Potpisivanje ruskog kredita

Ugovor o ruskom kreditu od 200 miliona dolara za podršku budžetu Srbije biće potpisan u sredu u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

19:05

Default images

Ugovor o kreditu potpisaće ministrarka finansija Diana Dragutinović i zamenik ministra finansija Ruske Federacije Dimitrij Vladimirovič Pankin. Kredit će biti odobren kao podrška budžetu Srbije i za finansiranje deficita.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, godišnja kamatna stopa biće utvrđena na osnovu libora za šestomesečne depozite u dolarima, plus 2,95 odsto.

Libor, ili Londonska međubankarska stopa, predstavlja dnevnu referentnu kamatnu stopu po kojoj banke jedna drugoj nude novac za posuđivanje na londonskom međubankarskom tržištu.

Grejs period kredita je do marta 2012. godine, a rok za vraćanje je kraj 2021. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević procenjuje da će ukupna godišnja kamata za otplaćivanje prvog dela ruskog kredita iznositi između 4 i 5 odsto.

Iako napominje da je u javnosti očekivano da kamata bude povoljnija, ovakav razvoj situacije povezuje sa slabim kreditnim rejtingom Srbije.

"Kamata je relativno prihvatljiva, nije onolika kolika smo očekivali da bude jer je iznad one po kojoj dobijamo novac od međunarodnih finansijskih institucija. Ali i ne može se očekivati da se dobiju tako povoljne kamate jer Srbija nema bogzna kakav rejting. Postoji mogućnost da kamata u nekim dodatnim transakcijama bude smanjena", smatra Lakićević.

Lakićević dodaje da će povlačenje sredstava uticati na povećanje spoljnog duga Srbije, ali kao dobru okolnost naglašava što je obezbeđen dvogodišnji grejs period za njegovo kredita.

"Taj kredit ćemo početi da vraćamo tek za dve godine tako da ćemo imati to vreme da poppravimo privredi pa da iz toga dobijemo sredstva da vraćamo dug. Ovo je nešto što je bilo dogovoreno još davno. To ipak znači da sa punjenjem budžeta ne ide sve kako treba i da je državi potrebna izvesna finansijska garanacija da će moći da ispunjava svoje obaveze", kaže on.

Podsetimo, kredit od 200 miliona dolara dogovoren je prilikom prošlogodišnje posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu. Tada je obećan kredit od 800 miliona za infrastrukturne projekte u Srbiji, ali uslovi za njegovo povlačenje još nisu dogovoreni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: