Đelić: Biće dogovora sa MMF-om

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić smatra da će Srbija uspeti da postigne dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

11:33

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije je izrazio uverenje da će Srbija uspeti da postigne dogovori sa Međunarodnim monetarnim fondom i najavio da će do kraja sledeće sedmice toj međunarodnoj finansijskoj organizaciji biti upućen vladin plan.

Po povratku iz Vašingtona, gde je srpska delegacija predstavila MMF-u šta je urađeno u prvom tromesečju 2010. godine, u sklopu priprema za majski dolazak misije Fonda u Srbiju, Đelić je rekao da su u prvom kvartalu prihodi i rashodi bili na predviđenom nivou.

Razgovarali smo i o tome šta će biti ključni elementi diskusije u drugoj polovini maja, rekao je Đelić gostujući u "Jutarnjem dnevniku" Radio-televizije Srbije i dodao da će najbitnija biti ocena reforme penzionog sistema i zakona o fiskalnoj odgovornosti.

"Moramo da se dogovorimo oko načina na koji ćemo izaći iz perioda zamrzavanja plata i penzija. Ali je važno da se to na odgovarajući način uradi. Ne možemo da najavljujemo istovremeno veliko smanjenje poreza, a sa druge strane povećanje plata i penzija", ocenio je on.

Đelić je potvrdio da Srbija od Svetske banke očekuje 580 miliona dolara u sledećih 12 meseci.

Od tog iznosa će će 400 miliona dolara biti namenjeno za budžet, po 200 miliona za ovu i za sledeću godinu, rekao je Đelić i najavio da će 50 miliona dolara biti namenjeno za Koridor 10, 10 miliona dolara za revitalizaciju Borskog okruga, a 30 miliona dolara za sprečavanje poplava.

Za Timočku krajinu, Toplicu i Aleksinac je namenjeno sedam miliona dolara, a predviđena su i sredstva za Jadar.

Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj, je povodom potpisivanja Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji sa SAD, prošlog petka, ocenio da se Srbija pojavila na svetskoj naučno-tehnološkoj mapi.

On je najavio da 23. maja "kreće petogodišnji ciklus finansiranja naučnih projekata vredan 500 miliona evra".

Na pitanje novinara o ideji, koja postoji već nekoliko godina, da se 10. jul, datum rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle, proglasi svetskim danom nauke, Đelić je rekao da će Srbija to podržati, ističući da "treba svi u svetu da slave dan kada se rodio Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: