Avioni "Jat ervejza" pod prismotrom

Avioni "Jata" će verovatno biti pod prismotrom na aerodromima u Evropi pošto je inspekcija u Solunu otkrila da kopilot nije na vreme produžio letačku dozvolu.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

00:10

Default images

U "Jat ervejz" je zato upućena inspekcija Direktorata civilnog vazduhoplovstva, koja je ispitivala poštuju li se procedure provere osoblja neposredno pre leta.

Prema saznanjima lista "Danas", inspektori su utvrdili da su za propust krivi kopilot, planska i letačka služba "Jat ervejza".

Portparolka Direktorata Katarina Andrić-Milosavljević kaže za "Danas" da je SAFA utvrdila da je kopilotu istekla dozvola. On je imao potvrdu da je još u aprilu prošao proveru u Direktoratu, ali od tada nije dolazio u DCV da mu to bude upisano i u dozvolu.

"Reč je o propustu kopilota koji je odgovoran za svoju dozvolu, a ne Direktorata, jer je on dužan da dođe, a ne mi da ga zovemo. Njegov je propust što nije ranije uvideo da mu ističe rok za overu“, napominje Andrić-Milosavljevićeva.

Ona nije mogla da kaže kakve bi sankcije moglo da snosi odgovorno lice, ali ocenjuje da je „sigurno da je još neko zatajio“.

Iako su mediji najpre objavili izjavu portparolke "Jat ervejza" Maje Borović da kopilot nije imao dozvolu, pokazalo se da je kopilot imao dozvolu, ali da nije overena na vreme.

Predsednik sindikata pilota Dragan Divić kaže za "Danas" da je sa dotičnim kopilotom zajedno prošao provere, tako da je siguran da je mogao da leti, ali kaže da ne zna zašto nije overio dozvolu.

"Ne znam sve detalje oko ovog slučaja, ali ako nije produžio dozvolu, onda je sam kriv i verovatno će najviše biti kažnjen“, smatra Divić.

Na pitanje kakvu bi kaznu mogao da snosi, Divić odgovara da se boji da će "biti žestoko“.

Prema njegovim rečima, do sada se nijednom pilotu "Jat ervejza" nije desio ovakav slučaj. Divić podseća da posle provere na simulatoru letenja, koju piloti prolaze dva puta godišnje, imaju rok od tri meseca da odu do Direktorata, plate 32.000 dinara i overe dozvolu.

"Pilot mora sam da proverava da li su mu dokumenta u redu. Ja svoju dozvolu držim u sakou. Kad ga menjam ili ne nosim, moram da proverim da ne zaboravim dokumente. To mi se dogodilo dva puta, pa sam se vraćao kući sa aerodroma. Bez dozvole ne sme da se uđe u avion“, naglašava Divić.

Inspekcija DCV utvrđivala je da li su poštovane sve procedure oko provere pilota pre ulaska u letelicu, a stiče se utisak da one nisu bile najrigoroznije.

Kako kaže Divić, kapetan usmeno pita članove posade da li su poneli dozvole i ne može da ih pretresa i svakog pojedinačno proverava jer pored te obaveze ima i niz drugih koje mora da obavi pre poletanja.

"Svako je odgovoran za sebe“, smatra Divić.

On nije mogao da kaže ni da li je letačka služba "Jat ervejza" napravila propust, ali navodi da su sigurno u arhivi imali podatke da je kopilot prošao sve provere.

"Dva puta godišnje imamo provere na simulatoru. Ako dva puta ne prođemo, ne možemo više da letimo“, napominje Divić.

"Jat ervejz" je saopštio juče da žali zbog kašnjenja leta iz Soluna za Beograd, kao i zbog drugih kašnjenja koja su se posledično dogodila i izvinjava se svim putnicima zbog eventualnih neprijatnosti kojima su bili izloženi.

"Do kašnjenja je došlo usled administrativnog propusta, a u toku je utvrđivanje pojedinačne odgovornosti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, naveli su u "Jat ervejzu". Let iz Soluna kasnio je oko osam sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: