Vulkan pokrenuo srpske lokomotive

U Beogradu sve više stranaca u tranzitu koji pokušavaju da otputuju u Evropu. “Železnice Srbije” prodale 70 posto više karata.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

16:16

Default images

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je saopštio da danas očekuje obnavljanje oko 75 odsto letova predviđenih redovnim redom letenja. Očekuje se da tokom dana budu obnovljeni letovi iz Beograda sa Mađarskom, Rumunijom i Španijom, a moguće je obnavljanje saobraćaja i sa Švajcarskom.

U međuvremenu veliki broj stranih turista koji su bili na odmoru u Grčkoj pristiže na beogradsku Železničku stanicu, odakle dalje putuju uglavnom za Englesku. U “Železnici” kažu da je poslednjih dana broj putnika povećan za 70 odsto.

Italijanski student Marko Benji jedan je od putnika kojima je ove nedelje izmenjen način života zbog nemogućnosti da avionom otputuje u London gde završava fakultet.

Celokupna sitacija u avio-saobraćaju dovela ga je do Beograda, odakle vozom pokušava da stigne do Engleske.

”Dolazim iz Soluna, a krenuo sam na put do Londona gde imam obaveze na fakultetu. Iz Soluna sam došao u Beograd, odakle treba da putujem za Budimpeštu. Odatle ne znam kako ću dalje, verovatno ka Nemačkoj, pa Parizu i Londonu. Ako sve bude u redu, nadam se da ću u svom stanu biti za tri dana”, kaže Marko.

Stotine stranaca svakodnevno stižu na Železničku stanicu, uglavnom iz Grčke, odakle vozovima nastavljaju dalje.

Prvi susret sa Beogradom bila im je takozvana štajga, gde Nemci, Francuzi, Englezi, posle višečasovnog putovanja, prave predah do sledećeg voza

”Bili smo na odmoru na Kritu i odatle smo otišli na aerodrom u Atinu gde smo morali da čekamo dva dana jer su svi letovi bili otkazani. Iz Atine smo došli do Soluna, a onda posle 15 sati putovanja stigli do Beograda. Sada treba da putujemo u Beč. Tu ćemo da odlučimo gde ćemo dalje. Kada ćemo stići, ne znam, nadam se pre Božića, jer moja deca moraju u školu”, objašnjava jedna putnica.

“Trebalo je prošlog petka da letim iz Turske u Pariz. Aerodrom je bio zatvoren pa su nas prebacili na let za nedelju, ali i to je bilo otkazano pa smo odlučili da sednemo na voz. Iz Istanbula smo krenuli u nedelju uveče i jutros oko 6 sati smo stigli u Beograd, ali smo propustili voz za Minhen i sada čekamo voz za Zagreb odakle ćemo do Minhena i potom do Pariza. Ako sutra budemo u Minhenu nadam se da ćemo u Pariz stići u četvrtak. Sada ćemo ceo put ići vozom jer nećemo ponovo da rizikujemo sa avionima. I da su otvoreni aerodromi ne verujem da bi sad uspeli da kupimo karte“, kaže jedan od putnika.

Od kada je zatvoren vazdušni prostor u većem delu Evrope povećan je broj putnika u železničkom saobraćaju.

Srpska železnica je u poslednja tri dana prodala 70 odsto više karata i za četiri puta uvećala prihod, kaže PR “Železnica Srbije” Nenad Stanisavljević.

“U saobraćaju je oko 80 vagona na međunarodnim relacijama. Sada je već izvesno da do petka do Moskve i Kijeva nema mesta. Najtraženija su mesta za Solun, Istanbul, Minhen, imajući u vidu da od Minhena može vozovima do bilo koje metropole”, objašnjava Stanisavljević.

Vulkanski pepeo ne utiče samo na otkazivanje letova već i pojedinih događaja. Predstojeći teniski Federejšn kup meč između Srbije i Slovačke, koji se za vikend održava u Beogradu je pod znakom pitanja jer nije sigurno da će iz Amerike u Srbiju stići Jelena Janković i Danijela Hantuhova.

Sem putnicima, otkazivanje letova stvara problem i hotelijerima zbog nedolaska gostiju. U beogradskim hotelima je oko 20 odsto noćenja otkazano.

Gubici hotela nisu ništa naspram onog što se dešava velikim avio-kompanijama koje dnevno gube oko 200 miliona evra.

Srpski “Jat” je od četvrtka izgubio oko 900 000 evra i morao da otkaže 177 letova. Aerodrom “Nikola Tesla” je saopštio da su otkazani današnji letovi stranih kompanija za Varšavu, London, Pariz, Frankfurt, Minhen i letovi Jat ervejza za Kopenhagen, Pariz, Štutgart i Trst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: