Dobrovoljni odlazak iz "Slobode"

Skoro svaki četvrti, od ukupno 1.505 radnika kompanije "Sloboda AD", prijavio se za dobrovoljni odlazak iz najveće čačanske fabrike.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2010.

14:11

Default images

Već u toku marta 331 radnik bi trebalo da dobije otpremnine . Oni prema socijalnom programu mogu da odaberu jedan od pet načina za odlazak. Prvom opcijom nudi se deset prosečnih zarada onima koji imaju više od jedne decenije staža, ali su tu mogućnost prihvatila samo dvojica radnika.

Druga ponuda od po 300 evra za svaku godini staža bila je privlačnija i po tom osnovu se prijavilo 57 zaposlenih.

Grupi od 75 radnika kojima je do penzije ostalo manje od dve godine,sleduje trećina zarade za prvih deset,četvrtina za sve ostale godine rada i još 60 odsto zarade do odlaska u penziju.

Najveću grupu obuhvata 148 radnika kojima je preostalo pet godina do ispunjavanja prvog uslova za penzionisanje.Njima se nudi šest plata, uz 60 odsto prosečne mesečne zarade u privredi do sticanja tog uslova.

U grupi koja ispunjava jedan od uslova za penzionisanje nalazi se 51 zaposleni i oni će dobiti po šest plata u bruto iznosu.

U prethodne dve faze socijalnog programa u "Slobodi",2005.i 2008.godine ,iz namenskog dela fabrike otišlo je 568 radnika.

Fabrika vojne opreme je krajem prošle godine preuzela deo zaposlenih i imovine zavisnog preduzeća "Sloboda aparati"koji se bavi proizvodnjom uređaja za domaćinstvo, pošto nisu uspeli napori za pronalaženje strateškog partnera.

Deo od preostalih radnika, ukupno 157 zaposlenih, je preuzet na poslove izrade municije, dok je u radnoj zajednici ostalo 45 službenika,od kojih se 18 prijavilo za socijalni program .

Imovina fabrike kućnih aparata na lokaciji u Jezdini, gde se nalaze i namenski pogoni, pripala je Kompaniji, dok će plac od 1,76 hektara u Ljubiću zajedno sa objektima biti prodati radi namirenja dugovanja poveriocima, među kojima su i radnici fabrike usisivača i štednjaka kojima se duguje oko 130 miliona dinara za neisplaćenih 14 zarada.

Kompanija je gotovo istovremeno raspisala i konkurs za prijem 70 novih radnika u pogon pirotehnike,dok je na raznim poslovima posredstvom omladinskih zadruga angažovano još 150 lica.

Predsednik Samostalnog sindikata "Slobode" Dragan Jekić očekuje nova zapošljavanja zbog povećanog obima posla.Ova čačanska fabrika takozvanih namenskih proizvoda već ima ugovorenih poslova sa inostranim kupcima u vrednosti od 50 miliona dolara.

Jekić naglašava da su se sindikati svih šest preduzeća odbrambene industrije Srbije izborili da odlasci prema socijalnom programu budu isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

Sada se očekuje da i Vlada Srbije odobri potrebna sredstva. Jedan od ciljeva ovog poduhvata je da se u odbrambenoj industriji podmladi postojeći kadar.

U čačanskoj "Slobodi", prema rečima Jekića, prosek starosti zaposlenih je oko 48 godina uz 28 godina radnog staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: