Nemački SPD protiv pomoći Grčkoj

Opoziciona Socijaldemokrstka partija Nemačke (SPD) na neće podržati odluku konzervativno-liberalne vlade kancelarke Angele Merkel o pomoći Grčkoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

13:43

Default images

Potpredsednik SPD-frakcije u Bundestagu Joahim Pos, saopštio je da je "kako sada stvari stoje, nemoguće da njegova stranka sutra glasa za pomoć Grčkoj".

Socijaldemokrate su zahtevale da se istovremeno sa merama za pomoć Grčkoj, usvoji odluka o uvođenju poreza na finansijske transakcije da bi se, kako žele socijaldemokrate, umanjila moć finansijskih insitucija i obezbedilo njihovo učešće u prevazilaženju grčke krize.

Oba doma saveznog parlamena, Bundestag i Bundesrat, sutra treba da odobre hitan Zakon za očuvanje stabilnosti monetarne unije, čiji je nacrt u sredu usvojila vlada.

Zakon treba da omogući odobravanje kredita Grčkoj od 8,4 milijarde evra u ovoj godini.

Juče je predlog zakona odobrio Odbor Bundestaga za budžet. No, za njega su glasali samo poslanici vladajućih konzervativaca i liberala.

SPD i Zeleni su se uzdržali, dok je takođe opoziciona Levica glasala protiv.

Glasanje u Odboru za budžet ima karakter preporuke za konačno, sutrašnje glasanje u plenumu Bundestaga.

Konzervativno-liberalna koalicija kancelarke Merkel ima dovoljnu većinu u Bundestagu za usvajanje zakona, ali joj je namera bila da njega odobri široka parlamentarna većina, pre svega zato da bi se građanima pokazalo da pomoć Grčkoj ima "čvrsto zaleđe".

U naredne tri godine će zemlje evrozone i Međunarodni monetarni fond Grčkoj dati kredite u iznosu od 110 milijardi evra. Od toga će 22,4
milijarde odobriti nemačka državna Kreditna banka za razvoj, a garant kredita je nemačka federacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: