"Misija pri NATO-u sredinom godine"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac očekuje da će Srbija do polovine 2010. otvoriti Misiju pri NATO, a vojni predstavnik biće brigadni general Nebojša Đukanović.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

13:07

Default images

On je podsetio da je Srbija od 2006. članica Partnerstva za mir i da želi da participira u tom programu NATO snaga na isti način kao i Austrija koja nije članica Alijanse, ali blisko sarađuje sa njom.

Ministar je na brifingu za nerezidencijalne ambasadore istakao i da je saradnja Vojske Srbije sa pripadnicima Kfora na Kosovu i Metohiji dostigla partnerski odnos.

On je dodao da Vojska Srbije i Kfor sada imaju zajedničke patrole i svakodnevnu komunikaciju, što je važno za bezbednost Kosova, ali i regiona.

Šutanovac je podsetio da Kfor neće smanjivati broj svojih pripadnika na području Kosova bez saglasnosti Beograda, ističući da je veoma važno da pripadnici međunarodnih snaga ostanu na tom području, pre svega, zbog bezbednosti ljudi, ali i stabilnosti.

Osvrnuvši se na evropske integracije Srbije, on je podsetio da je Evropska komisija 2007. prvi put izuzetno pozitivno ocenila ostvareni nivo civilne i demokratske kontrole nad Vojskom Srbije, što je značajno za evropske integracije naše zemlje.

Ministar smatra da je za evropske integracije Srbije važna reforma oružanih snaga koja se uspešno sprovodi i u okviru koje je donet niz važnih dokumenata i strategija.

Šutanovac je upoznao nerezidencijalne ambasadore i sa jednim od glavnih ciljeva Ministarstva odbrane - vraćanjem poverenja u vojsku. On je ocenio da se u tome uspelo, navodeći kao primer odličan odziv za Vojnu akademiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: