saopšti ko su organizatori nereda, ali i da jasno odgovori na raspravu koja se vodi u parlamentu.

"Vi ste mogli da prekinete gospodina koji je izjednačavao Peti oktobar i ono što se desilo u nedelju one koji su palili Beograd i kidisali na policiju, pokušavali da ubiju učesnike Parade i nazivao ih decom kojoj treba pomoći. To su ubice koje su teško povredile dvesta i kusur policajaca. I o tome treba da pričamo", rekao je Slobodan Maraš iz LDP-a.

Jedini koji je branio čast vladajuće koalicije bio je poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović.

"Zamislite situaciju da policija nije reagovala, oni bi kao u Iranu kamenovali ljude. Koliko bi mrtvih ljudi bilo i to smatrate da je dozvoljeno nasilje?", zapitao je Mićunović.

Raspravu je obeležilo i kažnjavanje većine poslanika radikala koji su odbili da sa klupa sklone natpise "Zaustavite ubijanje Vojislava Šešelja", što je LDP ocenio kao loš pokušaj vlasti da skrene pažnju sa rasprave o nasilju na ulicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: