Kod lekara u pet sati ujutro

Da bi obezbedili pregled kod lekara opšte prakse, pacijenti u loznički zdravstveni centar dolaze u pet ujutro, kada se otvara šalter za predaju knjižica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

09:21

Default images

Iako na odeljenju opšte prakse Zdravstvenog centra „Dr Milenko Marin" prijem zdravstvenih knjižica počinje od pet sati, u to doba ispred šaltera je bar 40 pacijenata.

Direktor Zdravstvenog centra Srboljub Marković kaže da lekari dnevno pregledaju 300 do 400 pacijenata, i ističe da je najvažnije da doktori ukažu pomoć svim pacijentima.

Da bi uhvatili red, bolesni Lozničani i meštani iz okolnih opština u cik zore dolaze u Zdravstveni centar. Po dolasku, pacijenti dobijaju brojeve na osnovu kojih procenjuju kada će doći na red za pregled.

“Dođu tu oko pet-šest sati i čekaju. Tu bude pun hodnik”, kaže Lozničanin koji čeka na pregled.

“Dođem, nema broja. Kažu, dođite kasnije. Evo treći dan dolazim”, žali se drugi pacijent. Do dolaska na red za pregled, pacijenti mogu sedeti u čekaonici, gde je u prepodnevnim satima i do 200 ljudi ili na osnovu broja koji su dobili, doći kasnije na pregled kod izabranog lekara.

U Zdravstvenom centru u Loznici ne poriču da su gužve svakodnevne, ali ističu da svaki od osam lekara, koliko ih radi u prvoj smeni na Odeljenju opšte prakse, dnevno pregleda i do 50 pacijenata, što je daleko više od lekarske norme.

“Mi dnevno u opštoj službi imamo između 300 i 400 pregleda i zaista taj broj pacijanata u jednom prostoru stvara utisak gužve veće nego što ona zaista i jeste”, kaže Srboljub Marković, direktor ZC “Dr Milenko Marin".

Ideja da se uvedu brojevi potekla je od Udruženja penzionera Loznice, kako bi se sprečili pregledi preko reda.

Marković kaže da su taj predlog podržali i naglašava da je ipak najvažnije da svi pacijenti istoga dana budu pregledani:

“Oni od pet sati dobijaju brojeve, to je bio predlog penzionera, da bi se tako zaveo bolji red, da bi se smanjile gužve i da bi se smanjili redovi ispred šaltera. Posle toga su smešteni u čekaonice, a služba počinje da radi od sedam časova. Svi pacijenti su pregledani istog dana i vi se možete uveriti da već u 11 ili 12 sati gužve uopšte nema”, objašnjava on.

Zdravstveni centar „Dr Milenko Marin" pokriva područje od preko 100.000 stanovnika.

Dnevno se u jednoj smeni primi 300 knjižica. Zdravstveni radnici kažu da su pod pritiskom zbog velikog broja pacijenata dok, s druge strane, oni koji čekaju nisu zadovoljni.

Rešenju problema doprineće reorganizacija početkom decembra, kada će domovi zdravlja preći u nadležnost lokalnih samouprava – kažu u Zdravstvenom centru u Loznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: