Pahor poslao izaslanika u Beograd

Premijer Slovenije Borut Pahor rekao je da je uputio izaslanika u Zagreb i Beograd radi rešavanja spora oko učešća Kosova na konferenciji o zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

00:14

Default images

Premijer Slovenije Borut Pahor je, u slovenačkom Solkanu, izjavio da je poslanike poslao zbog zapleta koji je u pitanje doveo održavanje regionalne konferencije koju 20. marta, na Brdu kod Kranja, organizuju Slovenija i Hrvatska.

Nakon razgovora, vođenih prošle nedelje, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i nedavne posete Kosovu, postalo je očito da ni Srbija, ni Kosovo ne žele da odstupe od svojih zahteva kojim uslovljavaju svoje učešće na konferenciji.

Srbija zahteva da Kosovo na konferenciji bude predstavljeno u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 kao "Kosovo-Unmik", dok Kosovo svoj dolazak na konferenciju uslovljava nastupom samo pod imenom Kosovo, kao samostalna i nezavisna država.

Zbog toga je slovenački premijer, u utorak, rekao da se ne zna hoće li uopšte biti održana pomenuta konferencija, niti je moguće tvrditi da će biti uspešna, dodavši da je organizacija ovakvog događaja, i za Sloveniju i za Hrvatsku, "izuzetno veliki zalogaj".

Zato bi poslanici koje je premijer Borut Pahor poslao u Beograd i Zagreb trebalo da reše nastali problem, koji očito ugrožava i održavanje konferencije.

"Tamo će sedeti predstavnici država koje jedna drugu ne priznaju, koje osporavaju imena država i autoritet lidera. Ako Slovenija i Hrvatska uspeju da uopšte organizuju konferenciju, a kamoli deklaraciju koja bi značila politički zalet tog prostora, to bi bio izuzetan uspeh", rekao je Pahor dodavši da je konferencija važna za mir, stabilnost i prosperitet u "slovenačkom komšiluku".

"Ojačaće i ugled i prestiž naše države", dodao je Pahor o značaju pomenute konferencije, rekavši da je to "sve kredit koji je važan za izlazak iz krize".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: