Konuzin protiv konferencije o NATO?

Konferencija "Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?", najavljena za danas, otkazana je, kako tvrde organizatori, zbog intervencije ruskog ambasadora.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

00:22

Default images

Konferencija "Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?", koja je danas trebalo da bude održana u Varvarinu, otkazana je. Organizatori tvrde da konferencija nije održana zbog intervencije ruske ambasade. U opštini Varvarin kažu da su bili spremni da konferenciju održe, ali da je ona ipak odložena do jeseni.

Još nije najjasnije koji su razlozi otkazivanja konferencije u Varvarinu. Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, koji je i organizator otkazane konferencije, krivi rusku ambasadu, koja je navodno intervenisala kod gradonačenika Zorana Milenkovića.

" Pre dva dana on (Milenković) nas je zvao da nam kaže da su ga zvali iz ruske ambasade, tačnije ataše za kulturu njihov, da mu prenese stav gospodina Konuzina da oni ne gledaju blagonaklono na promociju NATO-a u Varvarinu i direktno su ga ucenili, odnosno uslovili da ukoliko održi konferenciju danas, to jest u petak da niti oni, niti državna delgacija, neće doći na obležavanje bitke na Varvarinskom polju”, tvrdi Dragaš.

Konferencija u Varvarinu trebalo je da bude četvrta u nizu sa istom temom, pošto su prethodne tri održane u Zrenjaninu, Subotici i Novom Sadu.

Sam gradonačelnik Varvarina Zoran Milenković u izjavi za B92 nije želeo da potvrdi da li ga je zvao neko iz ruske ambasade.

Samo je rekao da je konferencija o NATO-u u odložena za jesen, mada je, priznaje, bio speman da se i danas održi.

"Ja to nisam javio da je otkazano zbog intervencije ruske ambasade. Ne mogu to da ja dokažem. Ako je bio telefonski razgovor, razgovor nije sniman kao što je ovo što Vi sada snimate i ne mogu da pričam o nečemu za šta nema dokaza”, kaže Milenković.

“Mada smo mi bili spremni da konferencija bude danas održana u Varvarinu, ali zbog nekih razloga o kojima ne bih želeo da pričam sad, dogovorili smo da bude na jesen", navodi on.

Zoran Dragišić iz Međunarodnog insitutata za bezbednost kaže da su na prvoj konferenciji bili prisutni i predstavnici ruske ambasade.

"Za svaku sledeću konferenciju su dobijali pozive i mogućnost da aktivno učestvuju, međutim, oni to nisu iskoristili. Mi smatramo da je ovo, pored toga što je ovo problem za nas kao organizatore, nešto ponižavajuće i za Srbiju kao nezavisnu i suverenu zemlju”, ocenjuje on.

“Mislim da je neubičajeno da se strane diplomate upliću u događaje koji se dešavaju u jednoj zemlji, pogotovo kada su u pitanju naučne i stručne konferenciije. Treba imati i u vidu da konferencija nije ni na koji način bila uperena protiv Rusije ili ruskih interesa već je namera bila da se bavi pitanjem budućnosti Srbije”, objašnjava Dragišić.

On kaže da je Institut uputio protestno pismo ambasadoru Konuzinu, kao i pisma Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i predsedniku Republike.

U ambasadi Rusije demantuju da je bilo ko od zaposlenih zvao Zorana Milenkovića, a da je jedino tačno da je, iako pozvan, ambasador Konuzin odlučio da na konferenciju ne dođe, iako je ruska ambasada učestvovala na sličnoj tribini u Vojvodini.

Inače, Varvarin je grad koji se smatra jednom od najteže pogođenih civilnih meta tokom NATO bombardovanja '99. godine. Tada je na pijačni dan bombardovan most kada je poginulo 10 osoba, a 30 je ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: