Petak, 09.04.2010.

00:22

Konuzin protiv konferencije o NATO?

Konferencija "Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?", najavljena za danas, otkazana je, kako tvrde organizatori, zbog intervencije ruskog ambasadora.

Izvor: B92

Konuzin protiv konferencije o NATO? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

NN

pre 14 godina

Zaista ne vidim cemu galama. Ovo rade mnoge ambasade, u mnogim zeljama. Ponizenje je kad se radi javno, inace je samo realnost. A ovo je bilo u tajnosti. Bas kao sto to rade neke druge zemlje, ali onda niko ne obraca paznju iz nekog razloga. Nekako Konuzinove intervencije uvek izbiju u prvi plan, a bar ovom prilikom potpuno nezasluzeno.

jova

pre 14 godina

Tuzno je sto nazovi zemlja Srbija ne reaguje na ovakvo bahato ponasanje ruskog ambasadora. Do sada je trebalo da se oglasi MIP i da bar skrene paznju ambasadoru na nedopustivo ponasanje. Tuzno, Srbija je postala ruska gubernija. Svi su pobegli od Rusije, jedino Srbija i njeno ponizno rukovodstvo uvlace ovu banana drzavu u ropstvo. Stidi se Tadicu!

ESB

pre 14 godina

Mislim da sam ukapirao. Kosovo je nas vitalni interes, i zato ce ruski ambasador da nam odlucuje o cemu cemo da razgovaramo u nasoj kuci. Uzgred, nije se radilo o nekom donosenju odluke pristupanju NATO na drzavnom nivou - kamo lepe srece - vec samo o javnoj konferenciji na tu temu, nesto sto je u svakom civilizovanom drustvu ne samo pozeljno vec i potrebno, ali sta Staljinovi ucenici znaju o razgovoru?
Ipak, moramo se zahvaliti Rusima sto eto imamo to Kosovo, sto je ono bilo, jeste i bice nase i sto svi gradjani Kosova ponosno klicu svojoj domovini Srbiji i cuvaju njene spoljne granice prema Albaniji, sto navijaju za nasu zajednicku reprezentaciju i sto se srpska zastava ponosno vijori u Pristini i mali Kosovari slave Svetog Savu. Bez Rusa od sve ove lepote koju danas imamo nicega ne bi bilo.

Ja mislim da nam je Mesec vitalniji interes nego Kosovo. Bar ga vidimo nocu.

reality on the ground

pre 14 godina

Cemu panika? Zasto bi Srbija trebala "otvoreno reci" ko nam je neprijatelj a ko prijatelj?! Neka pogadjaju. Mi smo svima partneri i suradnici, ali dame i gospodo, Kosovo je strateski i vitalni interest, kao i slaba BiH sa jakom RS i pro-srpska struja u Crnoj Gori. Tako se radi na lokalnom nivou, a na geopolitickom SA ONIMA S KIM SE NASI LOKALNI INTERESI POKLAPAJU - a to je u ovom trenutku RF... Amerika nam je suprostavljena danas i protiv nje se moramo boriti bar u nasem dvoristu jer nam rade o glavi. Oni su to pokazali '95, '99, '03, '08 itd. EU je drugacija - tu moramo naci bilateralne saveznike jer oni nemaju sinhronizovanu spoljnju politiku. Danas su to Spanija, Slovacka, Ceska, Grcka, Rumunija, Italija i donekle Ceska, Poljska i Francuska. Americi zelimo jos jedan rat na Bliskom Istoku da se tamo iscrpe i oslabe, kako bi se vratili na Monroe Doktrinu i u svoje dvoriste.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Da vidimo. NATO je pobio silan neduzan svet u gradu u centralnoj Srbiji. Niko zivi nije odgovarao, a mnogima su dodeljene medalje za silno "herojstvo". Ubice nisu pohapsene niti dovedene pred sud. Proglasena je kolateralna steta, srpski zivoti su nulovani i obezvredjeni, pojeo vuk magarca. Puj pike, ne vazi!

I sad taj isti grad organizuje nekakvu kengur-konferenciju o toboze "jakom saveznistvu" sa istim onim tipovima koji pobise nasu bracu, sestre, oceve i majke i koji bi da nam sada prodaju nekakvu belosvetsku demokratijicu za bubrege.

Izvin'te, ali ja bih da budem u jakom saveznistvu sa nekim ko NECE da me ubija.

Rusija sa ovim nema nikakve veze, osim sto je glas savesti i zdravog razuma, na cemu joj treba zahvaliti. Ne bacajte kamenje na onoga ko pokusava da vas spreci da izvrsite moralno samoubistvo.

levicar

pre 14 godina

Da se prisetimo elementarnih cinjenica:
U nedelju, 30. maja 1999. godine pogodjen je most u Varvarinu. Okolo su bili ljudi, koji su u obliznju crkvu dosli zbog Uskrsa. Deset civila je poginulo, a 17 tesko ranjeno u dva napada u razmaku od nekoliko minuta. Djejmi Sej je sutradan rekao da je most bio "legitimna vojna meta". Zrtvama slava, Rusiji hvala, a ostalima koji propagiraju NATO u gradu cije je stanovnike NATO ubijao na dusu i cast. Ako ima imalo zdrave pameti u ovom gradu i ovoj zemlji, skup nece biti odlozen, nego otkazan.

Nikola

pre 14 godina

"Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?"
Mislim da je naziv sugestivan i da upucuje na to da ako smo neutralni onda nemamo ni jake saveznike. Takav naziv nije u redu posto se moze biti neutralan i imati jake saveznike i Rusiju i Kinu i SAD i EU.
Ako je ruski protest bio povodom toga onda je u redu, ali to ne znaci da organizator / gradonacelnik i treba da otkaze konferenciju. Ako si suveren tako se i ponasaj i cini.

NoRusia

pre 14 godina

Da li je ovo Tadiceva, Jeremiceva Srbija koja zeli da i Kosovo i Metohija budu pod suverenitetom ove Drzave???

A ona nema cak ni sopstveni suverenitet kako izgleda.

sasa jokic

pre 14 godina

Imali su "braca " Rusi sansu da nam pomognu protiv NATO bombardovanja, npr. da nam isporuce protivraketni sistem S300, ali kao uvek u istoriji okrenuli su nam ledja! Sada ponovo manipulisu sa nama, moze im se zaduzili su mnoge politicare u Srbiji!

Proka

pre 14 godina

Na koji način ambasador može da natera organizatore da otkažu konferenciju? On je mogao da izrazi protest, ali zašto su zbog toga organizatori morali da odustanu od konferencije? Nije mi jasno stvarno zašto se sada žale...

Charlie

pre 14 godina

Da nas Rusi nisu zavarali da nam drze poledjinu, mozda nas NATO ne bi ni bombardovao. Prirodno bi isli sa okruzenjem u kojem zivimo a ne sa nekom tamo zemljom miljama daleko iz koje i sami oni beze. I kakve paralele postavljati? Nije nam NATO oteo NIS i ne namece Nama EU ili USA da nasim ulicama dajemo imena njihovih heroja. Najgore po Srbiju je da balansira izmedju. Niko nam nece dati nikakav ustupak ako misle da smo prevrtljivci. Kosovo je davno moglo biti nase da smo se odlucili za prakticniju stranu: NATO. Ovako Ruska propaganda kroz medije i lazni moral uoblicuje nase misli, a nasi politicari se preko Rusije bogate i odrzavaju autoritet te ne vidim razlog za referendum kada je rezultat vec namesten: Rusija.

cime to dokazuju??

pre 14 godina

Nakon kupovine NISa (mislim na Naftagas) Rusi nista nisu uradili da ta NASA kompanija napreduje,stavise sigurno cekaju "dat rok",kada ce otpustiti masu radnika!Mnogi servisi jos uvek nemaju POSLA,iako je GASPROM jedna od najvecih svetskih komp,i ima najveci uticaj u azijskom delu(bogatom) naftom i gasom!Pa DOKAZI SE KONUZIN,cime ste TO VI RUSI ZASLUZILI DA MI PRATIMO VAS PRAVAC! DOSTA NAM JE VISE TAKVE BRACE!

Natalija

pre 14 godina

A šta ste drugo očekivali u „ruskog guberniji“, sad se svi prave najvni ko „pariske sobarice“! Ideologija „ruske gubernije“ vlada 20 godina na svakom koraku i u svim segmentima države i društva Srbije. Evo sinoć nagradu za doprinois kulturi 2010g dobio Brana Crnčević (a u udarnom terminu na RTS1 sinoć eto ti opet Brana Crnčević da objasni kako je za nas super da budemo „ruka gubernija“ da umesto da budemo „radikali“ sad bidemo u Nikolićevoj i Vučićevoj stranci) i juče objavljeno da je Dačić „najevropljanin“. Mislim Srbija je isto kao Mijamar (Burma) evo i tamo „nevladinu obranizaciju“ osnovale žene generala (!!!) te zemlje – eto tako je sve i u Srbiji sve segmente društva drže „ideolozi ruske gubernije“ od obdaništa do univerziteta i akademije nauka, od medija do biznismena! Uopšte mi za to nije kriv ambasador Rusije, krivi su svi oni koji nas ubeđuju da je moguća Srbija u EU a da pri tome u našoj zemlji nije bilo LUSTRACIJE ideologije i ljudi od 1944 g!

ESB

pre 14 godina

Nasa drzava treba vec jednom jasno i glasno da kaze jesu li nam zemlje NATO prijatelji ili neprijatelji. Ako su nam prijatelji, da se ruski ambasador pozove na konsultacije i da mu se objasni da nije u opisu njegovog radnog mesta da nam organizuje zivot, jer smo suverena zemlja. Ako su nam zemlje NATO neprijatelji, otvoreno to reci i ugasiti svetlo sto se EU tice. A gradjanima objasniti da su prodati Rusima za... stvarno ne znam za cije babe zdravlje.

Dejan

pre 14 godina

Kako neutralna ? Pa ovde se vidi da Srbija nije neutralna. Da jeste, onda joj nitko ne bi diktirao sto sme, a sto ne sme u svome dvoristu. Tako da je konferencija u startu promasena. Red je za konferenciju Nato ili Rusija. Ako prodje od strane Rusije.

Zoran037

pre 14 godina

Gospodine gradonacelnice, zasto se niste zapitali sta Vi to ustvari organizujete pre nego sto ste pristali da to organizujete?! I posto ste vec pristali na takav skup u nasoj opstini, zar ste sve otkazali zbog jednog poziva ruskog atasea za kulturu? Ne verujem da je tako... Ko zna ko Vas je zvao i sta Vam je naredio!!! Ma molim Vas, zar ste Vi otkazali dolazak 20ak ambasadora zbog jednog poziva ruskog atasea za kulturu?!? Ne verujem, gospodine gradonacelnice, ne verujem!I na kraju, zbog cega ruski atase, ili vec sam ambasadaor nije reagovao u Zrenjaninu, Subotici i Novom Sadu? Da nisu kojim slucajem gospodine gradonacelnice, po sredi Vasi licni odnosi sa ruskim ataseom i problem koji biste licno Vi imali sa njim?

southlander

pre 14 godina

Konuzin nije hteo da uvredi Srbijansku sujetu. Ambasador potice iz stare garde sluzbe, pa je navikao da izdaje naredjenja koji se odmah izvrsavavaju. Srbijanska politika je trenutno na prevaspitavanju kod istocnjaka, pa kad se dovede u red, vratice se na pravi put. Poducavanje, naravno nije besplatno i to polako shvacaju i ovdasnji politicari. Rusija je dobila - kupila NIS, pa se njegovi interesi nalaze u Vojvodini, a od Srbije ocito nema nikakvih ozbijnih ocekivanja. Zasad. Svojevremeno je i sam Milosevic od Rusa saznao, da mu je vreme isteklo i da su ga svi stubovi vlasti, tajne sluzbe, policija, vojska, tajkuni pa i SPS, ostavili na cedilu.

Aleksa

pre 14 godina

Poštovana braćo Rusi. Možda je ovo vama zafrkancija ali nama je ovo pitanje opstanka. Ili ćete konkretizovati svoje mlaćenje prazne slame i početi sistematska i značajna vojna ulaganja u svoje buduće baze i modernizovanje vojske Srbije ili mi odosmo u NATO. Nema više praznih priča, NATO je stvorio takvu klimu da nezavisni sigurno idu pod led. Ovo me sve jako podseća na 1940 i sukobe interesa Nemačke (danas NATO) i Engleske (danas Rusije). Sve je isto samo su igrači promenjeni. Očito je da je ruska opcija bolja za nas (kao što je engleska bila onda) ali da nas još jednom praznom pričom neko navuče na predstavu "bolje rat nego pakt" stvarno bi bilo previše očekivati čak i kada su Srbi u pitanju.

iks

pre 14 godina

Razlika izmedju Rusa i NATO je to sto NATO bombarduje samo one koji nisu clanovi, a Rusi su tenkovima gazili svoje i tudje. Ceska i Madjarska su bile njihove saveznice kad su ih prevaspitavali tenkovima. Hteli su i Jugoslaviju 1948. ali tada je Juga imala vojsku i medjunarodnu podrsku (citaj Zapad), pa su mogli samo da pisu pisma, za razliku od 1999. kada protiv Nato i OVK nismo imali ni odgovoarjucu vojsku ni medjunarodnu podrsku (citaj Ruse). Za mene je izbor jasan, ne u NATO ali sa Amerima dobra saradnja, a sa Rusima samo tapkanje po ramenu i daleko im lepa kuca.

Nikola

pre 14 godina

Ne razumem kako ljudi nevide da sve ono sto su po svetu radili Sovjeti 60-ih godina proslog veka (bombardovanja, intervencije: npr: Poljska, Ceska, Madjarska..) sad isto radi NATO.
Iz tog razloga sam onda bio protiv Sovjetskog saveza, a sad sam protiv NATOa.
Pa ma kako to bilo bolje upakovano. Trebalo bi procitati sovjetska saopstenja, tokom intervencija po zemljama Evrope i uporediti ih sa saopstenjima NATO (Dzejmi Seja), tokom bombardovanja 1999.
Zapanjujuce je kolika je slicnost.

Mashinovodja

pre 14 godina

Naš upravitelj (na ruskom: gubernator) je svoje rekao i ima da bude kako on kaže. Došlo je vreme da nas ruska prijateljska čizma gazi i pokazuje nam pravi put.
Ne znam kako druge, ali mene to boli isto onoliko kao kad je čizma otvoreno neprijateljska.
Istorija pokazuje da ko god je ušao u ruski bratski zagrljaj, taj je posle rukama i nogama kopao da izađe iz tog zagrljaja. Izgleda da ćemo i mi morati da diplomiramo na toj školi jer kakvi smo, ne samo da ništa ne učimo iz tuđih grešaka, negi čak ni iz vlastitih.
Pa ništa, opet ćemo ponavljati razred. nema veze, navikli smo na to poslednjih 20 godina i ponavljaćemo razrede sve dok nas ovde bude toliko da možemo da sastavimo barem jedan razred.
A posle toga, neka mu misle oni koji će nas naslediti u Srbiji. Znam samo to da oni neće razmišljati na srpskom jeziku.

krivi smo mi

pre 14 godina

Ima pravo da odbije da prisustvuje ali ne da uslovljava odrzavanje konferencije. Sta su nasi politicari dopustili, da jedan ambasador odredjuje sta cemo raditi u svojoj zemlji.

Filip

pre 14 godina

Prvo, treba jasno staviti do znanja sta javnost Srbije misli o ovakvom ponasanju. Bez obzira sto se protivim ulasku u Nato, ovakve gestove smatram nedopustivim. Ako Rusi misle da imaju uticaj u Srbiji, treba da se ponasaju pristojno. Ako misle da smo zavisni od njih, lako cemo ih uveriti u suprotno. Ne zelimo tutora, ni americkog ni ruskog.

Bojan

pre 14 godina

Zadnjih 20 god Milosevic je imao podrsku Rusa i evo gde smo sad. Sledecih 20 god cemo shvatiti ono sto su Rumuni, Bugari, Cesi shvatili odavno.Sta ces, kod ovog drustva evolucija tece sporije nego kod ostalih naroda...

Poenta

pre 14 godina

Nisu civili pobijeni samo u Varvarinu kao prvo(to je jedan od zlocina koji je pocinjen za vreme bombardovanja). Kao drugo ovi koji to potenciraju nikako da osude i tadasnju vlast koja je svojim ponasanjem prizvala NATO kako u Varvarin tako i u ostale gradove u Srbiji. Stvar je u tome sto se od konferencije odustalo na insistiranje diplomata zemlje koja se sva pomlomila oko sprecavanja tog istog bombardovanja.

Nikola

pre 14 godina

Krajnje je vreme da izaberemo stranu. Balansiranje izmedju Rusije i Amerike je mozda moglo u Titovo vreme ali danas je sasvim druga prica. Treba vec jednom da se drzava odluci, hoce li sa Amerikancima,Rusima Marsovcima ili Klingoncima ali vise opredelite se i da zavrsimo pricu. Mada gledajuci kroz istoriju ispade da smo uvek birali pogresnu stranu jer uvek izvucemo deblji kraj pa ce verovatno tako biti i ovaj put.

CistoOnako

pre 14 godina

Nisu krivi Rusi sto do konferencije nije doslo. Vec onaj koji je od iste odustano i podlegao pritisku nekoga ko zahvaljujuci ponasanju kako nase vlasti tako i opozicije misli da poseduje ovu zemlju... tako da je bolje da onaj ko moze napusta ovu rusku guberniju i odseli se u neku drzavu ko jos uvek zna sta znaci samopostovanje.

Aleksandar

pre 14 godina

Dobro je za opstinu sto je otkazan taj skup, ne vidim razlog zasto bi Varvarin, u kome je NATO srusio most i pobio civile bio domacin Konferencija za promovisanje NATO pakta. Neka organizuju sami o svom trosku gde hoce, ali bez drzavnog sponzorstva.

Milan

pre 14 godina

Ako narod Srbije misli da je bolje da radi sve sto majka Rusija nalozi i ako misli da je pametno da ostanemo jedina zemlja u regionu koja nije clanica NATO i koja funkcionise kao polu-nezavisna ruska teritorija na Balkanu, onda neka tako bude. Ali onda neka to muski prihvati i neka se uzdrzi od lamentiranja kad se pojave pitanja kao npr. "Zasto smo najsiromasniji?", "Zasto nam ne ide?", "Zasto je korupcija svuda oko nas?", "Zasto moje dete ne moze da se zaposli kad je zavrsilo fakultet?"

Секула Тимотијевић

pre 14 godina

Грађани Варварина памте билиски сусрет са ''Милосрдним анђелом''. Нико нам то не може избрисати из сећања. Ко то покуша, биће саучесник у овом крвавом пиру злочинца са неба, који нам измасакрира десет драгих нам суграђана а још тридесетак крваво рани и многе претвори у инвалиде. Помрачило се сунце тог кристално сунчаног дана над Варварином, 30. маја 1999. године. На дан славе ове мале вароши наслоњене на свој мост, на своју Мораву, прирасле уз своју белу цркву - чувара. Док је народ, окупљен око свога моста, своје цркве, прослављао своју славу Свету Тојицу, гвоздене птице злочинца, злослутно су кружиле у ниском лету. Наше птице, уплашене гвозденим орлушинама, узнемирено су почеле да некуд беже. Негде око 13,10 часова проломила се заглушујућа експлозија, дотад непозната и нечувена у овако мирном градићу шћућуреном на обали своје реке. Печурка отровница изниче нагло, помрачи сунце, гелери, јауци... Морава прихвати врело гвожђе свога моста и прве жртве, запенуша и заплака и она сплетена и збуњена усред свога брзака изненада насталог од грозне експлозије. Одоздо са дна, држећи грчевито врело гвожђе, закука још жива Сања, дозивајући своју маму. О, како брзо све утону у густу таму. Врати се ускоро гвоздена птица да изручи још један ужарени товар.

У близини цркве, поред обале реке, искасапљена људска тела, откинуте руке и ноге, међу гвозденим и врелим канџама моста. На бетону натопљеном крвљу, мој комшија Пера, пузећи на једном боку, дозива помоћ... Пуни се импровизована мртвачница у капели на Новом гробљу... Варварин нам злочинци завише у црно!

Kо се усудио да покуша да злочинце доведе на место злочина? Ко се то игра са неизмерним болом грађана Варварина? Опрости им Боже јер не знају шта раде!

Marina

pre 14 godina

Ovo je dokaz da se ne može vječno balansirati između dvije opcije,pogotovo ako su tako snažno suprotstavljene kao Rusija i NATO. Podrška Rusije po pitanju Kosova je izravno u suprotnosti približavanju Srbije NATO savezu pa obje strane na jasan način jedna drugu uvjetuju . Slično je s politikom „I EU i Kosovo“ koja još nije kulminirala konačnim izborom jer je Srbija praktično daleko od članstva u EU što joj na neki način pomaže u vođenju takve politike,ali je na drugi način i usporava. Uspjesi Srbije se u Briselu još uvijek mjere onim što ona čini na unutrašnjem planu (donošenje i usklađivanje zakona,funkcioniranje pravne države,pravosuđa,lociranje i hapšenje haaških optuženika,decentralizacija...) u približavanju EU. Što se tiče vanjske politike,Brisel pozdravlja izjave Tadića o diplomatskoj borbi za Kosovo,ali istovremeno traži da se s riječi o suradnju u regiji prijeđe i na djela. Tadić nije pokazao na djelima tu suradnju (inauguracija Josipovića,Kranj..) jer mu je Kosovo mjerilo svih odluka. Vrijeme je pokazalo da će Briselu vrlo brzo biti važno što Srbija konkretno čini u tom pravcu,a ne ono što je postigla ili postiže u ometanju,spriječavanju i usporavanju razvoja Kosova u željenom smjeru jer će to biti i ostati samo uspjesi za domaću javnost. To znači da Srbija sama sebi krči put prema cilju kojega odabere i sama određuje brzinu kojom će ići.

madmax

pre 14 godina

Ukoliko Rusija smatra da Srbija ne treba da udje u NATO onda je trebalo da posalje predstavnika na konferenciju da obrazlozi zasto.Ovo sto je ambasada Rusije uradila je krajnje nediplomatski.

Patak Dača

pre 14 godina

Strašno!
Neverovatno koliko malo ljudi oseća "odakle vetar duva" i kuda to vodi.
A "vetar duva" iz istog centra, već više od dve decenije...
Nemamo mi pravog meteorologa!

Josip Vasilj

pre 14 godina

Ovo neprimjerno ponašanje Konuzina je nedopustivo, jer je ponižavajuće za Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu.
ali nitko u Srbiji mu neće smjeti odgovoriti NA TO...

Ljubo

pre 14 godina

Gde je sada ministar Jeremic, pa da uputi ostar protest Rusiji i kaze da se "cvrsto" i "eksplicitno" protivi njenom mesanju u unutrasnje stvari Srbije.

Raoul

pre 14 godina

Mozda je trebalo da tu NATO konferenciju odrze 30. maja u spomen na zrtve bombardovanja Varvarina. Naime, NATO je 30. maja 1999. godine bombardovao varvarinski most i ubio deset neduznih civila.

LazaR

pre 14 godina

U najmanju ruku su jednako ponizavajuce propagandne akcije NATO lobista za ulazak Srbije u NATO. Ocigledno se lome koplja oko toga na diplomatskom/propagandnom nivou, a cisto sumnjam da "neke" ambasade nisu imale prste u organizovanju skupa.
Nama samo preostaje da gledamo i cekamo rezultate...

Kragujevčanka

pre 14 godina

Juče na banderi videh letak neke političke partije - "Za savez sa Rusijom"! Pošto su očigledno zaboravili istoriju, oni koji zastupaju ovu tezu trebalo bi da se raspitaju kod Poljaka, Čeha, Madjara... šta misle o svom dugogodišnjem "savezu" sa Rusima. Tačno je da smo mala i trenutno ekonomski slaba zemlja, ali valjda smo u stanju da izaberemo manje od dva zla.

milan

pre 14 godina

Jadne li zemlje kad se u njena pitanja moze uplitati bilo ko pa to bio i ledeni ruski ambasador.
To samo potvrdjuje ruski uticaj koji Rusija ima na Srbiju pa i njenu ulogu prema svemu sto se zbiva u Srbiji.
Umesto da budemo sto dalje od politike koju vodi Rusija mi se sve vise i vise vezujemo za njen uticaj.
Priupitajte malo zemlje poput Poljske ,Cekoslovacke i ostale zemlje koje su dugo bile pod njenim jarmom kako im je bilo i dal bi ikada zeleli da budu opet pod njenim uticajem?.
Iz ove zemlje treba sto pre pobeci kako bi makar mladi Srbi imali normalan zivot dostojan coveka.
Srbija je krenula na put bez povratka jer vezivanje za Rusiju dovest ce do gubitka svega u Srbiji.Mozda cemo doziveti i to da za odlazak u neku inostranu zemlju na zapadu Srpska vlada mora traziti pristanak Rusije da se ide u tu zemlju.
Milan

rade

pre 14 godina

Nedavno je isti ambasador preporucio stranim investitorima da razmisle pre nego što se odluče da investiraju u Srbiji - valjda mu je bila visoka cena NIS-a.
Nisam pristalica ulaska Srbije u NATO ali još manje ovakvavog ponašanja ruskog ambasadora.
Velika zemlja kao Rusija nije sebi smela dozvoliti da plati tako nisku cenu za našu naftnu industriju niti da se na ovakav način meša u unutrašnjo-političke prilike u Srbiji.
Cena toga je da Rusija gubi na uticaju u intelektualnim krugovima u Srbiji i vrlo skoro doživljavaćemo je kao što trenutno doživljavamo NATO.

satke

pre 14 godina

E ambasadore... ccc... Ugledajte se malo na zapadne kolege. Eto vidite, oni se nikada nisu mesali u unutrasnje stvari ove nezavisne i suverene zemlje. Njihov uticaj na desavanja ovde je minoran. Oni ne lobiraju, ne uticu na politicke tokove, ne formiraju "prirodne" post-izborne koalicije, a pogotovu ne ucenjuju. Ne, oni samo predstavljaju svoje zemlje... Isuse! Da je svaka slicna vest objavljena, ne bi sve stale u godisnji tiraz svih nasih novina!

Floyd

pre 14 godina

'Lideru Balkana' strani ambasadori diktiraju šta (ne)sme da radi. Sad već i o čemu (ne)sme da priča, razmišlja,...
Sve rasprodato, a opet dužni svima. Uvek u defanzivi, osluškujući šta će nam ko od 'velikih' reći. Jer, ne smeš protiv Rusije - priznaće Kosovo, ne smeš protiv EU - zavrnuće novčanu pomoć (pa će npr. Gazela da se sruši).
Hoćemo da vratimo suverenitet nad Kosovom, a izgubili smo ga i nad Srbijom. Srbijom upravljaju tajkuni, drugorazredni činovnici stranih država i njihovi ambasadori. Vlast pristaje na sve, drugog izbora nema, bitno im je samo da ostanu tu gde su.
Šta se radi sa ovom Srbijom i narodom. Muka mi je i da pišem ovo...

algrof

pre 14 godina

veoma je stara cinjenica da ko sa rusima tikve sadi...itd. Uvek su se mesali u srpske poslove i u istoriji nikada nisu bili iskreni prijatelji, vec su kao i sve svetske sile gledali samo svoje interese. Setite se 1812 i 1813. godine!

milan

pre 14 godina

Gospodine ruski ambasadoru na ovaj nacin samo Srbiju udaljavate od Rusije, nesto se cesto mesate u nasu politiku izgleda da bi vam neko trebao da pokloni kalendar.Nasa privrzenost Rusiji stoji i u to sam siguran da ogroman broj nas tako oseca ali nemojte nas vracati u stara vremena to je proslost i ne izazivajte stare polarizacije u Srbiji niko nije protiv moderne demokratske politike Rusije ali vi izgleda ne vidite da takvom politikom zastupate interese manjine. Ostanimo prijatelji i braca po veri ali bez mesanja u nasu samostalnost.

Dejan

pre 14 godina

Skandalozno! Rusija je kupovinom NIS-a ocigledno postala vlasnik Srbije, pa se ovako nabusito ponasa. Da Srbija ima nezavisnu vladu, Konuzin bi momentalno leteo nazad u Moskvu.

Nenad

pre 14 godina

Da je neki diplomata sa Zapada ovako reagovao, bilo bi drvlje i kamenje, a ovako će biti tek nekih sporadičnih reakcija. Ipak je to naš PRIJATELJ. Da smo država, a ne banana republika, g-din Konuzin bi hitno morao da bude proglašen personom non grata i vraćen u majčicu Rusiju.

Goran

pre 14 godina

Da li je ovde problem u mesanju ambasadora u unutrasnje poslove Srbije ili u tome sto je ambasador ruski?Nesto se ne secam da se neko bunio zbog ispada zapadnih ambasadora koji su bili gori od ovog ruskog.Licemerno!!!

Simon

pre 14 godina

Нажалост, изгледа врло чудно да се таква једна "конференција" одржава баш у Варварину где су НАТО снаге, потпуно намерно, побиле недужне цивиле. То личи на нечију провокацију...

genius

pre 14 godina

Ova konferencija bi mogla da bude jako korisna stvar - treba jasno izložiti sve "ZA" i "PROTIV" što bi kasnije uštedelo dosta vremena pri sličnim raspravama, koje ne bi uvek kretale od početka.
Neprisustvovanje Konuzina mi je malo preoštro, jer sam ubeđen da su interesi Srbije ješ uvek mnogo više na "PROTIV" strani.
Lično, mislim da punopravno članstvo u NATO sa globalno političke strane gledano Srbiji može da donese mnogo više štete nego koristi, jer bi verovatno dovele do nepotrebnog zatezanja odnosa sa Rusijom, Kinom i zemljama trećeg sveta, nekima bismo postali pravi neprijatelji (Al-kaida), a pri tome ne bismo se mnogo približili Zapadnim partnerima.
Što se detalja vezanih za samu vojsku tiče, nisam upoznat sa obavezama članica, jer niko kompetentan o tome nije pričao u javnosti, već se o temi NATO govori samo kroz prizmu politike, pa se vojnotehnički i ekonomski ovoj temi pristupa jako malo (ili ni toliko).

Vladimir

pre 14 godina

Svakome treba da bude jasno da su NATO i Rusija suprotstavljene strane i da se ne može i sa jednima i sa drugima. Ukoliko želimo diplomatsku podršku Rusije, NATO treba držati na distanci. Ukoliko želimo članstvo u NATO, nema govora o nekakvim bliskim odnosima Rusije i Srbije. I za jednu i za drugu opciju postoje dobri argumenti: bliski odnosi sa Rusijom nas nisu spasili sankcija i bombardovanja, a sa druge strane bombardovao nas je upravo taj NATO. Možda bi rešenje bilo raspisati referendum pa kakva god odluka bude, bar će biti demokratska.

Pantagruel

pre 14 godina

Ne vidim šta je tu sporno. Ako mi imamo pravo da učešče svojih predstavnika na međunarodnim skupovima i predsedničkim inauguracijama uslovimo time da li će ili ne biti pozvani predstavnici dela teritorije koji smatramo svojim, a neki drugi mu priznaju nezavisnost i da na osnovu stava koji domaćin zauzme o tom pitanju odlučujemo hoćemo li prisustvovati ili ne, zašto Rusi ili bilo ko drugi ne bi mogli da rade sličnu stvar.
U tekstu nedostaje napomena da je bitka kod Varvarina čija se dvestogodišnjica obeležava predstavljala prvu veliku zajedničku operaciju protiv Turaka Karađorđeve ustaničke vojske i ruske carske vojske koja je došla u pomoć ustanicima preko Dunava. Ako Rusima ne prija da im se oko takvog mesta i jubileja šepuri NATO, mi možemo da se ne slažemo, ali oni imaju pravo na to. Druga i mnogo bolnija stvar tiče se samo nas: Šta će predstavnici NATO u gradu koji je bombardovan tako da su u sred bela dana pobijeni nedužni civili, među kojima i talentovana mlada matematičarka čija je jedina krivica bila što je tog trenutka pešice prelazila most preko Morave? Zar nisu mogli odabrati ni jedan drugi grad u ovolikoj Srbiji za održavanje konferencije, nego baš Varvarin? Treba li Rusi ili bilo ko drugi da nas opominju na ovakve stvari. Sramota je što mi sami ne poštujemo sebe ni svoje žrtve.

glasno

pre 14 godina

Ovo je diplomatski skandal. Interesantno će biti vidjeti izbor reakcije Srbije. Na temelju tog odgovora bit će jasnije nazrijeti daljni put ...

Igor

pre 14 godina

Polako,ali sigurno postajemo deo ruske gubernije.Srbija,nazalost,nema progresivnu spoljnu politiku,pa tako je podlozna ucenama i ponizavanjima.Uskoro ce cena biti i EU,sve zarad povredjene sujete ruskih kvazi politicara.JADNO!

NOV i POJ

pre 14 godina

Ne vidim zašto je ovo ponižavajuće za Srbiju. U vesti je precizno navedeno da su organizatori skupa Međunarodni institut za bezbednost i Odeljenje za javnu diplomatiju NATO-a. Dakle, jasno je da NATO, preko Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda (pretpostvaljam da je reč o udruženju građana) počinje (nastavlja) dalobira širom Srbije, a Ruska ambasada se tome protivi, što je sasvim legitimno. Lično, nisam za ulazak Srbije u NATO, niti za vojno-političko-ekonomsko približavanje Rusiji, Međutim, ovako maloj zemlji kao što je naša biće veoma teško da balansira između dve vatre...

Happy Pride Toronto

pre 14 godina

Izgleda da mi polako idemo ka onome sto je Tito izbegao vec 1949 a istocnoevropske zemlje tek 40 godina kasnije! Da li je nasa vlast svesna da rusofilska politika nikome dobro nije donela?

Dejan

pre 14 godina

Strasno je sto nasa vlast i pored zla koje nam je naneo NATO zeli da nas odvede u clanstvo ovog saveza.
Jos strasnije je, ako je tacno, da je ruski amabasador onemogucio odrzavanje konferencije u Srbiji koja se njemu, odnosno njegovoj zemlji ne dopada.

Milan R.

pre 14 godina

A ko je organizatorima kriv što su sami zakazali, pa sami otkazali konferenciju?

Znači, Rusima se konferencija nije dopala, organizatori im brže bolje izišli u susret, a sada kukaju na te iste Ruse!?

Neozbiljno, neozbiljno...

Happy Pride Toronto

pre 14 godina

Izgleda da mi polako idemo ka onome sto je Tito izbegao vec 1949 a istocnoevropske zemlje tek 40 godina kasnije! Da li je nasa vlast svesna da rusofilska politika nikome dobro nije donela?

Milan R.

pre 14 godina

A ko je organizatorima kriv što su sami zakazali, pa sami otkazali konferenciju?

Znači, Rusima se konferencija nije dopala, organizatori im brže bolje izišli u susret, a sada kukaju na te iste Ruse!?

Neozbiljno, neozbiljno...

NOV i POJ

pre 14 godina

Ne vidim zašto je ovo ponižavajuće za Srbiju. U vesti je precizno navedeno da su organizatori skupa Međunarodni institut za bezbednost i Odeljenje za javnu diplomatiju NATO-a. Dakle, jasno je da NATO, preko Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda (pretpostvaljam da je reč o udruženju građana) počinje (nastavlja) dalobira širom Srbije, a Ruska ambasada se tome protivi, što je sasvim legitimno. Lično, nisam za ulazak Srbije u NATO, niti za vojno-političko-ekonomsko približavanje Rusiji, Međutim, ovako maloj zemlji kao što je naša biće veoma teško da balansira između dve vatre...

Simon

pre 14 godina

Нажалост, изгледа врло чудно да се таква једна "конференција" одржава баш у Варварину где су НАТО снаге, потпуно намерно, побиле недужне цивиле. То личи на нечију провокацију...

Vladimir

pre 14 godina

Svakome treba da bude jasno da su NATO i Rusija suprotstavljene strane i da se ne može i sa jednima i sa drugima. Ukoliko želimo diplomatsku podršku Rusije, NATO treba držati na distanci. Ukoliko želimo članstvo u NATO, nema govora o nekakvim bliskim odnosima Rusije i Srbije. I za jednu i za drugu opciju postoje dobri argumenti: bliski odnosi sa Rusijom nas nisu spasili sankcija i bombardovanja, a sa druge strane bombardovao nas je upravo taj NATO. Možda bi rešenje bilo raspisati referendum pa kakva god odluka bude, bar će biti demokratska.

Секула Тимотијевић

pre 14 godina

Грађани Варварина памте билиски сусрет са ''Милосрдним анђелом''. Нико нам то не може избрисати из сећања. Ко то покуша, биће саучесник у овом крвавом пиру злочинца са неба, који нам измасакрира десет драгих нам суграђана а још тридесетак крваво рани и многе претвори у инвалиде. Помрачило се сунце тог кристално сунчаног дана над Варварином, 30. маја 1999. године. На дан славе ове мале вароши наслоњене на свој мост, на своју Мораву, прирасле уз своју белу цркву - чувара. Док је народ, окупљен око свога моста, своје цркве, прослављао своју славу Свету Тојицу, гвоздене птице злочинца, злослутно су кружиле у ниском лету. Наше птице, уплашене гвозденим орлушинама, узнемирено су почеле да некуд беже. Негде око 13,10 часова проломила се заглушујућа експлозија, дотад непозната и нечувена у овако мирном градићу шћућуреном на обали своје реке. Печурка отровница изниче нагло, помрачи сунце, гелери, јауци... Морава прихвати врело гвожђе свога моста и прве жртве, запенуша и заплака и она сплетена и збуњена усред свога брзака изненада насталог од грозне експлозије. Одоздо са дна, држећи грчевито врело гвожђе, закука још жива Сања, дозивајући своју маму. О, како брзо све утону у густу таму. Врати се ускоро гвоздена птица да изручи још један ужарени товар.

У близини цркве, поред обале реке, искасапљена људска тела, откинуте руке и ноге, међу гвозденим и врелим канџама моста. На бетону натопљеном крвљу, мој комшија Пера, пузећи на једном боку, дозива помоћ... Пуни се импровизована мртвачница у капели на Новом гробљу... Варварин нам злочинци завише у црно!

Kо се усудио да покуша да злочинце доведе на место злочина? Ко се то игра са неизмерним болом грађана Варварина? Опрости им Боже јер не знају шта раде!

Goran

pre 14 godina

Da li je ovde problem u mesanju ambasadora u unutrasnje poslove Srbije ili u tome sto je ambasador ruski?Nesto se ne secam da se neko bunio zbog ispada zapadnih ambasadora koji su bili gori od ovog ruskog.Licemerno!!!

Pantagruel

pre 14 godina

Ne vidim šta je tu sporno. Ako mi imamo pravo da učešče svojih predstavnika na međunarodnim skupovima i predsedničkim inauguracijama uslovimo time da li će ili ne biti pozvani predstavnici dela teritorije koji smatramo svojim, a neki drugi mu priznaju nezavisnost i da na osnovu stava koji domaćin zauzme o tom pitanju odlučujemo hoćemo li prisustvovati ili ne, zašto Rusi ili bilo ko drugi ne bi mogli da rade sličnu stvar.
U tekstu nedostaje napomena da je bitka kod Varvarina čija se dvestogodišnjica obeležava predstavljala prvu veliku zajedničku operaciju protiv Turaka Karađorđeve ustaničke vojske i ruske carske vojske koja je došla u pomoć ustanicima preko Dunava. Ako Rusima ne prija da im se oko takvog mesta i jubileja šepuri NATO, mi možemo da se ne slažemo, ali oni imaju pravo na to. Druga i mnogo bolnija stvar tiče se samo nas: Šta će predstavnici NATO u gradu koji je bombardovan tako da su u sred bela dana pobijeni nedužni civili, među kojima i talentovana mlada matematičarka čija je jedina krivica bila što je tog trenutka pešice prelazila most preko Morave? Zar nisu mogli odabrati ni jedan drugi grad u ovolikoj Srbiji za održavanje konferencije, nego baš Varvarin? Treba li Rusi ili bilo ko drugi da nas opominju na ovakve stvari. Sramota je što mi sami ne poštujemo sebe ni svoje žrtve.

satke

pre 14 godina

E ambasadore... ccc... Ugledajte se malo na zapadne kolege. Eto vidite, oni se nikada nisu mesali u unutrasnje stvari ove nezavisne i suverene zemlje. Njihov uticaj na desavanja ovde je minoran. Oni ne lobiraju, ne uticu na politicke tokove, ne formiraju "prirodne" post-izborne koalicije, a pogotovu ne ucenjuju. Ne, oni samo predstavljaju svoje zemlje... Isuse! Da je svaka slicna vest objavljena, ne bi sve stale u godisnji tiraz svih nasih novina!

Nenad

pre 14 godina

Da je neki diplomata sa Zapada ovako reagovao, bilo bi drvlje i kamenje, a ovako će biti tek nekih sporadičnih reakcija. Ipak je to naš PRIJATELJ. Da smo država, a ne banana republika, g-din Konuzin bi hitno morao da bude proglašen personom non grata i vraćen u majčicu Rusiju.

Igor

pre 14 godina

Polako,ali sigurno postajemo deo ruske gubernije.Srbija,nazalost,nema progresivnu spoljnu politiku,pa tako je podlozna ucenama i ponizavanjima.Uskoro ce cena biti i EU,sve zarad povredjene sujete ruskih kvazi politicara.JADNO!

Dejan

pre 14 godina

Strasno je sto nasa vlast i pored zla koje nam je naneo NATO zeli da nas odvede u clanstvo ovog saveza.
Jos strasnije je, ako je tacno, da je ruski amabasador onemogucio odrzavanje konferencije u Srbiji koja se njemu, odnosno njegovoj zemlji ne dopada.

Dejan

pre 14 godina

Skandalozno! Rusija je kupovinom NIS-a ocigledno postala vlasnik Srbije, pa se ovako nabusito ponasa. Da Srbija ima nezavisnu vladu, Konuzin bi momentalno leteo nazad u Moskvu.

Bojan

pre 14 godina

Zadnjih 20 god Milosevic je imao podrsku Rusa i evo gde smo sad. Sledecih 20 god cemo shvatiti ono sto su Rumuni, Bugari, Cesi shvatili odavno.Sta ces, kod ovog drustva evolucija tece sporije nego kod ostalih naroda...

Ljubo

pre 14 godina

Gde je sada ministar Jeremic, pa da uputi ostar protest Rusiji i kaze da se "cvrsto" i "eksplicitno" protivi njenom mesanju u unutrasnje stvari Srbije.

Floyd

pre 14 godina

'Lideru Balkana' strani ambasadori diktiraju šta (ne)sme da radi. Sad već i o čemu (ne)sme da priča, razmišlja,...
Sve rasprodato, a opet dužni svima. Uvek u defanzivi, osluškujući šta će nam ko od 'velikih' reći. Jer, ne smeš protiv Rusije - priznaće Kosovo, ne smeš protiv EU - zavrnuće novčanu pomoć (pa će npr. Gazela da se sruši).
Hoćemo da vratimo suverenitet nad Kosovom, a izgubili smo ga i nad Srbijom. Srbijom upravljaju tajkuni, drugorazredni činovnici stranih država i njihovi ambasadori. Vlast pristaje na sve, drugog izbora nema, bitno im je samo da ostanu tu gde su.
Šta se radi sa ovom Srbijom i narodom. Muka mi je i da pišem ovo...

Raoul

pre 14 godina

Mozda je trebalo da tu NATO konferenciju odrze 30. maja u spomen na zrtve bombardovanja Varvarina. Naime, NATO je 30. maja 1999. godine bombardovao varvarinski most i ubio deset neduznih civila.

iks

pre 14 godina

Razlika izmedju Rusa i NATO je to sto NATO bombarduje samo one koji nisu clanovi, a Rusi su tenkovima gazili svoje i tudje. Ceska i Madjarska su bile njihove saveznice kad su ih prevaspitavali tenkovima. Hteli su i Jugoslaviju 1948. ali tada je Juga imala vojsku i medjunarodnu podrsku (citaj Zapad), pa su mogli samo da pisu pisma, za razliku od 1999. kada protiv Nato i OVK nismo imali ni odgovoarjucu vojsku ni medjunarodnu podrsku (citaj Ruse). Za mene je izbor jasan, ne u NATO ali sa Amerima dobra saradnja, a sa Rusima samo tapkanje po ramenu i daleko im lepa kuca.

algrof

pre 14 godina

veoma je stara cinjenica da ko sa rusima tikve sadi...itd. Uvek su se mesali u srpske poslove i u istoriji nikada nisu bili iskreni prijatelji, vec su kao i sve svetske sile gledali samo svoje interese. Setite se 1812 i 1813. godine!

Kragujevčanka

pre 14 godina

Juče na banderi videh letak neke političke partije - "Za savez sa Rusijom"! Pošto su očigledno zaboravili istoriju, oni koji zastupaju ovu tezu trebalo bi da se raspitaju kod Poljaka, Čeha, Madjara... šta misle o svom dugogodišnjem "savezu" sa Rusima. Tačno je da smo mala i trenutno ekonomski slaba zemlja, ali valjda smo u stanju da izaberemo manje od dva zla.

milan

pre 14 godina

Jadne li zemlje kad se u njena pitanja moze uplitati bilo ko pa to bio i ledeni ruski ambasador.
To samo potvrdjuje ruski uticaj koji Rusija ima na Srbiju pa i njenu ulogu prema svemu sto se zbiva u Srbiji.
Umesto da budemo sto dalje od politike koju vodi Rusija mi se sve vise i vise vezujemo za njen uticaj.
Priupitajte malo zemlje poput Poljske ,Cekoslovacke i ostale zemlje koje su dugo bile pod njenim jarmom kako im je bilo i dal bi ikada zeleli da budu opet pod njenim uticajem?.
Iz ove zemlje treba sto pre pobeci kako bi makar mladi Srbi imali normalan zivot dostojan coveka.
Srbija je krenula na put bez povratka jer vezivanje za Rusiju dovest ce do gubitka svega u Srbiji.Mozda cemo doziveti i to da za odlazak u neku inostranu zemlju na zapadu Srpska vlada mora traziti pristanak Rusije da se ide u tu zemlju.
Milan

Aleksandar

pre 14 godina

Dobro je za opstinu sto je otkazan taj skup, ne vidim razlog zasto bi Varvarin, u kome je NATO srusio most i pobio civile bio domacin Konferencija za promovisanje NATO pakta. Neka organizuju sami o svom trosku gde hoce, ali bez drzavnog sponzorstva.

glasno

pre 14 godina

Ovo je diplomatski skandal. Interesantno će biti vidjeti izbor reakcije Srbije. Na temelju tog odgovora bit će jasnije nazrijeti daljni put ...

LazaR

pre 14 godina

U najmanju ruku su jednako ponizavajuce propagandne akcije NATO lobista za ulazak Srbije u NATO. Ocigledno se lome koplja oko toga na diplomatskom/propagandnom nivou, a cisto sumnjam da "neke" ambasade nisu imale prste u organizovanju skupa.
Nama samo preostaje da gledamo i cekamo rezultate...

ESB

pre 14 godina

Nasa drzava treba vec jednom jasno i glasno da kaze jesu li nam zemlje NATO prijatelji ili neprijatelji. Ako su nam prijatelji, da se ruski ambasador pozove na konsultacije i da mu se objasni da nije u opisu njegovog radnog mesta da nam organizuje zivot, jer smo suverena zemlja. Ako su nam zemlje NATO neprijatelji, otvoreno to reci i ugasiti svetlo sto se EU tice. A gradjanima objasniti da su prodati Rusima za... stvarno ne znam za cije babe zdravlje.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Ovo neprimjerno ponašanje Konuzina je nedopustivo, jer je ponižavajuće za Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu.
ali nitko u Srbiji mu neće smjeti odgovoriti NA TO...

madmax

pre 14 godina

Ukoliko Rusija smatra da Srbija ne treba da udje u NATO onda je trebalo da posalje predstavnika na konferenciju da obrazlozi zasto.Ovo sto je ambasada Rusije uradila je krajnje nediplomatski.

rade

pre 14 godina

Nedavno je isti ambasador preporucio stranim investitorima da razmisle pre nego što se odluče da investiraju u Srbiji - valjda mu je bila visoka cena NIS-a.
Nisam pristalica ulaska Srbije u NATO ali još manje ovakvavog ponašanja ruskog ambasadora.
Velika zemlja kao Rusija nije sebi smela dozvoliti da plati tako nisku cenu za našu naftnu industriju niti da se na ovakav način meša u unutrašnjo-političke prilike u Srbiji.
Cena toga je da Rusija gubi na uticaju u intelektualnim krugovima u Srbiji i vrlo skoro doživljavaćemo je kao što trenutno doživljavamo NATO.

Milan

pre 14 godina

Ako narod Srbije misli da je bolje da radi sve sto majka Rusija nalozi i ako misli da je pametno da ostanemo jedina zemlja u regionu koja nije clanica NATO i koja funkcionise kao polu-nezavisna ruska teritorija na Balkanu, onda neka tako bude. Ali onda neka to muski prihvati i neka se uzdrzi od lamentiranja kad se pojave pitanja kao npr. "Zasto smo najsiromasniji?", "Zasto nam ne ide?", "Zasto je korupcija svuda oko nas?", "Zasto moje dete ne moze da se zaposli kad je zavrsilo fakultet?"

Filip

pre 14 godina

Prvo, treba jasno staviti do znanja sta javnost Srbije misli o ovakvom ponasanju. Bez obzira sto se protivim ulasku u Nato, ovakve gestove smatram nedopustivim. Ako Rusi misle da imaju uticaj u Srbiji, treba da se ponasaju pristojno. Ako misle da smo zavisni od njih, lako cemo ih uveriti u suprotno. Ne zelimo tutora, ni americkog ni ruskog.

milan

pre 14 godina

Gospodine ruski ambasadoru na ovaj nacin samo Srbiju udaljavate od Rusije, nesto se cesto mesate u nasu politiku izgleda da bi vam neko trebao da pokloni kalendar.Nasa privrzenost Rusiji stoji i u to sam siguran da ogroman broj nas tako oseca ali nemojte nas vracati u stara vremena to je proslost i ne izazivajte stare polarizacije u Srbiji niko nije protiv moderne demokratske politike Rusije ali vi izgleda ne vidite da takvom politikom zastupate interese manjine. Ostanimo prijatelji i braca po veri ali bez mesanja u nasu samostalnost.

Patak Dača

pre 14 godina

Strašno!
Neverovatno koliko malo ljudi oseća "odakle vetar duva" i kuda to vodi.
A "vetar duva" iz istog centra, već više od dve decenije...
Nemamo mi pravog meteorologa!

CistoOnako

pre 14 godina

Nisu krivi Rusi sto do konferencije nije doslo. Vec onaj koji je od iste odustano i podlegao pritisku nekoga ko zahvaljujuci ponasanju kako nase vlasti tako i opozicije misli da poseduje ovu zemlju... tako da je bolje da onaj ko moze napusta ovu rusku guberniju i odseli se u neku drzavu ko jos uvek zna sta znaci samopostovanje.

krivi smo mi

pre 14 godina

Ima pravo da odbije da prisustvuje ali ne da uslovljava odrzavanje konferencije. Sta su nasi politicari dopustili, da jedan ambasador odredjuje sta cemo raditi u svojoj zemlji.

Mashinovodja

pre 14 godina

Naš upravitelj (na ruskom: gubernator) je svoje rekao i ima da bude kako on kaže. Došlo je vreme da nas ruska prijateljska čizma gazi i pokazuje nam pravi put.
Ne znam kako druge, ali mene to boli isto onoliko kao kad je čizma otvoreno neprijateljska.
Istorija pokazuje da ko god je ušao u ruski bratski zagrljaj, taj je posle rukama i nogama kopao da izađe iz tog zagrljaja. Izgleda da ćemo i mi morati da diplomiramo na toj školi jer kakvi smo, ne samo da ništa ne učimo iz tuđih grešaka, negi čak ni iz vlastitih.
Pa ništa, opet ćemo ponavljati razred. nema veze, navikli smo na to poslednjih 20 godina i ponavljaćemo razrede sve dok nas ovde bude toliko da možemo da sastavimo barem jedan razred.
A posle toga, neka mu misle oni koji će nas naslediti u Srbiji. Znam samo to da oni neće razmišljati na srpskom jeziku.

southlander

pre 14 godina

Konuzin nije hteo da uvredi Srbijansku sujetu. Ambasador potice iz stare garde sluzbe, pa je navikao da izdaje naredjenja koji se odmah izvrsavavaju. Srbijanska politika je trenutno na prevaspitavanju kod istocnjaka, pa kad se dovede u red, vratice se na pravi put. Poducavanje, naravno nije besplatno i to polako shvacaju i ovdasnji politicari. Rusija je dobila - kupila NIS, pa se njegovi interesi nalaze u Vojvodini, a od Srbije ocito nema nikakvih ozbijnih ocekivanja. Zasad. Svojevremeno je i sam Milosevic od Rusa saznao, da mu je vreme isteklo i da su ga svi stubovi vlasti, tajne sluzbe, policija, vojska, tajkuni pa i SPS, ostavili na cedilu.

Nikola

pre 14 godina

Krajnje je vreme da izaberemo stranu. Balansiranje izmedju Rusije i Amerike je mozda moglo u Titovo vreme ali danas je sasvim druga prica. Treba vec jednom da se drzava odluci, hoce li sa Amerikancima,Rusima Marsovcima ili Klingoncima ali vise opredelite se i da zavrsimo pricu. Mada gledajuci kroz istoriju ispade da smo uvek birali pogresnu stranu jer uvek izvucemo deblji kraj pa ce verovatno tako biti i ovaj put.

genius

pre 14 godina

Ova konferencija bi mogla da bude jako korisna stvar - treba jasno izložiti sve "ZA" i "PROTIV" što bi kasnije uštedelo dosta vremena pri sličnim raspravama, koje ne bi uvek kretale od početka.
Neprisustvovanje Konuzina mi je malo preoštro, jer sam ubeđen da su interesi Srbije ješ uvek mnogo više na "PROTIV" strani.
Lično, mislim da punopravno članstvo u NATO sa globalno političke strane gledano Srbiji može da donese mnogo više štete nego koristi, jer bi verovatno dovele do nepotrebnog zatezanja odnosa sa Rusijom, Kinom i zemljama trećeg sveta, nekima bismo postali pravi neprijatelji (Al-kaida), a pri tome ne bismo se mnogo približili Zapadnim partnerima.
Što se detalja vezanih za samu vojsku tiče, nisam upoznat sa obavezama članica, jer niko kompetentan o tome nije pričao u javnosti, već se o temi NATO govori samo kroz prizmu politike, pa se vojnotehnički i ekonomski ovoj temi pristupa jako malo (ili ni toliko).

Nikola

pre 14 godina

Ne razumem kako ljudi nevide da sve ono sto su po svetu radili Sovjeti 60-ih godina proslog veka (bombardovanja, intervencije: npr: Poljska, Ceska, Madjarska..) sad isto radi NATO.
Iz tog razloga sam onda bio protiv Sovjetskog saveza, a sad sam protiv NATOa.
Pa ma kako to bilo bolje upakovano. Trebalo bi procitati sovjetska saopstenja, tokom intervencija po zemljama Evrope i uporediti ih sa saopstenjima NATO (Dzejmi Seja), tokom bombardovanja 1999.
Zapanjujuce je kolika je slicnost.

Poenta

pre 14 godina

Nisu civili pobijeni samo u Varvarinu kao prvo(to je jedan od zlocina koji je pocinjen za vreme bombardovanja). Kao drugo ovi koji to potenciraju nikako da osude i tadasnju vlast koja je svojim ponasanjem prizvala NATO kako u Varvarin tako i u ostale gradove u Srbiji. Stvar je u tome sto se od konferencije odustalo na insistiranje diplomata zemlje koja se sva pomlomila oko sprecavanja tog istog bombardovanja.

Marina

pre 14 godina

Ovo je dokaz da se ne može vječno balansirati između dvije opcije,pogotovo ako su tako snažno suprotstavljene kao Rusija i NATO. Podrška Rusije po pitanju Kosova je izravno u suprotnosti približavanju Srbije NATO savezu pa obje strane na jasan način jedna drugu uvjetuju . Slično je s politikom „I EU i Kosovo“ koja još nije kulminirala konačnim izborom jer je Srbija praktično daleko od članstva u EU što joj na neki način pomaže u vođenju takve politike,ali je na drugi način i usporava. Uspjesi Srbije se u Briselu još uvijek mjere onim što ona čini na unutrašnjem planu (donošenje i usklađivanje zakona,funkcioniranje pravne države,pravosuđa,lociranje i hapšenje haaških optuženika,decentralizacija...) u približavanju EU. Što se tiče vanjske politike,Brisel pozdravlja izjave Tadića o diplomatskoj borbi za Kosovo,ali istovremeno traži da se s riječi o suradnju u regiji prijeđe i na djela. Tadić nije pokazao na djelima tu suradnju (inauguracija Josipovića,Kranj..) jer mu je Kosovo mjerilo svih odluka. Vrijeme je pokazalo da će Briselu vrlo brzo biti važno što Srbija konkretno čini u tom pravcu,a ne ono što je postigla ili postiže u ometanju,spriječavanju i usporavanju razvoja Kosova u željenom smjeru jer će to biti i ostati samo uspjesi za domaću javnost. To znači da Srbija sama sebi krči put prema cilju kojega odabere i sama određuje brzinu kojom će ići.

Zoran037

pre 14 godina

Gospodine gradonacelnice, zasto se niste zapitali sta Vi to ustvari organizujete pre nego sto ste pristali da to organizujete?! I posto ste vec pristali na takav skup u nasoj opstini, zar ste sve otkazali zbog jednog poziva ruskog atasea za kulturu? Ne verujem da je tako... Ko zna ko Vas je zvao i sta Vam je naredio!!! Ma molim Vas, zar ste Vi otkazali dolazak 20ak ambasadora zbog jednog poziva ruskog atasea za kulturu?!? Ne verujem, gospodine gradonacelnice, ne verujem!I na kraju, zbog cega ruski atase, ili vec sam ambasadaor nije reagovao u Zrenjaninu, Subotici i Novom Sadu? Da nisu kojim slucajem gospodine gradonacelnice, po sredi Vasi licni odnosi sa ruskim ataseom i problem koji biste licno Vi imali sa njim?

Dejan

pre 14 godina

Kako neutralna ? Pa ovde se vidi da Srbija nije neutralna. Da jeste, onda joj nitko ne bi diktirao sto sme, a sto ne sme u svome dvoristu. Tako da je konferencija u startu promasena. Red je za konferenciju Nato ili Rusija. Ako prodje od strane Rusije.

Aleksa

pre 14 godina

Poštovana braćo Rusi. Možda je ovo vama zafrkancija ali nama je ovo pitanje opstanka. Ili ćete konkretizovati svoje mlaćenje prazne slame i početi sistematska i značajna vojna ulaganja u svoje buduće baze i modernizovanje vojske Srbije ili mi odosmo u NATO. Nema više praznih priča, NATO je stvorio takvu klimu da nezavisni sigurno idu pod led. Ovo me sve jako podseća na 1940 i sukobe interesa Nemačke (danas NATO) i Engleske (danas Rusije). Sve je isto samo su igrači promenjeni. Očito je da je ruska opcija bolja za nas (kao što je engleska bila onda) ali da nas još jednom praznom pričom neko navuče na predstavu "bolje rat nego pakt" stvarno bi bilo previše očekivati čak i kada su Srbi u pitanju.

Natalija

pre 14 godina

A šta ste drugo očekivali u „ruskog guberniji“, sad se svi prave najvni ko „pariske sobarice“! Ideologija „ruske gubernije“ vlada 20 godina na svakom koraku i u svim segmentima države i društva Srbije. Evo sinoć nagradu za doprinois kulturi 2010g dobio Brana Crnčević (a u udarnom terminu na RTS1 sinoć eto ti opet Brana Crnčević da objasni kako je za nas super da budemo „ruka gubernija“ da umesto da budemo „radikali“ sad bidemo u Nikolićevoj i Vučićevoj stranci) i juče objavljeno da je Dačić „najevropljanin“. Mislim Srbija je isto kao Mijamar (Burma) evo i tamo „nevladinu obranizaciju“ osnovale žene generala (!!!) te zemlje – eto tako je sve i u Srbiji sve segmente društva drže „ideolozi ruske gubernije“ od obdaništa do univerziteta i akademije nauka, od medija do biznismena! Uopšte mi za to nije kriv ambasador Rusije, krivi su svi oni koji nas ubeđuju da je moguća Srbija u EU a da pri tome u našoj zemlji nije bilo LUSTRACIJE ideologije i ljudi od 1944 g!

Charlie

pre 14 godina

Da nas Rusi nisu zavarali da nam drze poledjinu, mozda nas NATO ne bi ni bombardovao. Prirodno bi isli sa okruzenjem u kojem zivimo a ne sa nekom tamo zemljom miljama daleko iz koje i sami oni beze. I kakve paralele postavljati? Nije nam NATO oteo NIS i ne namece Nama EU ili USA da nasim ulicama dajemo imena njihovih heroja. Najgore po Srbiju je da balansira izmedju. Niko nam nece dati nikakav ustupak ako misle da smo prevrtljivci. Kosovo je davno moglo biti nase da smo se odlucili za prakticniju stranu: NATO. Ovako Ruska propaganda kroz medije i lazni moral uoblicuje nase misli, a nasi politicari se preko Rusije bogate i odrzavaju autoritet te ne vidim razlog za referendum kada je rezultat vec namesten: Rusija.

sasa jokic

pre 14 godina

Imali su "braca " Rusi sansu da nam pomognu protiv NATO bombardovanja, npr. da nam isporuce protivraketni sistem S300, ali kao uvek u istoriji okrenuli su nam ledja! Sada ponovo manipulisu sa nama, moze im se zaduzili su mnoge politicare u Srbiji!

levicar

pre 14 godina

Da se prisetimo elementarnih cinjenica:
U nedelju, 30. maja 1999. godine pogodjen je most u Varvarinu. Okolo su bili ljudi, koji su u obliznju crkvu dosli zbog Uskrsa. Deset civila je poginulo, a 17 tesko ranjeno u dva napada u razmaku od nekoliko minuta. Djejmi Sej je sutradan rekao da je most bio "legitimna vojna meta". Zrtvama slava, Rusiji hvala, a ostalima koji propagiraju NATO u gradu cije je stanovnike NATO ubijao na dusu i cast. Ako ima imalo zdrave pameti u ovom gradu i ovoj zemlji, skup nece biti odlozen, nego otkazan.

Proka

pre 14 godina

Na koji način ambasador može da natera organizatore da otkažu konferenciju? On je mogao da izrazi protest, ali zašto su zbog toga organizatori morali da odustanu od konferencije? Nije mi jasno stvarno zašto se sada žale...

cime to dokazuju??

pre 14 godina

Nakon kupovine NISa (mislim na Naftagas) Rusi nista nisu uradili da ta NASA kompanija napreduje,stavise sigurno cekaju "dat rok",kada ce otpustiti masu radnika!Mnogi servisi jos uvek nemaju POSLA,iako je GASPROM jedna od najvecih svetskih komp,i ima najveci uticaj u azijskom delu(bogatom) naftom i gasom!Pa DOKAZI SE KONUZIN,cime ste TO VI RUSI ZASLUZILI DA MI PRATIMO VAS PRAVAC! DOSTA NAM JE VISE TAKVE BRACE!

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Da vidimo. NATO je pobio silan neduzan svet u gradu u centralnoj Srbiji. Niko zivi nije odgovarao, a mnogima su dodeljene medalje za silno "herojstvo". Ubice nisu pohapsene niti dovedene pred sud. Proglasena je kolateralna steta, srpski zivoti su nulovani i obezvredjeni, pojeo vuk magarca. Puj pike, ne vazi!

I sad taj isti grad organizuje nekakvu kengur-konferenciju o toboze "jakom saveznistvu" sa istim onim tipovima koji pobise nasu bracu, sestre, oceve i majke i koji bi da nam sada prodaju nekakvu belosvetsku demokratijicu za bubrege.

Izvin'te, ali ja bih da budem u jakom saveznistvu sa nekim ko NECE da me ubija.

Rusija sa ovim nema nikakve veze, osim sto je glas savesti i zdravog razuma, na cemu joj treba zahvaliti. Ne bacajte kamenje na onoga ko pokusava da vas spreci da izvrsite moralno samoubistvo.

NoRusia

pre 14 godina

Da li je ovo Tadiceva, Jeremiceva Srbija koja zeli da i Kosovo i Metohija budu pod suverenitetom ove Drzave???

A ona nema cak ni sopstveni suverenitet kako izgleda.

reality on the ground

pre 14 godina

Cemu panika? Zasto bi Srbija trebala "otvoreno reci" ko nam je neprijatelj a ko prijatelj?! Neka pogadjaju. Mi smo svima partneri i suradnici, ali dame i gospodo, Kosovo je strateski i vitalni interest, kao i slaba BiH sa jakom RS i pro-srpska struja u Crnoj Gori. Tako se radi na lokalnom nivou, a na geopolitickom SA ONIMA S KIM SE NASI LOKALNI INTERESI POKLAPAJU - a to je u ovom trenutku RF... Amerika nam je suprostavljena danas i protiv nje se moramo boriti bar u nasem dvoristu jer nam rade o glavi. Oni su to pokazali '95, '99, '03, '08 itd. EU je drugacija - tu moramo naci bilateralne saveznike jer oni nemaju sinhronizovanu spoljnju politiku. Danas su to Spanija, Slovacka, Ceska, Grcka, Rumunija, Italija i donekle Ceska, Poljska i Francuska. Americi zelimo jos jedan rat na Bliskom Istoku da se tamo iscrpe i oslabe, kako bi se vratili na Monroe Doktrinu i u svoje dvoriste.

Nikola

pre 14 godina

"Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?"
Mislim da je naziv sugestivan i da upucuje na to da ako smo neutralni onda nemamo ni jake saveznike. Takav naziv nije u redu posto se moze biti neutralan i imati jake saveznike i Rusiju i Kinu i SAD i EU.
Ako je ruski protest bio povodom toga onda je u redu, ali to ne znaci da organizator / gradonacelnik i treba da otkaze konferenciju. Ako si suveren tako se i ponasaj i cini.

ESB

pre 14 godina

Mislim da sam ukapirao. Kosovo je nas vitalni interes, i zato ce ruski ambasador da nam odlucuje o cemu cemo da razgovaramo u nasoj kuci. Uzgred, nije se radilo o nekom donosenju odluke pristupanju NATO na drzavnom nivou - kamo lepe srece - vec samo o javnoj konferenciji na tu temu, nesto sto je u svakom civilizovanom drustvu ne samo pozeljno vec i potrebno, ali sta Staljinovi ucenici znaju o razgovoru?
Ipak, moramo se zahvaliti Rusima sto eto imamo to Kosovo, sto je ono bilo, jeste i bice nase i sto svi gradjani Kosova ponosno klicu svojoj domovini Srbiji i cuvaju njene spoljne granice prema Albaniji, sto navijaju za nasu zajednicku reprezentaciju i sto se srpska zastava ponosno vijori u Pristini i mali Kosovari slave Svetog Savu. Bez Rusa od sve ove lepote koju danas imamo nicega ne bi bilo.

Ja mislim da nam je Mesec vitalniji interes nego Kosovo. Bar ga vidimo nocu.

NN

pre 14 godina

Zaista ne vidim cemu galama. Ovo rade mnoge ambasade, u mnogim zeljama. Ponizenje je kad se radi javno, inace je samo realnost. A ovo je bilo u tajnosti. Bas kao sto to rade neke druge zemlje, ali onda niko ne obraca paznju iz nekog razloga. Nekako Konuzinove intervencije uvek izbiju u prvi plan, a bar ovom prilikom potpuno nezasluzeno.

jova

pre 14 godina

Tuzno je sto nazovi zemlja Srbija ne reaguje na ovakvo bahato ponasanje ruskog ambasadora. Do sada je trebalo da se oglasi MIP i da bar skrene paznju ambasadoru na nedopustivo ponasanje. Tuzno, Srbija je postala ruska gubernija. Svi su pobegli od Rusije, jedino Srbija i njeno ponizno rukovodstvo uvlace ovu banana drzavu u ropstvo. Stidi se Tadicu!

Happy Pride Toronto

pre 14 godina

Izgleda da mi polako idemo ka onome sto je Tito izbegao vec 1949 a istocnoevropske zemlje tek 40 godina kasnije! Da li je nasa vlast svesna da rusofilska politika nikome dobro nije donela?

NOV i POJ

pre 14 godina

Ne vidim zašto je ovo ponižavajuće za Srbiju. U vesti je precizno navedeno da su organizatori skupa Međunarodni institut za bezbednost i Odeljenje za javnu diplomatiju NATO-a. Dakle, jasno je da NATO, preko Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda (pretpostvaljam da je reč o udruženju građana) počinje (nastavlja) dalobira širom Srbije, a Ruska ambasada se tome protivi, što je sasvim legitimno. Lično, nisam za ulazak Srbije u NATO, niti za vojno-političko-ekonomsko približavanje Rusiji, Međutim, ovako maloj zemlji kao što je naša biće veoma teško da balansira između dve vatre...

Nenad

pre 14 godina

Da je neki diplomata sa Zapada ovako reagovao, bilo bi drvlje i kamenje, a ovako će biti tek nekih sporadičnih reakcija. Ipak je to naš PRIJATELJ. Da smo država, a ne banana republika, g-din Konuzin bi hitno morao da bude proglašen personom non grata i vraćen u majčicu Rusiju.

Igor

pre 14 godina

Polako,ali sigurno postajemo deo ruske gubernije.Srbija,nazalost,nema progresivnu spoljnu politiku,pa tako je podlozna ucenama i ponizavanjima.Uskoro ce cena biti i EU,sve zarad povredjene sujete ruskih kvazi politicara.JADNO!

Dejan

pre 14 godina

Skandalozno! Rusija je kupovinom NIS-a ocigledno postala vlasnik Srbije, pa se ovako nabusito ponasa. Da Srbija ima nezavisnu vladu, Konuzin bi momentalno leteo nazad u Moskvu.

Simon

pre 14 godina

Нажалост, изгледа врло чудно да се таква једна "конференција" одржава баш у Варварину где су НАТО снаге, потпуно намерно, побиле недужне цивиле. То личи на нечију провокацију...

Dejan

pre 14 godina

Strasno je sto nasa vlast i pored zla koje nam je naneo NATO zeli da nas odvede u clanstvo ovog saveza.
Jos strasnije je, ako je tacno, da je ruski amabasador onemogucio odrzavanje konferencije u Srbiji koja se njemu, odnosno njegovoj zemlji ne dopada.

Секула Тимотијевић

pre 14 godina

Грађани Варварина памте билиски сусрет са ''Милосрдним анђелом''. Нико нам то не може избрисати из сећања. Ко то покуша, биће саучесник у овом крвавом пиру злочинца са неба, који нам измасакрира десет драгих нам суграђана а још тридесетак крваво рани и многе претвори у инвалиде. Помрачило се сунце тог кристално сунчаног дана над Варварином, 30. маја 1999. године. На дан славе ове мале вароши наслоњене на свој мост, на своју Мораву, прирасле уз своју белу цркву - чувара. Док је народ, окупљен око свога моста, своје цркве, прослављао своју славу Свету Тојицу, гвоздене птице злочинца, злослутно су кружиле у ниском лету. Наше птице, уплашене гвозденим орлушинама, узнемирено су почеле да некуд беже. Негде око 13,10 часова проломила се заглушујућа експлозија, дотад непозната и нечувена у овако мирном градићу шћућуреном на обали своје реке. Печурка отровница изниче нагло, помрачи сунце, гелери, јауци... Морава прихвати врело гвожђе свога моста и прве жртве, запенуша и заплака и она сплетена и збуњена усред свога брзака изненада насталог од грозне експлозије. Одоздо са дна, држећи грчевито врело гвожђе, закука још жива Сања, дозивајући своју маму. О, како брзо све утону у густу таму. Врати се ускоро гвоздена птица да изручи још један ужарени товар.

У близини цркве, поред обале реке, искасапљена људска тела, откинуте руке и ноге, међу гвозденим и врелим канџама моста. На бетону натопљеном крвљу, мој комшија Пера, пузећи на једном боку, дозива помоћ... Пуни се импровизована мртвачница у капели на Новом гробљу... Варварин нам злочинци завише у црно!

Kо се усудио да покуша да злочинце доведе на место злочина? Ко се то игра са неизмерним болом грађана Варварина? Опрости им Боже јер не знају шта раде!

Goran

pre 14 godina

Da li je ovde problem u mesanju ambasadora u unutrasnje poslove Srbije ili u tome sto je ambasador ruski?Nesto se ne secam da se neko bunio zbog ispada zapadnih ambasadora koji su bili gori od ovog ruskog.Licemerno!!!

glasno

pre 14 godina

Ovo je diplomatski skandal. Interesantno će biti vidjeti izbor reakcije Srbije. Na temelju tog odgovora bit će jasnije nazrijeti daljni put ...

Ljubo

pre 14 godina

Gde je sada ministar Jeremic, pa da uputi ostar protest Rusiji i kaze da se "cvrsto" i "eksplicitno" protivi njenom mesanju u unutrasnje stvari Srbije.

milan

pre 14 godina

Gospodine ruski ambasadoru na ovaj nacin samo Srbiju udaljavate od Rusije, nesto se cesto mesate u nasu politiku izgleda da bi vam neko trebao da pokloni kalendar.Nasa privrzenost Rusiji stoji i u to sam siguran da ogroman broj nas tako oseca ali nemojte nas vracati u stara vremena to je proslost i ne izazivajte stare polarizacije u Srbiji niko nije protiv moderne demokratske politike Rusije ali vi izgleda ne vidite da takvom politikom zastupate interese manjine. Ostanimo prijatelji i braca po veri ali bez mesanja u nasu samostalnost.

Aleksandar

pre 14 godina

Dobro je za opstinu sto je otkazan taj skup, ne vidim razlog zasto bi Varvarin, u kome je NATO srusio most i pobio civile bio domacin Konferencija za promovisanje NATO pakta. Neka organizuju sami o svom trosku gde hoce, ali bez drzavnog sponzorstva.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Ovo neprimjerno ponašanje Konuzina je nedopustivo, jer je ponižavajuće za Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu.
ali nitko u Srbiji mu neće smjeti odgovoriti NA TO...

Milan

pre 14 godina

Ako narod Srbije misli da je bolje da radi sve sto majka Rusija nalozi i ako misli da je pametno da ostanemo jedina zemlja u regionu koja nije clanica NATO i koja funkcionise kao polu-nezavisna ruska teritorija na Balkanu, onda neka tako bude. Ali onda neka to muski prihvati i neka se uzdrzi od lamentiranja kad se pojave pitanja kao npr. "Zasto smo najsiromasniji?", "Zasto nam ne ide?", "Zasto je korupcija svuda oko nas?", "Zasto moje dete ne moze da se zaposli kad je zavrsilo fakultet?"

Kragujevčanka

pre 14 godina

Juče na banderi videh letak neke političke partije - "Za savez sa Rusijom"! Pošto su očigledno zaboravili istoriju, oni koji zastupaju ovu tezu trebalo bi da se raspitaju kod Poljaka, Čeha, Madjara... šta misle o svom dugogodišnjem "savezu" sa Rusima. Tačno je da smo mala i trenutno ekonomski slaba zemlja, ali valjda smo u stanju da izaberemo manje od dva zla.

algrof

pre 14 godina

veoma je stara cinjenica da ko sa rusima tikve sadi...itd. Uvek su se mesali u srpske poslove i u istoriji nikada nisu bili iskreni prijatelji, vec su kao i sve svetske sile gledali samo svoje interese. Setite se 1812 i 1813. godine!

Bojan

pre 14 godina

Zadnjih 20 god Milosevic je imao podrsku Rusa i evo gde smo sad. Sledecih 20 god cemo shvatiti ono sto su Rumuni, Bugari, Cesi shvatili odavno.Sta ces, kod ovog drustva evolucija tece sporije nego kod ostalih naroda...

Pantagruel

pre 14 godina

Ne vidim šta je tu sporno. Ako mi imamo pravo da učešče svojih predstavnika na međunarodnim skupovima i predsedničkim inauguracijama uslovimo time da li će ili ne biti pozvani predstavnici dela teritorije koji smatramo svojim, a neki drugi mu priznaju nezavisnost i da na osnovu stava koji domaćin zauzme o tom pitanju odlučujemo hoćemo li prisustvovati ili ne, zašto Rusi ili bilo ko drugi ne bi mogli da rade sličnu stvar.
U tekstu nedostaje napomena da je bitka kod Varvarina čija se dvestogodišnjica obeležava predstavljala prvu veliku zajedničku operaciju protiv Turaka Karađorđeve ustaničke vojske i ruske carske vojske koja je došla u pomoć ustanicima preko Dunava. Ako Rusima ne prija da im se oko takvog mesta i jubileja šepuri NATO, mi možemo da se ne slažemo, ali oni imaju pravo na to. Druga i mnogo bolnija stvar tiče se samo nas: Šta će predstavnici NATO u gradu koji je bombardovan tako da su u sred bela dana pobijeni nedužni civili, među kojima i talentovana mlada matematičarka čija je jedina krivica bila što je tog trenutka pešice prelazila most preko Morave? Zar nisu mogli odabrati ni jedan drugi grad u ovolikoj Srbiji za održavanje konferencije, nego baš Varvarin? Treba li Rusi ili bilo ko drugi da nas opominju na ovakve stvari. Sramota je što mi sami ne poštujemo sebe ni svoje žrtve.

milan

pre 14 godina

Jadne li zemlje kad se u njena pitanja moze uplitati bilo ko pa to bio i ledeni ruski ambasador.
To samo potvrdjuje ruski uticaj koji Rusija ima na Srbiju pa i njenu ulogu prema svemu sto se zbiva u Srbiji.
Umesto da budemo sto dalje od politike koju vodi Rusija mi se sve vise i vise vezujemo za njen uticaj.
Priupitajte malo zemlje poput Poljske ,Cekoslovacke i ostale zemlje koje su dugo bile pod njenim jarmom kako im je bilo i dal bi ikada zeleli da budu opet pod njenim uticajem?.
Iz ove zemlje treba sto pre pobeci kako bi makar mladi Srbi imali normalan zivot dostojan coveka.
Srbija je krenula na put bez povratka jer vezivanje za Rusiju dovest ce do gubitka svega u Srbiji.Mozda cemo doziveti i to da za odlazak u neku inostranu zemlju na zapadu Srpska vlada mora traziti pristanak Rusije da se ide u tu zemlju.
Milan

LazaR

pre 14 godina

U najmanju ruku su jednako ponizavajuce propagandne akcije NATO lobista za ulazak Srbije u NATO. Ocigledno se lome koplja oko toga na diplomatskom/propagandnom nivou, a cisto sumnjam da "neke" ambasade nisu imale prste u organizovanju skupa.
Nama samo preostaje da gledamo i cekamo rezultate...

Nikola

pre 14 godina

Ne razumem kako ljudi nevide da sve ono sto su po svetu radili Sovjeti 60-ih godina proslog veka (bombardovanja, intervencije: npr: Poljska, Ceska, Madjarska..) sad isto radi NATO.
Iz tog razloga sam onda bio protiv Sovjetskog saveza, a sad sam protiv NATOa.
Pa ma kako to bilo bolje upakovano. Trebalo bi procitati sovjetska saopstenja, tokom intervencija po zemljama Evrope i uporediti ih sa saopstenjima NATO (Dzejmi Seja), tokom bombardovanja 1999.
Zapanjujuce je kolika je slicnost.

ESB

pre 14 godina

Nasa drzava treba vec jednom jasno i glasno da kaze jesu li nam zemlje NATO prijatelji ili neprijatelji. Ako su nam prijatelji, da se ruski ambasador pozove na konsultacije i da mu se objasni da nije u opisu njegovog radnog mesta da nam organizuje zivot, jer smo suverena zemlja. Ako su nam zemlje NATO neprijatelji, otvoreno to reci i ugasiti svetlo sto se EU tice. A gradjanima objasniti da su prodati Rusima za... stvarno ne znam za cije babe zdravlje.

genius

pre 14 godina

Ova konferencija bi mogla da bude jako korisna stvar - treba jasno izložiti sve "ZA" i "PROTIV" što bi kasnije uštedelo dosta vremena pri sličnim raspravama, koje ne bi uvek kretale od početka.
Neprisustvovanje Konuzina mi je malo preoštro, jer sam ubeđen da su interesi Srbije ješ uvek mnogo više na "PROTIV" strani.
Lično, mislim da punopravno članstvo u NATO sa globalno političke strane gledano Srbiji može da donese mnogo više štete nego koristi, jer bi verovatno dovele do nepotrebnog zatezanja odnosa sa Rusijom, Kinom i zemljama trećeg sveta, nekima bismo postali pravi neprijatelji (Al-kaida), a pri tome ne bismo se mnogo približili Zapadnim partnerima.
Što se detalja vezanih za samu vojsku tiče, nisam upoznat sa obavezama članica, jer niko kompetentan o tome nije pričao u javnosti, već se o temi NATO govori samo kroz prizmu politike, pa se vojnotehnički i ekonomski ovoj temi pristupa jako malo (ili ni toliko).

Raoul

pre 14 godina

Mozda je trebalo da tu NATO konferenciju odrze 30. maja u spomen na zrtve bombardovanja Varvarina. Naime, NATO je 30. maja 1999. godine bombardovao varvarinski most i ubio deset neduznih civila.

rade

pre 14 godina

Nedavno je isti ambasador preporucio stranim investitorima da razmisle pre nego što se odluče da investiraju u Srbiji - valjda mu je bila visoka cena NIS-a.
Nisam pristalica ulaska Srbije u NATO ali još manje ovakvavog ponašanja ruskog ambasadora.
Velika zemlja kao Rusija nije sebi smela dozvoliti da plati tako nisku cenu za našu naftnu industriju niti da se na ovakav način meša u unutrašnjo-političke prilike u Srbiji.
Cena toga je da Rusija gubi na uticaju u intelektualnim krugovima u Srbiji i vrlo skoro doživljavaćemo je kao što trenutno doživljavamo NATO.

satke

pre 14 godina

E ambasadore... ccc... Ugledajte se malo na zapadne kolege. Eto vidite, oni se nikada nisu mesali u unutrasnje stvari ove nezavisne i suverene zemlje. Njihov uticaj na desavanja ovde je minoran. Oni ne lobiraju, ne uticu na politicke tokove, ne formiraju "prirodne" post-izborne koalicije, a pogotovu ne ucenjuju. Ne, oni samo predstavljaju svoje zemlje... Isuse! Da je svaka slicna vest objavljena, ne bi sve stale u godisnji tiraz svih nasih novina!

CistoOnako

pre 14 godina

Nisu krivi Rusi sto do konferencije nije doslo. Vec onaj koji je od iste odustano i podlegao pritisku nekoga ko zahvaljujuci ponasanju kako nase vlasti tako i opozicije misli da poseduje ovu zemlju... tako da je bolje da onaj ko moze napusta ovu rusku guberniju i odseli se u neku drzavu ko jos uvek zna sta znaci samopostovanje.

Poenta

pre 14 godina

Nisu civili pobijeni samo u Varvarinu kao prvo(to je jedan od zlocina koji je pocinjen za vreme bombardovanja). Kao drugo ovi koji to potenciraju nikako da osude i tadasnju vlast koja je svojim ponasanjem prizvala NATO kako u Varvarin tako i u ostale gradove u Srbiji. Stvar je u tome sto se od konferencije odustalo na insistiranje diplomata zemlje koja se sva pomlomila oko sprecavanja tog istog bombardovanja.

iks

pre 14 godina

Razlika izmedju Rusa i NATO je to sto NATO bombarduje samo one koji nisu clanovi, a Rusi su tenkovima gazili svoje i tudje. Ceska i Madjarska su bile njihove saveznice kad su ih prevaspitavali tenkovima. Hteli su i Jugoslaviju 1948. ali tada je Juga imala vojsku i medjunarodnu podrsku (citaj Zapad), pa su mogli samo da pisu pisma, za razliku od 1999. kada protiv Nato i OVK nismo imali ni odgovoarjucu vojsku ni medjunarodnu podrsku (citaj Ruse). Za mene je izbor jasan, ne u NATO ali sa Amerima dobra saradnja, a sa Rusima samo tapkanje po ramenu i daleko im lepa kuca.

Milan R.

pre 14 godina

A ko je organizatorima kriv što su sami zakazali, pa sami otkazali konferenciju?

Znači, Rusima se konferencija nije dopala, organizatori im brže bolje izišli u susret, a sada kukaju na te iste Ruse!?

Neozbiljno, neozbiljno...

Aleksa

pre 14 godina

Poštovana braćo Rusi. Možda je ovo vama zafrkancija ali nama je ovo pitanje opstanka. Ili ćete konkretizovati svoje mlaćenje prazne slame i početi sistematska i značajna vojna ulaganja u svoje buduće baze i modernizovanje vojske Srbije ili mi odosmo u NATO. Nema više praznih priča, NATO je stvorio takvu klimu da nezavisni sigurno idu pod led. Ovo me sve jako podseća na 1940 i sukobe interesa Nemačke (danas NATO) i Engleske (danas Rusije). Sve je isto samo su igrači promenjeni. Očito je da je ruska opcija bolja za nas (kao što je engleska bila onda) ali da nas još jednom praznom pričom neko navuče na predstavu "bolje rat nego pakt" stvarno bi bilo previše očekivati čak i kada su Srbi u pitanju.

cime to dokazuju??

pre 14 godina

Nakon kupovine NISa (mislim na Naftagas) Rusi nista nisu uradili da ta NASA kompanija napreduje,stavise sigurno cekaju "dat rok",kada ce otpustiti masu radnika!Mnogi servisi jos uvek nemaju POSLA,iako je GASPROM jedna od najvecih svetskih komp,i ima najveci uticaj u azijskom delu(bogatom) naftom i gasom!Pa DOKAZI SE KONUZIN,cime ste TO VI RUSI ZASLUZILI DA MI PRATIMO VAS PRAVAC! DOSTA NAM JE VISE TAKVE BRACE!

Natalija

pre 14 godina

A šta ste drugo očekivali u „ruskog guberniji“, sad se svi prave najvni ko „pariske sobarice“! Ideologija „ruske gubernije“ vlada 20 godina na svakom koraku i u svim segmentima države i društva Srbije. Evo sinoć nagradu za doprinois kulturi 2010g dobio Brana Crnčević (a u udarnom terminu na RTS1 sinoć eto ti opet Brana Crnčević da objasni kako je za nas super da budemo „ruka gubernija“ da umesto da budemo „radikali“ sad bidemo u Nikolićevoj i Vučićevoj stranci) i juče objavljeno da je Dačić „najevropljanin“. Mislim Srbija je isto kao Mijamar (Burma) evo i tamo „nevladinu obranizaciju“ osnovale žene generala (!!!) te zemlje – eto tako je sve i u Srbiji sve segmente društva drže „ideolozi ruske gubernije“ od obdaništa do univerziteta i akademije nauka, od medija do biznismena! Uopšte mi za to nije kriv ambasador Rusije, krivi su svi oni koji nas ubeđuju da je moguća Srbija u EU a da pri tome u našoj zemlji nije bilo LUSTRACIJE ideologije i ljudi od 1944 g!

Mashinovodja

pre 14 godina

Naš upravitelj (na ruskom: gubernator) je svoje rekao i ima da bude kako on kaže. Došlo je vreme da nas ruska prijateljska čizma gazi i pokazuje nam pravi put.
Ne znam kako druge, ali mene to boli isto onoliko kao kad je čizma otvoreno neprijateljska.
Istorija pokazuje da ko god je ušao u ruski bratski zagrljaj, taj je posle rukama i nogama kopao da izađe iz tog zagrljaja. Izgleda da ćemo i mi morati da diplomiramo na toj školi jer kakvi smo, ne samo da ništa ne učimo iz tuđih grešaka, negi čak ni iz vlastitih.
Pa ništa, opet ćemo ponavljati razred. nema veze, navikli smo na to poslednjih 20 godina i ponavljaćemo razrede sve dok nas ovde bude toliko da možemo da sastavimo barem jedan razred.
A posle toga, neka mu misle oni koji će nas naslediti u Srbiji. Znam samo to da oni neće razmišljati na srpskom jeziku.

madmax

pre 14 godina

Ukoliko Rusija smatra da Srbija ne treba da udje u NATO onda je trebalo da posalje predstavnika na konferenciju da obrazlozi zasto.Ovo sto je ambasada Rusije uradila je krajnje nediplomatski.

Charlie

pre 14 godina

Da nas Rusi nisu zavarali da nam drze poledjinu, mozda nas NATO ne bi ni bombardovao. Prirodno bi isli sa okruzenjem u kojem zivimo a ne sa nekom tamo zemljom miljama daleko iz koje i sami oni beze. I kakve paralele postavljati? Nije nam NATO oteo NIS i ne namece Nama EU ili USA da nasim ulicama dajemo imena njihovih heroja. Najgore po Srbiju je da balansira izmedju. Niko nam nece dati nikakav ustupak ako misle da smo prevrtljivci. Kosovo je davno moglo biti nase da smo se odlucili za prakticniju stranu: NATO. Ovako Ruska propaganda kroz medije i lazni moral uoblicuje nase misli, a nasi politicari se preko Rusije bogate i odrzavaju autoritet te ne vidim razlog za referendum kada je rezultat vec namesten: Rusija.

Marina

pre 14 godina

Ovo je dokaz da se ne može vječno balansirati između dvije opcije,pogotovo ako su tako snažno suprotstavljene kao Rusija i NATO. Podrška Rusije po pitanju Kosova je izravno u suprotnosti približavanju Srbije NATO savezu pa obje strane na jasan način jedna drugu uvjetuju . Slično je s politikom „I EU i Kosovo“ koja još nije kulminirala konačnim izborom jer je Srbija praktično daleko od članstva u EU što joj na neki način pomaže u vođenju takve politike,ali je na drugi način i usporava. Uspjesi Srbije se u Briselu još uvijek mjere onim što ona čini na unutrašnjem planu (donošenje i usklađivanje zakona,funkcioniranje pravne države,pravosuđa,lociranje i hapšenje haaških optuženika,decentralizacija...) u približavanju EU. Što se tiče vanjske politike,Brisel pozdravlja izjave Tadića o diplomatskoj borbi za Kosovo,ali istovremeno traži da se s riječi o suradnju u regiji prijeđe i na djela. Tadić nije pokazao na djelima tu suradnju (inauguracija Josipovića,Kranj..) jer mu je Kosovo mjerilo svih odluka. Vrijeme je pokazalo da će Briselu vrlo brzo biti važno što Srbija konkretno čini u tom pravcu,a ne ono što je postigla ili postiže u ometanju,spriječavanju i usporavanju razvoja Kosova u željenom smjeru jer će to biti i ostati samo uspjesi za domaću javnost. To znači da Srbija sama sebi krči put prema cilju kojega odabere i sama određuje brzinu kojom će ići.

Vladimir

pre 14 godina

Svakome treba da bude jasno da su NATO i Rusija suprotstavljene strane i da se ne može i sa jednima i sa drugima. Ukoliko želimo diplomatsku podršku Rusije, NATO treba držati na distanci. Ukoliko želimo članstvo u NATO, nema govora o nekakvim bliskim odnosima Rusije i Srbije. I za jednu i za drugu opciju postoje dobri argumenti: bliski odnosi sa Rusijom nas nisu spasili sankcija i bombardovanja, a sa druge strane bombardovao nas je upravo taj NATO. Možda bi rešenje bilo raspisati referendum pa kakva god odluka bude, bar će biti demokratska.

NoRusia

pre 14 godina

Da li je ovo Tadiceva, Jeremiceva Srbija koja zeli da i Kosovo i Metohija budu pod suverenitetom ove Drzave???

A ona nema cak ni sopstveni suverenitet kako izgleda.

Filip

pre 14 godina

Prvo, treba jasno staviti do znanja sta javnost Srbije misli o ovakvom ponasanju. Bez obzira sto se protivim ulasku u Nato, ovakve gestove smatram nedopustivim. Ako Rusi misle da imaju uticaj u Srbiji, treba da se ponasaju pristojno. Ako misle da smo zavisni od njih, lako cemo ih uveriti u suprotno. Ne zelimo tutora, ni americkog ni ruskog.

ESB

pre 14 godina

Mislim da sam ukapirao. Kosovo je nas vitalni interes, i zato ce ruski ambasador da nam odlucuje o cemu cemo da razgovaramo u nasoj kuci. Uzgred, nije se radilo o nekom donosenju odluke pristupanju NATO na drzavnom nivou - kamo lepe srece - vec samo o javnoj konferenciji na tu temu, nesto sto je u svakom civilizovanom drustvu ne samo pozeljno vec i potrebno, ali sta Staljinovi ucenici znaju o razgovoru?
Ipak, moramo se zahvaliti Rusima sto eto imamo to Kosovo, sto je ono bilo, jeste i bice nase i sto svi gradjani Kosova ponosno klicu svojoj domovini Srbiji i cuvaju njene spoljne granice prema Albaniji, sto navijaju za nasu zajednicku reprezentaciju i sto se srpska zastava ponosno vijori u Pristini i mali Kosovari slave Svetog Savu. Bez Rusa od sve ove lepote koju danas imamo nicega ne bi bilo.

Ja mislim da nam je Mesec vitalniji interes nego Kosovo. Bar ga vidimo nocu.

krivi smo mi

pre 14 godina

Ima pravo da odbije da prisustvuje ali ne da uslovljava odrzavanje konferencije. Sta su nasi politicari dopustili, da jedan ambasador odredjuje sta cemo raditi u svojoj zemlji.

Patak Dača

pre 14 godina

Strašno!
Neverovatno koliko malo ljudi oseća "odakle vetar duva" i kuda to vodi.
A "vetar duva" iz istog centra, već više od dve decenije...
Nemamo mi pravog meteorologa!

levicar

pre 14 godina

Da se prisetimo elementarnih cinjenica:
U nedelju, 30. maja 1999. godine pogodjen je most u Varvarinu. Okolo su bili ljudi, koji su u obliznju crkvu dosli zbog Uskrsa. Deset civila je poginulo, a 17 tesko ranjeno u dva napada u razmaku od nekoliko minuta. Djejmi Sej je sutradan rekao da je most bio "legitimna vojna meta". Zrtvama slava, Rusiji hvala, a ostalima koji propagiraju NATO u gradu cije je stanovnike NATO ubijao na dusu i cast. Ako ima imalo zdrave pameti u ovom gradu i ovoj zemlji, skup nece biti odlozen, nego otkazan.

DEDA CVETKO

pre 14 godina

Da vidimo. NATO je pobio silan neduzan svet u gradu u centralnoj Srbiji. Niko zivi nije odgovarao, a mnogima su dodeljene medalje za silno "herojstvo". Ubice nisu pohapsene niti dovedene pred sud. Proglasena je kolateralna steta, srpski zivoti su nulovani i obezvredjeni, pojeo vuk magarca. Puj pike, ne vazi!

I sad taj isti grad organizuje nekakvu kengur-konferenciju o toboze "jakom saveznistvu" sa istim onim tipovima koji pobise nasu bracu, sestre, oceve i majke i koji bi da nam sada prodaju nekakvu belosvetsku demokratijicu za bubrege.

Izvin'te, ali ja bih da budem u jakom saveznistvu sa nekim ko NECE da me ubija.

Rusija sa ovim nema nikakve veze, osim sto je glas savesti i zdravog razuma, na cemu joj treba zahvaliti. Ne bacajte kamenje na onoga ko pokusava da vas spreci da izvrsite moralno samoubistvo.

Nikola

pre 14 godina

Krajnje je vreme da izaberemo stranu. Balansiranje izmedju Rusije i Amerike je mozda moglo u Titovo vreme ali danas je sasvim druga prica. Treba vec jednom da se drzava odluci, hoce li sa Amerikancima,Rusima Marsovcima ili Klingoncima ali vise opredelite se i da zavrsimo pricu. Mada gledajuci kroz istoriju ispade da smo uvek birali pogresnu stranu jer uvek izvucemo deblji kraj pa ce verovatno tako biti i ovaj put.

southlander

pre 14 godina

Konuzin nije hteo da uvredi Srbijansku sujetu. Ambasador potice iz stare garde sluzbe, pa je navikao da izdaje naredjenja koji se odmah izvrsavavaju. Srbijanska politika je trenutno na prevaspitavanju kod istocnjaka, pa kad se dovede u red, vratice se na pravi put. Poducavanje, naravno nije besplatno i to polako shvacaju i ovdasnji politicari. Rusija je dobila - kupila NIS, pa se njegovi interesi nalaze u Vojvodini, a od Srbije ocito nema nikakvih ozbijnih ocekivanja. Zasad. Svojevremeno je i sam Milosevic od Rusa saznao, da mu je vreme isteklo i da su ga svi stubovi vlasti, tajne sluzbe, policija, vojska, tajkuni pa i SPS, ostavili na cedilu.

sasa jokic

pre 14 godina

Imali su "braca " Rusi sansu da nam pomognu protiv NATO bombardovanja, npr. da nam isporuce protivraketni sistem S300, ali kao uvek u istoriji okrenuli su nam ledja! Sada ponovo manipulisu sa nama, moze im se zaduzili su mnoge politicare u Srbiji!

reality on the ground

pre 14 godina

Cemu panika? Zasto bi Srbija trebala "otvoreno reci" ko nam je neprijatelj a ko prijatelj?! Neka pogadjaju. Mi smo svima partneri i suradnici, ali dame i gospodo, Kosovo je strateski i vitalni interest, kao i slaba BiH sa jakom RS i pro-srpska struja u Crnoj Gori. Tako se radi na lokalnom nivou, a na geopolitickom SA ONIMA S KIM SE NASI LOKALNI INTERESI POKLAPAJU - a to je u ovom trenutku RF... Amerika nam je suprostavljena danas i protiv nje se moramo boriti bar u nasem dvoristu jer nam rade o glavi. Oni su to pokazali '95, '99, '03, '08 itd. EU je drugacija - tu moramo naci bilateralne saveznike jer oni nemaju sinhronizovanu spoljnju politiku. Danas su to Spanija, Slovacka, Ceska, Grcka, Rumunija, Italija i donekle Ceska, Poljska i Francuska. Americi zelimo jos jedan rat na Bliskom Istoku da se tamo iscrpe i oslabe, kako bi se vratili na Monroe Doktrinu i u svoje dvoriste.

Dejan

pre 14 godina

Kako neutralna ? Pa ovde se vidi da Srbija nije neutralna. Da jeste, onda joj nitko ne bi diktirao sto sme, a sto ne sme u svome dvoristu. Tako da je konferencija u startu promasena. Red je za konferenciju Nato ili Rusija. Ako prodje od strane Rusije.

Floyd

pre 14 godina

'Lideru Balkana' strani ambasadori diktiraju šta (ne)sme da radi. Sad već i o čemu (ne)sme da priča, razmišlja,...
Sve rasprodato, a opet dužni svima. Uvek u defanzivi, osluškujući šta će nam ko od 'velikih' reći. Jer, ne smeš protiv Rusije - priznaće Kosovo, ne smeš protiv EU - zavrnuće novčanu pomoć (pa će npr. Gazela da se sruši).
Hoćemo da vratimo suverenitet nad Kosovom, a izgubili smo ga i nad Srbijom. Srbijom upravljaju tajkuni, drugorazredni činovnici stranih država i njihovi ambasadori. Vlast pristaje na sve, drugog izbora nema, bitno im je samo da ostanu tu gde su.
Šta se radi sa ovom Srbijom i narodom. Muka mi je i da pišem ovo...

jova

pre 14 godina

Tuzno je sto nazovi zemlja Srbija ne reaguje na ovakvo bahato ponasanje ruskog ambasadora. Do sada je trebalo da se oglasi MIP i da bar skrene paznju ambasadoru na nedopustivo ponasanje. Tuzno, Srbija je postala ruska gubernija. Svi su pobegli od Rusije, jedino Srbija i njeno ponizno rukovodstvo uvlace ovu banana drzavu u ropstvo. Stidi se Tadicu!

Zoran037

pre 14 godina

Gospodine gradonacelnice, zasto se niste zapitali sta Vi to ustvari organizujete pre nego sto ste pristali da to organizujete?! I posto ste vec pristali na takav skup u nasoj opstini, zar ste sve otkazali zbog jednog poziva ruskog atasea za kulturu? Ne verujem da je tako... Ko zna ko Vas je zvao i sta Vam je naredio!!! Ma molim Vas, zar ste Vi otkazali dolazak 20ak ambasadora zbog jednog poziva ruskog atasea za kulturu?!? Ne verujem, gospodine gradonacelnice, ne verujem!I na kraju, zbog cega ruski atase, ili vec sam ambasadaor nije reagovao u Zrenjaninu, Subotici i Novom Sadu? Da nisu kojim slucajem gospodine gradonacelnice, po sredi Vasi licni odnosi sa ruskim ataseom i problem koji biste licno Vi imali sa njim?

Nikola

pre 14 godina

"Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?"
Mislim da je naziv sugestivan i da upucuje na to da ako smo neutralni onda nemamo ni jake saveznike. Takav naziv nije u redu posto se moze biti neutralan i imati jake saveznike i Rusiju i Kinu i SAD i EU.
Ako je ruski protest bio povodom toga onda je u redu, ali to ne znaci da organizator / gradonacelnik i treba da otkaze konferenciju. Ako si suveren tako se i ponasaj i cini.

NN

pre 14 godina

Zaista ne vidim cemu galama. Ovo rade mnoge ambasade, u mnogim zeljama. Ponizenje je kad se radi javno, inace je samo realnost. A ovo je bilo u tajnosti. Bas kao sto to rade neke druge zemlje, ali onda niko ne obraca paznju iz nekog razloga. Nekako Konuzinove intervencije uvek izbiju u prvi plan, a bar ovom prilikom potpuno nezasluzeno.

Proka

pre 14 godina

Na koji način ambasador može da natera organizatore da otkažu konferenciju? On je mogao da izrazi protest, ali zašto su zbog toga organizatori morali da odustanu od konferencije? Nije mi jasno stvarno zašto se sada žale...