Markione o Fijatu u Srbiji

Odluka o izmeštanju proizvodnje dva Fijatova modela u Srbiju neće pogoditi Fijatovu fabriku u Mirafjoriju, kaže izvršni direktor ove fime Serđo Markione.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

14:40

Default images

On objašnjava da u tom pogonu postoji dovoljna proizvodnja skupljih modela da bi se garantovao obim proizvodnje.

Izgledi smanjenja broja zaposlenih i proizvodnih kapaciteta u pogonu u Mirafjoriju, koji zapošljava 5.800 radnika, iskrsli su prošle sedmice kada je Markione neočekivano izjavio da planira premeštanje proizvodnje nekih modela u Srbiju.

"Te investicije neće ništa oduzeti Mirafjoriju", ukazao je Markione na početku razgovora o budućnosti tog najvećeg "Fijatovog" pogona u Italiji.

On je na današnjem sastanku zahtevao garancije sindikata da će njegovi pogoni u Italiji moći da posluju profitabilno, ukazavši da će, ukoliko ne bude moguće postići sporazum, grupacija morati da potraži mogućnost poslovanja negde drugde.

Budućnost te najveće italijanske grupacije i njenih investicija od 20 milijardi evra (26 milijardi dolara) u Italiji, zavisi od uspešnog ishoda tog sastanka.

"Ponovo podvlačimo značaj naših investicija u projekat 'Fabrika Italija', ali želimo garancije da će te fabrike moći da funkcionišu", ukazao je Markione.

"Mi ne pretimo, ali nismo spremni da rizikujemo opstanak kompanije", rekao je on na sastanku.

Markione, koji takođe rukovodi američkom grupacijom "Krajsler", ukazao je da je Italija jedina zemlja na svetu gde grupacija "Fijat" u celini posluje s gubitkom, preneo je Rojters.

Vlada Italije je pozvala "Fijat" da zadrži proizvodnju u Mirafjoriju , ukazavši da to potencijalno dovodi u pitanje budućnost Italije kao industrijskog centra, ali nije pružila konkretne podsticaje toj kompaniji.

"Fijat" je, sem pregovora o Mirafjoriju, takođe angažovan oko sprovođenja novog sporazuma sa sindikatima u svom pogonu u Pomiljanu, blizu Napulja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: