BEL: Policija preoštra prema crkvi

Belgijski ministar pravde Stefan de Kler osudio je "brutalnu" policijsku pretragu sedišta Komisije za istragu slučajeva pedofilije predstavnika Katoličke crkve.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

20:46

Default images

"Brutalan način tog pretresa je ugrozio sav rad iz senke koji je vođen uz međusobno poverenje i integralni je deo rada pravosuđa", rekao je De Kler.

Tokom pretresa 24. juna zaplenjeno je 450 dosijea komisije, osnovane 2000. godine. Komisija je nekoliko dana posle pretresa podnela kolektivnu ostavku.

Poslednjih meseci katoličke crkve širom Evrope potresaju skandali o seksualnom zlostavljanju maloletnika, zbog kojih su mnogi sveštenici ražalovani.

Belgijska policija je prošle nedelje pretresla i kancelariju i kuću nedavno penzionisanog nadbiskupa Gotfrida Danelsa u sklopu istrage o seksualnom zlostavljanju maloletnika.

I najduže služeći belgijski biskup Rože Vanželiv podneo je u aprilu ove godine ostavku, pošto je priznao da je seksualno zlostavljao jednog dečaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: