Šutanovac: Vraćeno poverenje u VS

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je poručio da veliki odziv za služenje vojnog roka u uniformi u ovoj generaciji pokazuje da je vraćeno poverenje u Vojsku.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

12:12

Default images

Na svečanosti u Petom centru za obuku u Zaječaru, Šutanovac je istakao da je martovska generacija jedna od poslednjih koja služi vojni rok u uniformi i naglasio da želi da im vojnička uniforma ostane u svetloj uspomeni.

On je istakao da je u godini u kojoj se privodi kraju proces profesionalizacije VS zabeležen visok odziv služenju vojnog roku u uniformi, što, kako je napomenuo, pokazuje da vojska stiče poverenje i među mladima.

Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo što proces profesionalizacije VS teče u skladu sa planom i što je zainteresovanost kandidata velika.

Prema njegovim rečima, i to je pokazatelj da se vojska vratila među narod, a i narod u vojsku.

Šutanovac je naveo i da prisustvo velikog broja rodbine i prijatelja polaganju zakletve može da se shvati ne samo kao podrška mladim ljudima da vojni rok služe u uniformi i da se tako, uz poštovanje tradicija, oduže državi, već i kao podršku naporima koji se preduzimaju na vraćanju ugleda koji je vojska imala među građanima.

On je istakao i da se bez poštovanja tradicije ne može izvršiti modernizacija vojske, dodajući da će samo na taj način VS moći da ispuni sve tri misije - obrana zemlje, pomoć civilima i učešće u mirovnim operacijama.

"Želja nam je da taj posao radimo na ponos građana Srbije, a pogotovo vas roditelja, koji ste nam poverili decu na obuku i školovanje", poručio je ministar i od oficira i podoficira zatražio da se prema mladim vojnicima odnose nikako drugačije nego kao prema svojoj deci.

Svečanosti polaganja zakletve martovske generacije u Zaječaru prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Mladen Ćirković, predstavnici lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkve.

Pregovori o angažovanju u još tri misije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da to ministarstvo pregovara o upućivanju medicinskih timova i oficira u još tri mirovne misije.

"Još uvek je to u fazi pregovora i mislim da ćemo vrlo brzo imati konačno rešenje, kada ćemo moći da kažemo o kojim konkretnim misijama se radi", rekao je Šutanovac.

U izjavi novinarima u Zaječaru, gde je prisustvovao polaganju zakletve martovske klase vojnika, Šutanovac je podsetio da su pripadnici srpskog sistema odbrane trenutno samostalno angažovani u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače, a od prošle godine i u Čadu, u sastavu norveškog kontigenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: