MMF: Ubrzan rast BDP-a Srbije

Međunarodni monetarni fond je ocenio da će se Srbija postepeno vratiti na visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2012. i 2013. godini.

Izvor: B92

Subota, 10.04.2010.

14:53

Default images

U novom izveštaju MMF-a o Srbiji objavljenom na sajtu www.imf.org procenjuje se da će se rast BDP-a ubrzati na pet odsto u 2012. godini, odnosno na 5,5 odsto u 2013. Uslovi za ostvarenje tog rasta su snažna fiskalna prilagođavanja i strukturne reforme koje će omogućiti održivi model rasta ekonomije, sa izvozničkim sektorom kao pokretačem, naveo je MMF.

Ta međunarodna finansijska institucija je navela da se značajniji rast izvoza Srbije očekuje u 2011. godini i ponovila procenu da se u 2010. godini očekuje rast BDP-a Srbije od dva odsto.

Prema MMF-u, rast BDP-a Srbije u 2011. godini trebalo bi da bude tri odsto.

Prema proceni MMF-a, u Srbiji će se nastaviti pad inflacije, koja će se stabilizovati na oko četiri odsto godišnje, uz obazrivu monetarnu i fiskalnu politiku.

Ublažavanje monetarne politike koju sprovodi Narodna banka Srbije, istakao je Fond, u skladu je sa padom inflacije i dogovorenim programom.

Novi izveštaj MMF-a je objavljen nakon završetka treće revizije tekućeg stendbaj aranžmana sa Srbijom i analize stanja ekonomije na osnovu konsultacija prema članu četiri.

Srbija je na osnovu pozitivne ocene treće revizije povukla još 180 miliona evra iz kredita od 2,9 milijardi evra, čime je ukupan iznos iskorišćenih sredstava za jačanje deviznih rezervi dostigao 1,2 milijarde evra.

Naredna revizija stendbaj aranžmana je zakazana za maj ove godine, a konsultacije prema članu četiri trebalo bi da se obave za dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: