Vilovski: Nisam zloupotrebio novac

Bivši arhimandrit SPC Simeon Vilovski rekao je da nije bilo nikakvih zloupotreba korišćenja dobrovoljnih fondova, niti bilo kojih drugih fondova u Eparhiji.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

00:17

Default images

"Krivični postupak koji je pokrenut protiv mene, kao i mnogobrojne optužbe koje su iznošene na moj račun tokom prethodnih nekoliko meseci, neosnovane su“, kaže on.

"Sve činjenice do sada svedoče da pronevere nije bilo, te da je naša nevinost nesumnjiva", rekao je Vilovski za list "Danas".

Na pitanje šta je po njegovom mišljenju pozadina ovog krivičnog postupka, Vilovski je rekao da "u pozadini bezdušnog progona episkopa Artemija i njega stoje politički razlozi i njihova verska ubeđenja".

"Vrhovni sud Grčke je prozreo da je u pitanju progon zbog političkih razloga i verskih ubeđenja i da nikakve finansijske zloupotrebe ne postoje, i to iskazao svojom odlukom. Ta odluka je nepobitan dokaz, sa najvišeg i zvaničnog mesta, o karakteru delovanja upravnih organa SPC i aktuelnom režimu u Srbiji", kazao je on.

Odlukom Crkvenog suda Vilovski je lišen svešteničkog i monaškog čina i na tri godine isključen iz crkvene zajednice, a protiv njega se vodi istraga u Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da je umešan u finansijske mahinacije.

Uhapšen je u Grčkoj 11. marta i bio je u ekstradicionom pritvoru u Solunu do 13. jula, kada je Vrhovni sud Grčke odbio zahtev Srbije za izručenje Vilovskog, osumnjičenog za zloupotrebu službenog položaja.

Vilovski se zajedno sa direktorom Eparhijskog centra "Rade Neimar" Predragom Subotičkim sumnjiči za nezakonito prisvajanje 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira na Kosovu.

Vladika Irinej negira da je Vilovski žrtva progona

Član Svetog arhijerejskog sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) negira tvrdnje bivšeg arhimandrita Simeona da je "žrtva verskog i političkog progona“.

U saopštenju za javnost objavljenom na sajtu SPC vladika Irinej objašnjava da su protiv "raščinjenog protosinđela Simeona Vilovskog“ vođena "dva odvojena i međusobno nezavisna procesa: crkveno-sudski postupak pred crkvenim sudovima i krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu“.

On napominje da crkveno-sudski postupak nije zasnovan samo na finansijskim malverzacijama, koje predstavljaju samo jednu od stavki u crkvenoj optužnici.

Vladika Irinej navodi i da je Vrhovni sud Grčke odbacio zahtev Srbije za izručenje Vilovskog zbog svedočenja episkopa umirovljenog raško-prizrenskog Artemija i činjenice da "u Grčku iz Beograda, po svemu sudeći, nije poslata sva dokumentacija vezana za ovaj slučaj, što ne znači da je Vilovski oslobođen odgovornosti pred domaćim sudovima“.

Vladika Artemije nije želeo da komentariše saopštenje portparola SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: