Ne žele milostinju, žele zaposlenje

Od početka godine u Srbiji se zaposlilo 300 osoba sa invaliditetom, a u toku je selekcija za još 250 radnih mesta.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

16:36

Default images

Na evidenciji Naconalne službe za zapošljavanje nalaze se 21 773 osobe sa invaliditetom.

Procenjuje se da bi, ukoliko poslodavci budu poštovali zakon, do kraja godine moglo da se zaposli između sedam i devet hiljada lica.

Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom obavezuje poslodavce da zaposle jednu osobu sa invaliditetom na 20 do 49 zaposlenih, a na svakih narednih 50 radnika još po jedno lice, inače će u suprotnom plaćati kaznene poene.

Goran Nikolić iz Šapca je deceniju proveo tražeći posao. Posle svih neuspeha, arhitektonskih i drugih barijera, dobio je priliku da radi u Upravi za agrarna plaćanja.

“Ovo je velika stvar, raditi i osećati se korisnim. Čekali smo dugo da ovo vreme dođe”, kaže Nikolić.

Zakon za zapošljavanje osoba sa invaliditetom obavezuje poslodavce da zaposle jednu osobu sa invaliditetom na 20 do 49 zaposlenih, a na svakih narednih 50 radnika još po jedno lice.

Pojedini poslodavci već su obezbedili uslove i počeli da zapošljavajuju osobe sa invaliditetom.

“Jako smo zadovoljni saradnjom do sada. Imali smo priliku da zaposlimo osobe sa invaliditetom i da napravimo jednu pozitivnu priču o Srbiji”, kaže Dejan Serdar, direktor Uprave za agrarna plaćanja.

Od početka godine u Srbiji se zaposlilo 300 osoba sa invaliditetom, a u toku je selekcija za još 250 radnih mesta. U Šapcu je 16 poslodavaca uputilo zahtev za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

“Mi smo uputili 47 osoba sa invaliditetom i za sada se zaposlilo osam. Uglavnom je to posao koji se odnosi na administraciju, a primili su i pomoćne radnike u proizvodnji, u trgovini, a takve su i delatnosti koje su tražili privatni poslodavci”, kaže Anđelka Pajtić, PR Navionalne službe za zapošljavanje Šabac.

U Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga, koje trenutno broji 43 člana, veruju da će zakon podstaći zapošljavanje.

“Od ovog zakona ne očekujemo milostinju samo zato što su u pitanju osobe sa invaliditetom. Mi očekujemo jednaka prava za sve”, kaže Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara Šapca.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalaze se 21 773 osobe sa invliaditetom.

Kad bi svi poslodavci ispoštovali Zakon, opet bi bilo nezaposlenih lica sa invaliditetom.

Procene službe su da će se u ovoj godini zaposliti između sedam i devet hiljada invalidnih osoba, a Zakon daje mogućnost poslodavcima da plaćanjem kaznenih penala izbegnu zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: