Ranjen poslanik Skupštine Kosova

Poslanik Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Petar Miletić, na koga je pucano u Kosovskoj Mitrovici, nije životno ugrožen.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 05.07.2010.

10:39

Default images

Ranjeni Miletić ranjen je jutros vatrenim oružjem ispred stana u kome živi, a operisan je u kosovskomitrovačkoj bolnici.

Na Petra Miletića pucano je u blizini stana u kojem živi. Napadač je ispalio četiri hica. Tri metka pogodila su Miletića u predelu natkolenica.

Svedoka napada nema, ali kosovska policija ima opis mogućeg počinioca i za njim traga.

"Policija je pronašla jednu čauru kalibra 9 milimetara. Nije još uzeta izjava same žrtve, jer se lice nalazi na itnezivnoj nezi. Biće saslušan kada napusti intezivnu negu", objasnio je regionalni portparol KPS-a Ergin Medić. Dr Ljubomir Jakšić, ortoped u mitrovačkoj bolnici, izjavio je da Miletić ima prostrelne povrede obe natkolenice.

"Desna butina je pogođena sa dva projektila, jedna rana je ulazna, a jedna izlazna, dok je na levoj butini samo jedna prostrelna rana. U desnoj butini postoji metak koji nije izvađen zbog lošeg položaja, ali nisu povređeni magistralni krvni sudovi i koštane strukture", rekao je Jakšić.

"Pacijent je operisan i oporavlja se na intenzivnoj nezi. Trenutno je van životne opasnosti, ali zbog opsežnosti povrede potrebno je dalje praćenje i intenzivno lečenje", rekao je Jakšić.

Osude napada

Misija Euleks osudila je ranjavanje poslanika u Skupštini Kosova Petra Miletića, u severnom delu Kosovske Mitrovice, i ocenila da je upotreba nasilja potpuno neprihvatljiva.
"Apelujemo na smirenost i pozivamo sve strane da se ponašaju odgovorno", navodi se u saopštenju Euleksa.

Ta misija je podržala kosovsku policiju u istragama počinilaca bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici, koji je dogodio u petak 2. jula, kao i današnjeg napada.

"Spekulacije u vezi sa tim šta bi mogao biti rezultat tih istraga nisu korisne. U svakoj krivičnoj istrazi dokazi treba da budu prikupljeni i provereni od istražitelja i tužilaca sa najvećom tačnošću pre nego što se donese bilo kakav zaključak", navodi Euleks.

I kosovski predsednik i premijer Fatmir Sejdiu i Hašim Tači zatražili su od odgovornih organa da što pre pronađu počinioce napada vatrenim oružjem na poslanika Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Petra Miletića, ističući da se radi o krivičnom delu uperenom protiv mira i stabilnosti Kosova.

"Napad na Petra Miletića, člana Skupštine Kosova i lidera Konsultativnog veća za zajednice, koje deluje u okviru Kancelarije predsednika Republike, je krivično delo, direktno upereno protiv mira, stabilnosti, suživota i zajedničke budućnosti za sve građane u zemlji", navodi se u reagovanju Sejdiua.

On je od kosovskih institucija zatražio da što pre reše slučaj i privedu počinioce pred lice pravde.

"To je krivično delo, upereno protiv legitimnih predstavnika građana Kosova, protiv slobodnih glasova, protiv demokratije i napretka", izjavio je Tači.

On je saopštio da Vlada zahteva od odgovornih organa da preduzme sve potrebne korake da počinioci budu pronađeni i dobiju zasluženu kaznu.

Drugi incident u četiri dana

Napad na Petra Miletića drugi je incident u poslednja četiri dana u severnom delu Mitrovice. Iz Beograda ponovo stižu ocene da je reč o teorističkom napadu, a ministar za Kosovo Goran Bogdanović tvrdi da je cilj ovih incidenata promena realnosti na severu Kosova.

Međutim, partija, čiji je Miletić član sumnja da je motiv napada upravo to što je ta stranka u Skupštini Kosova i sarađuje sa kosovskim vlastima.

Nakon bombaškog napada, tri dana kasnije pokušaj ubistva.

Dva incidenta u četiri dana, dovoljna su da se ponovo pokrene pitanje zašto baš sad i ko stoji iza svega toga.

I dok se o prošlonedeljnom incidentu i dalje Beograd i Priština prepucavaju ko je sve to organizovao, kada je reč o današnjem slučaju situacija je mnogo jasnija.

Tome u prilog ide i da je Petar Miletić šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke i Skupštini Kosova, jedne od retkih partija koja sarađuje sa Prištinom.

Na taj detalj podseća i predsednik te partije Slobodan Petrović, koji, međutim, ne bi da spekuliše oko motiva napada.

“Sumnjamo da je upravo posao kojim se bavi gospodin Miletić uzrok toga. Ja, niti moja stranka ne želimo da spekulišemo sa tim, jer znate i sami da je to jako osetljivo, da svako gleda prebaci loptu na tuđi teren, ali činjenica je da je čovek ranjen, znači izvršen je atentat na generalnog sekretara naše stranke", rekao je on.

"Ono što vi veoma dobro znate je da mi radimo upravo u interesu srpske zajednice, to je naš mandat, ali verovatno, kao i u životu, ima onih kome to ne odgovara, pa se ponašaju drugačije. Mi smo svesni činjenice da nismo mnogo popularni, ali upravo naša motivacija nije da budemo popularni, nego da budemo deo rešenja za našu zajednicu”, kaže Petrović.

I jutrošnji napad, u Beogradu je okarakterisan kao terorostički napad.

Međutim, ministar za Kosovo Goran Bogdanović priznaje da je malo toga što srpske vlasti mogu da urade u ovakvim situacijama, ali shvata da poruke u svakom slučaju ima.

"Na žalost, znate i sami da Beograd nema instrumente vlasti, da nema dole policiju i vojsku na prostoru Kosova i Metohije i da sa te strane ne može ništa učiniti, ali svakako jednim pritiskom na međunarodnu zajednicu da dole uspostavi red, to Beograd može u razgovorima sa međunarodnom zajednicom uraditi", naveo je Bogdanović.

"Politička poruka je svakako da se želi neka promena realnosti na samom terenu, znači na severu Kosova i Metohije i ovo predstavlja još jednu pretnju za srpsko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije", smatra Bogdanović.

Slobodana Petrovića pitali smo i šta mu govori činjenica da su se u Mitrovici za vrlo kratko vreme desila dva ne tako beznačajna incidenta?

"Ono što jeste činjenica da se upravo na severu u zadnje vreme malo više diću tenzije i to je nešto što, hajde da tako kažem, za one ljude koji žive tu, odnosno na Kosovu, nešto što je očekivano, sigurno nismo očekivali da će na ovako brutalan način da se to dešava, ako to kažem mislim i na onaj prethodni događaj i ona ovaj sada i to je nešto što prosto mroa da brine one ljude koji se bave bezbednošću, od policije pa sve do KFOR-a", rekao je Slobodan Petrović.

Goran Bogdanović tvrdi da se ti incidenti mogu tumačiti i kao pritisci zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji u skorije vreme treba da iznese svoje mišljenje na temu da li je nezavisnost Kosova proglašena legalno ili ne.

“Svi smo mi svesni, svesni su i Srbi i Albanci da moramo ponovo sesti za pregovarački sto. Da moramo dijalogom da rešavamo probleme,a ne na ovakav način", navodi Bogdanović.

"Ovo može i na taj način da se tretira, sve ovo što se dešava poslednjih dana na severu Kosova ide u tom pravcu. Ja ponavljam, država Srbije je spremna da na jedan kostruktivan, pragmatičan načinrešava sve problem koji dole postoje, nismo za sukobe, nismo za nove probleme, mi želimo da probleme koji postoje dole rešimo na jedan miran, civilizovan način”, kaže ministar.

Zbog situacije na severu Kosova zabrinut je i predsednik Evropskog saveta Van Rompej, koji se trenutno nalazi u Beogradu gde razgovara sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Van Rompej je sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao na Brdu kod Kranja, gde je rekao da je zabrinut zbog događaja na severu Kosova.

Van Rompej je ukazao da je u region došao s porukom da je budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama, kao i sa uverenjem da su ovom delu Evrope potrebni unutrašnji i regionalni napori za lakšu tranziciju za šta su uslov mir i stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: