Kuvar-najpopularnije zanimanje

Kuvar. To je najpopularnije zanimanje među srpkim tinejdžerima. Za upis u srednje škole, na jedno mesto kuvara konkurisalo je čak 7 učenika.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

22:33

Default images

Inače, uslužne delatnosti kao što su kuvar, konobar, fizioterapeuti, veoma su popularne poslednjih godina.

Za mesto na listi TOP 10, s njima se bore i turistički tehničari, tehničari za bezbednost saobraćaja i bankarski službenici.

Sociolozi smatraju da ova tendencija pokazuje preduzetnički i praktični duh mladih.

Šef kuvar prometnog restorana domaće kuhinje Stara Hercegovina, Dario Čolaković, kuva zato što to voli i uživa da sprema svakoga dana za veliki broj ljudi.

Samo u toku jednog dana, u restoranu se za razna jela i salate potroši oko 40 kilograma luka.

“To je nešto što sam želeo od malih nogu da radim. Voleo sam da spremam, zanimalo me, interesantan, nikako dosadan posao”, rekao je Čolaković.

“Može lepo da se napreduje, ceo život se uči i može lepo da se zaradi, naravno, ako imate sreće u inostranstvu, a i ovde. Najlepše mi je kad pohvale stižu sa svih strana”, dodaje Čolaković.

Poslednjih godina u Beogradu je sve više restorana i kuvara koji spremaju hranu raznih internacionalih kuhinja.

Predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Uroš Urošević, kaže da svi krenu od italijanske kuhunje, a ne od domaćih jela.

Nakon završene srednje škole, mladim kuvarimа je posao zagarantovan. Po usavršavanju, uglavnom mogu u inostranstvo, ako do toga nije teško doći.

“Razvoj uslužnih zanimanja govori da se i društvo razvija i napreduje”, kaže profesor sociologije Slobodan Miladinović.

Osim što su šefovi kuhinja i kuvari traženi i u inostranstvu, ova profesija ostavlja mogućnost i samostalnog biznisa, te to ukazuje da ove generacije madih imaju više preduzetničkog i praktičnog duha ranije.

Osim za posao budućeg kuvara, srednjoškolci su veoma zainteresovani da budu fizioterapeuti, frizeri, tehničari za bezbednsot saobraćaja.

Dakle, sve zanimanja gde je odmah posle škole moguće naći posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: