Irska: Pokušali da prekinu misu

Grupa ljudi pokušala je da prekine Uskršnju misu u Dablinu i postavi na oltar dečje cipele kako bi podsetila na žrtve zlostavljanja koja su počinili sveštenici.

Izvor: B92

Nedelja, 04.04.2010.

19:37

Default images

Demonstranti okupljeni ispred katedrale okačili su na spoljnu ogradu cipele koje predstavljaju žrtve, a zatim je nekoliko osoba iz te grupe pokušalo da udje u katedralu i stavi ih na oltar, ali su u tome sprečeni. Kako je prenela irska RTE, na dablinskog nadbiskupa Dirmid (Diarmuida) Martina nasrnula je grupa žrtava i njihovih porodica.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima: "Katolička crkva zlostavlja decu i zataškava, zataškava, zataškava".

Istragom je utvrdjeno da je katolička crkva u Irskoj znala da je tokom nekoliko decenija za zločine koje su počinili sveštenici nad stotinama dece.

Više crkvenih zvaničnika optuženih za zataškavanje tih zločina podnelo je ostavke.

Irski kardinal Šon Brejdi u martu se izvinio vernicima, pošto je Crkva priznala da je on 1975. godine učestvovao u sastancima na kojima su žrtve nagovarane da potpišu zavete o ćutanju.

Papa Benedikt Šesnaesti priznao je odgovornost čitave Katoličke crkve u Irskoj za te dogadjaje i u pismu irskim vernicima poručio da oseća "sram".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: