Pomoć EU za "Žeželjev most"

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić i šef delegacije EU Vensan Dežer potpisali su sporazum za sprovođenje paketa finansijske pomoći vredne preko 70 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

09:28

Default images

Inače finansijski sporazum za IPA program obuhvata izgradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, ali i još osam programa vezanih za zdravstvo, civilni sektor, izbeglice, obrazovanje i borbu sa organizovanim kriminalom. Vizuelno novi Žeželjev most biće replika starog, a jedina razlika što će po dva luka na njegovim obodima, umesto betona, sada biti od čelika.

Izgradnja Žeželjevog mosta koštaće 60 miliona evra, od čega će iz pretpristupnog IPA fonda biti izdvojeno 30 miliona, dok će ostatak novca izdvojiti pokrajina i grad Novi Sad.

"Izgradnja mosta neće samo pokazati da će povezati dve obale već će povezati Vojvodinu i Srbiju sa Evropom. Ovde na jednom mestu imamo drumsko-železnički i rečni saobraćaj čime obezbeđujemo budućnost Srbije i njeno pristupanje Evropskoj uniji“, kaže predstavnik Evropske komisije Vensan Dežer.

U sledeća tri meseca biće raspisan tender za izgradnju mosta, a potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da će Žeželjev most biti završen do 2012.

"Izgradnja po evropskim standardima koji će ga kvalifikovati za evropski koridior. Obezbedićemo komunikaciju ne samo sa Evropom već i sa Bliskim istokom i Azijom“, smatra Đelić.

Pokrajinska i gradska vlada su obezbedile sredstva iz svojih budžeta.

"Još je ostalo da se dogovorimo kako će finansirati prilazne puteve, kako bi ovaj most imao infrastrukturni, privredni i ekonomski značaj“, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: