Nova vojna izaslanstva

Srbija trenutno ima izaslanike odbrane u 19 zemalja i ove godine planira da otvori još četiri izaslanstva - u Španiji, Libiji, Iraku i BiH.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 01.03.2010.

14:09

Default images

Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije (VOA) brigadni general Dragan Vladisavljević je, podnoseći izveštaj o radu VOA Odboru Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, objasnio da je najviše izaslanstava odbrane koncentrisan u Evropi i obuhvata pet susednih i vodeće evropske zemlje, kao i neke od interesa za sistem odbrane Srbije.

U Aziji se nalaze dva izaslanstva odbrane, a u Severnoj Americi i Africi po jedno.

Vladisavljević je istakao da je ta služba rad izaslanika odbrane usmerila na prikupljanje podataka o vojnim planovima i aktivnostima stranih država i njihovih oružanih snaga, stranih organizacija, grupa i pojedinaca od interesa za bezbednost zemlje.

Govoreći o kadrovskoj strukturu VOA, on je naveo da je Agencija trenutno popunjena 74 odsto od planiranog broja, što je rezultat racionalizacije i sprovedenih organizacijskih promena, prosek starosti njenih pripadnika je 38 godina, a 76 odsto je sa visokom stručnom spremom.

Prema rečima Vladisavljevića, težište obaveštajne delatnosti Agencije je na izučavanjuu i praćenju zemalja koje imaju direktan ili indirektan uticaj na bezbednsot Srbije i praćenju planova "nosilaca asimetričnih pretnji u regionu i širem okruženju".

On je ocenio da je saradnja sa ostalim službama bezbednosti u zemlji korektna i znatno poboljšana u odnosu na prethodni period, a redovno se razmenjuje obaveštajno-bezbednosni materijal, što doprinosi potpunijem praćenju bezbednosnih informacija.

Bezbednosno interesantna saznanja o delovanju ekstremističkih islamskih pokreta na prostoru Balkana se, prema rečima potpukovnika Raše Lazarevića iz VOA, razmenjuju i sa stranim obaveštajnim službama.

Odbor za bezbednost je usvojio izveštaj o radu VOA.

Na dnevnom redu sednice je, kao druga tačka, bio izveštaj komisije za provođenje zaštite svedoka u krivičnim postupcima, a taj deo je, zbog bezbednosti svedoka saradnika, kao i onih koji o njima brinu, zatvoren za javnost.

Predsednik Odbora Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke (SRS) je tražio da i taj deo bude otvoren za javnost, ali je preglasan, posle čega su članovi Odbora iz SRS napustili sednicu.

Vratili su se na raspravu o odgovoru tužilaštva o povezanosti Srpske napredne stranke sa Stankom Subotićem. Nisu bili zadovoljni odgovorom da je istraga protiv Subotića u toku i da ne mogu da iznose detalje istrage. Radikali su predlagali da odbor ponovo traži istu informaciji, ali ih ostali članovi odbora nisu podržali .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: