Internet adrese na arapskom jeziku

Internet adrese ubuduće će moći da budu ispisane arapskim slovima, a očekuje se da će uskoro moći da budu pisane i na kineskom, ćiriličnom i drugim pismima.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

23:15

Default images

U glavni internet direktorijum uključeni su arapskim pismom pisani državni domeni za Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, čime je počela da se sprovodi odluka koju je prošlog meseca donekla Internet korporacija za dodelu imena i brojeva (ICANN).

To je prva velika promena u sistemu internet domena od njegovog stvaranja 1980-ih godina.

Do sada su internet adrese morale da završe nizom latiničnih slova, bilo da je reč o domenu .com ili o međunarodnom kodu država.

Očekuje se da će uskoro biti dodat ćirilični sufiks za Rusiju, a u načelu su usvojeni i zahtevi nekih zemalja da i njihov državni kod bude na njihovom zvaničnom pismu, što bi moglo da bude realizovano do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: