"Mladićevi transkripti filtrirani"

Priča o Mladićevim razgovorima s gatarom pokazuje da su tonski zapisi haškog optuženika koji su pušteni u javnost pažljivo filtrirani, smatra Božo Prelević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

08:17

Default images

Audio materijal i beležnice pronađene su prilikom pretresa Mladićeve porodične kuće. Među njima i snimak razgovora Mladića s jednom gatarom čiji je deo objavio RTS.

“Mislim da ti transkripti, tonski zapisi, nisu slučajno pronađeni i da je njihova selekcija vrlo pažljivo urađena", kaže advokat Božo Prelević.

"Videćete da tu sigurno nema onih tonskih zapisa koji su relevantni. Recimo, nisam siguran da će se Holbruk i ono što je on obećavao igde pojaviti u tim transkriptima. Potpuno je zanimljivo da su tu kuću sto puta pretresali, a baš su sad našli te transkripte”, smatra on.

Prelević veruje da je puštanje ovih snimaka priprema za hapšenje Ratka Mladića pa očekuje da će i u narednom periodu biti dosta banalnosti u medijima nalik na razgovor Mladića i gatare.

“Moguće da se u toj nekoj verziji događaja ide na to da se utiče na javnost u smislu vulgarizovanja cele stvari, da se Ratko Mladić, Karadžić ili ne znam ko, predstavi u nekom smešnom svetlu, ili možda kao neko ko je uzimao negde novac”, kazao je on.

“Pa bi onda možda, ako to bude išlo u tom smeru, onda će to biti priprema ili neka relaksacija ka mogućem hapšenju ili bi to bio dobar temelj da ljudi kažu – Pa eto, on u stvari nije neki heroj, nego se radi o čoveku koji je radio to, to i to, što je već objavljeno”, dodaje Prelević.

Podsetimo, reč je o materijalu koji su vlasti Srbije zaplenile tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu, krajem februara ove godine, zajedno sa ratnim zabeleškama komandanta Vojske RS na više hiljada stranica.

Na više od stotinu audio-kaseta i diskova, koje je Srbija početkom godine prosledila Haškom tužilaštvu, navodno su Mladićevi razgovori i sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem i Radovanom Karadžićem.

Tonske zapise koje je pravio Ratko Mladić iskoristio je pred Haškim tribunalom i Radovan Karadžić, koji je tražio odlaganje suđenja zbog vremena koje mu je potrebno da presluša sve snimljene razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: