Zabrana novih bušotina nafte u EU?

Evropska komisija razmatra zabranu traganje za naftom i gasom u dubinama Severnog, Crnog i Sredozemnog mora dok se ne proceni bezbednost takvih poduhvata.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

22:01

Default images

Sva rizičnost takvih operacija se pokazala višemesečnim izlivanjem nafte iz duboke bušotine u Meksičkom zalivu.

SAD su zato na šest meseci zabranile otvaranje novih bušotina u dubokom moru. Zabranu je uvela i Norveška, dok Velika Britanija koja ima najviše takvih bušotina od svih zemalja EU, za sada ne pominje mogućnost zabrane.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger je danas, posle sastanka sa predstavnicima 22 naftne kompanije, rekao novinarima da bi "moratorijum na nove bušotine bila dobra ideja".

Samo vlade zemalja-članica EU mogu uvesti takvu zabranu, ali Etinger je rekao da će pozvati svaku od njih, tražeći pivremenu zabranu.

Komesar je procenio da bi zabrana bila dobra i za naftne kompanije jer bi, uz uvođenje novih mera bezbednosti, popravila njihovu reputaciju, poljuljanu incidentom u Meksičkom zalivu na bušotini koja pripada britanskoj multinacionalnoj kompaniji BP.

"Ta delatnost mora triput proveriti svoju praksu, obuku i tehnologiju. Kompanije treba da uvere vlasti da su proverile i poboljšale bezbednost", rekao je Etinger.

Komesar želi i čvršću proceduru kroz koju vlade daju preduzećima dozvole za bušenje i želi da vlasti zahtevaju od njih podnošenje dokaza da imaju novca za obeštećenje u slučaju izlivanja nafte.

Etinger je rekao da će predvoditi reviziju bezbednosnih propisa i tehničkih standarda EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: