Sejdiju: Grčka bliža priznavanju

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je izjavio u Briselu da se uočava "pomeranje" u stavovima pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2010.

14:20

Default images

U časopisu "Ijuobserver" on je izneo tvrdnju da se ka priznavanju Kosova posebno "pozitivno kreće" Grčka. Sejdiju, koji se juče izvan sedišta NATO sastao u Briselu s ambasadorima nekih zemalja članica Atlantskog saveza, rekao je da u stavu Grčke "postoji povoljno kretanje", iako ne može reći kad će oni priznati Kosovo.

On je dodao da se to ogleda u tome što je "Grčka aktivno uključena u sva pitanja na Kosovu". Kosovski predsednik je naveo i da "ima znakova da i druge od tih zemalja (koje nisu priznale Kosovo) idu u tom pravcu", rekavši da je sa predsednikom Kipra prošle godine imao "dva prijateljska susreta" na margini zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Sejdiju je dodao da je "veoma dobar razgovor", koji je obuhvatio i pitanje statusa Kosova, tad imao i sa španskim premijerom Hoseom Luisom Sapaterom.

U časopisu se pak napominje da je "kosovski ministar inostranih poslova već u februaru predvideo da će Grčka promeniti mišljenje, pošto je na vlast došla nova vlada levog centra, ali je grčki ambasador u Srbiji takvu tvrdnju odmah opovrgao".

Kosovski predsednik je, takođe, podvukao da ukidanje viza Evropske unije za stanovnike Kosova ne bi izazvalo masovnu emigraciju kosovskih žitelja u Evropu, kao što se to dogodilo kad su u pitanju određeni slojevi državljana Makedonije i Srbije, pošto su im ukinute evropske vize.

"Na Kosovu ljudi ne bi krenuli tim putem, jer ja veoma dobro znam ćud mog naroda - oni su veoma vezani za svoju zemlju", rekao je Sejdiju.

Ipak časopis "Ijuobserver" navodi "se najnovija istraživanja ne podudaraju sa tvrdnjama Sejdijua", jer je "nezaposleno 73 odsto mladih na Kosovu, od kojih bi trećina želeli da napuste Kosovo ako bi mogli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: