Državni sekretari podneli ostavke

Dvojica državnih sekretara u Francuskoj podneli su ostavke posle skandala da su nenamenski trošili državni novac, dok se Francuska bori da obuzda deficit.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

08:30

Default images

Iz kancelarije predsednika Sarkozija je saopšteno da su ostavke podneli državni sekretar za saradnju Alen Žojande i sekretar za razvojni plan za Pariz Kristijan Blan.

Žojande se našao na meti kritika posle iznajmljivanja privatnog aviona za sumu od 116.500 evra, dok je Blan za 12.000 evra od novca poreskih obveznika kupio kubanske cigare.

Francuski satirični dnevnik "Okovani patak" nedavno je objavio da je Žojande dobio nelegalnu dozvolu za gradnju kako bi malu kuću pretvorio u vilu, na zemljištu koje poseduje u blizini San Tropea na francuskoj rivijeri.

Žojande je demantovao da je učinio išta nepravilno, ali je kasnije odustao od te dozvole.

Posao koji je obavljao Žojande preuzeće francuski šef diplomatije Bernar Kušner, a u slučaju Blana, ministar za ruralne i teritorijalne poslove Mišel Mersije, navodi se u saopštenju Sarkozijeve kancelarije.

Francuski mediji su izneli spekulacije da bi današnje ostavke manje istaknutih državnih funkcionera mogle da skrenu pažnju sa uticajnijih figura, koje su se takođe našle na udaru medija.

Ministar za rad Erik Vert povezivan je sa utajom poreza u koju je umešana najbogatija žena Francuske, naslednica "Loreala" Lilijan Betankur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: