Potpis na novi START 8. aprila

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da novi ugovor sa Rusijom predstavlja put ka miru i bezbednosti u svetu bez nuklearnog oružja.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

15:43

Default images

"Na mnogo načina nuklearno oružje predstavlja najmračniji period Hladnog rata i najopasniju pretnju savremenog doba. Danas smo učinili još jedan korak u cilju ostavljanja iza nas nasleđa iz 20. veka, dok istovremeno pokušavamo da izgradimo bezbedniju budućnost za našu decu", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Novim sporazumom o ograničenju nuklearnog naoružanja predviđeno je smanjenje nuklearnih bojevih glava za trećinu.

"S reči smo prešli na dela. Učinili smo jasan i konkretan napredak. Demonstrirali smo značaj američkog vođstva i američkog partnerstva u cilju naše i svetske bezbednosti", naglasio je Obama.

Portparolka Kremlja Natalija Timakova prenela je u Moskvi ocenu Medvedeva da novi sporazum "odražava balans interesa obe strane".

"Usaglašavanje (sporazuma) nije bilo jednostavno, ali je konstruktivnost pregovarača omogućila da se u kratkom roku obavi ogroman posao i da se dođe do potpisivanja", prenela je Timakova reči Medvedeva.

Ona je dodala da Medvedev i Obama smatraju da je "glavni zadatak posle potpisivanja dokumenta njegova ratifikacija".

Timakova je saopštila da su se predsednici dogovorili da u Pragu razmotre pitanja bilateralne saradnje i najaktuelnije probleme međunarodne politike.

Prema novom sporazumu, SAD i Rusija će u narednih sedam godina svesti broj nuklearnih bojevih glava na po 1 500, umesto 2 200 koliko ih sada imaju. Novi sporazum zameniće dosadašnji START koji je potpisan 1991. godine, a stupio na snagu decembra 1994. godine.

Važnost tog ugovora istekla je 5. decembra 2009. godine. Dve strane vodile su od 2009. godine intenzivne pregovore o sklapanju novog ugovora, što je danas i definitivno dogovoreno.

Itar-tas navodi da je jedno od najtežih pitanja bilo povezivanje ofanzivnog naoružanja sa odbrambenim, odnosno sistemom protivraketne odbrane koju stvara SAD.

Agencija podseća da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov prošle nedelje potvrdio da se o tom problemu "zahvaljujući upornim naporima došlo do izbalansiranog rešenja".

Iako će dvojica predsednika novi sporazum potpisati 8. aprila u Pragu, da bi postao važeći neophodno je da bude ratifikovan i u ruskoj državnoj Dumi i američkom Senatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: