Počinje trgovanje akcijama NIS-a

Od ponedeljka zvanično počinje trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije. 4,8 miliona građana raspolaže sa oko 20 miliona akcija.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

16:00

Default images

Besplatna prodaja biće moguća preko pošte, a kupovina samo brokerskih kuća, uz proviziju. Novac od akcija na račune građana leže tri dana nakon prodaje.

Od ponedeljka, pa do kraja 2012. godine moguće je, bez bilo kakvog troška ponuditi i prodati akcije NIS-a.

Dovoljno je da se na šalteru pošte pojavite sa važećom ličnom kartom i odgovorite na tri pitanja: koliko akcija prodajete, koja je minimalna cena koju tražite i da li vam je aktivan tekući račun.

U pošti su odvojeni posebni šalteri za prodaju akcija koji će biti i vidno obeleženi.

"Mi smo maksimalno podigli našu mrežu, imamo 29 radnih jednica,svi direktor radnih jedinica i svi direktori pošta su u stanju mobilnosti. Postoji plan B, postoji puno planova B i u različitim okolnostima i sa mogućim različitim zastojima, opet kažem u tom lancu od četiri ili pet karika, i zavisi od toga postoji i puno različitih kombinacija, pa nije moguće reći svaku rezervnu varijantu“, objašnjava direktor "Pošta Srbije"Goran Ćirić.

Prvog dana trgovanja vrednost akcije NIS-a može da se kreće od 404, pa sve do 2020 dinara. Ali, u ponedeljak će samo ranoranioci, koji žele da ponude akcije na prodaju, baš tog dana to moći i da učine. Zaposlenima u pošti je zabranjeno da daju bilo kakve savete oko prodaje ili moguće cene akcija.

"U ponedeljak ne očekujte masovnost veliku, jer je prvi trgovački dan. Pošta što primi do pola 10 iznosi na berzu. Što primi posle pola 10 na berzu dolazi u utorak“, kaže direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

NIS je u prvoj polovini godine imao gubitak od skoro 10 milijardi dinara, što je za skoro 30 odsto više nego u istom period prošle godine. Kako kažu, gubici su nastali kao posledica stanja na tržištu i pada kursa dinara prema dolaru.

Mišljenje ekonomista je, pak, da ti gubici nisu zabrinjavajući jer nisu rezultat loših poslovnih odluka. Dobro je i to što je NIS najavio i nove investicije.

"To su sve za sada informacije koje su nedovoljne da mi procenimo pravu vrednost kompanije i akcija. Mnogo je bitno to strateško opredeljenje Gasproma, da li će se baviti akcionarstvom,ili ne, tako da mene ti rezultati ne brinu“, smatra analitičar brokerske kuće Rajfajzen Aleksandra Vukosavljević.

"Ukoliko nema neku preku egzistencijalnu potrebu ne treba da trči prema berzi i da prodaje te akcije, naprotiv, treba da ih sačuva i da čeka pravu vrednost Naftne industrije Srbije. Ona sada nije, imajući u vidu i globalnu ekonomsku krizu, ali svakako će cena akcija rasti“, kaže ekonomski analitičar Saša Đogović.

Ukoliko želite da kupite akcije možete isključivo preko brokera uz proviziju od oko jedan odsto. Da li su vaše akcije prodate možete proveriti pozivom na besplatni broj 0800 100 300, slanjem sms poruke na broj telefona 2377, gde je potrebno ukucati akcije, razmak, jedinstveni broj naloga. Cena poruke je 30 dinara plus porezi.

Zatim elektronski, unošenjem jedinstvenog broja naloga i matičnog broja na sajtu "Poštanske štedionice" ili ličnim odlaskom u poštu u kojoj je nalog izdat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: