Vukčević: Bramerc krivo protumačen

Mediji su pogrešno protumačili ocene glavnog haškog tužioca Serža Bramerca kao nezadovoljstvo saradnjom Srbije, kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Sreda, 22.09.2010.

00:54

Default images

"Mislim da je problem u medijskoj interpretaciji njegove izjave", izjavio je Vukčević za "Večernje novosti".

"Bramerc je govorio o junskom izveštaju, a nikada do sada nije komentarisao onaj koji će napisati za dva meseca”, naveo je on.

“Imamo uveravanja iz Haga da je to bio spontani razgovor sa novinarima, u kojem je svako od njih našao nešto zanimljivo. Analiza saradnje izaći će u novembru kada Bramerc bude podnosio izveštaj, ne pre toga", kazao je Vukčević za “Večernje novosti”.

Prema Vukčevićevim rečima, odgovornost za usporavanje i odlaganje završetka saradnje sa Tribunalom će se ispitivati možda kasnije jer bi to sada, kada je cilj hapšenje Mladića i Hadžića, bilo "rasipanje energije i preusmeravanje aktivnosti".

Vukčević je rekao da ne želi da veruje da postoje bilo kakve političke igre u vezi sa hapšenjem haških begunaca i naveo da bi se Srbija trudila da ih uhapsi i da nije na putu ka EU.

Uz to, "ne umem da se bavim zavereničkim teorijama da je ovaj nastup vezan za pritisak na Srbiju zbog Kosova", kazao je Vukčević.

Na to da Bramerc zamera Srbiji da nije u potpunosti poštovala njegove preporuke da se proširi istraga, poboljšaju tehnike potrage, pojačaju resursi i profesionalizam, Vukčević je rekao da se gotovo sve to ostvaruje.

"Najveći broj njegovih preporuka, gotovo sve, ispunjavamo. Mislim da se ta konstatacija odnosi na prethodni period, kada su drugi ljudi bili u mogućnosti da ga (Mladića) uhapse. On je (Bramerc) o svemu obavešten, zajedno sa nama su njegovi predstavnici i potpuno smo spremni da njegove procene sprovedemo na adekvatan način", kazao je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine rekao je da očekuje i adekvatnu kaznu za Mladićeve jatake.

Prema njegovim rečima, Mladić, koji se izuzetno vešto krije, je "kukavica jer ceo narod drži za taoce".

"On se krije i izlaže nas lošoj spoljnopolitičkoj situaciji, relativizuje našu poziciju u vezi s pitanjem Kosova i Metohije, Evropske unije, svih bitnih pitanja za budućnost Srbije", rekao je tužilac za ratne zločine.

Vukčević je podsetio da je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pre nekoliko dana veoma pozitivno ocenio aktivnost Tužilaštva, upravo u pogledu političke volje da se istraže ratni zločini i nađu počinioci.

Prema rečima Vukčevića, Srbija ne odustaje ni od detaljne i sveobuhvatne istrage lokacije Rudnica kod Raške, gde su, kako se pretpostavlja, posrmtni ostaci Albanaca ubijenih na Kosovu.

"Zahtevao sam da se ponovo detaljno istraži teren. Na osnovu dokaza kojima raspolažemo i do kojih smo došli zajedno sa Euleksom, postoje ozbiljne indicije da se tela žrtava najverovatnije nalaze na mestu gde je podignuto preduzeće 'Kosmetput'. Moramo proveriti svaku informaciju, a naš cilj smo već postigli: ...odobreno je otkopavanje posmrtnih ostataka srpskih žrtava na tri lokacije na Kosovu i Metohiji. To je velika pobeda, ukoliko ona postoji u istrazi ovakvih krivičnih dela", rekao je tužilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: