Eštonova: Potreban nastavak reformi

Reforme saradnje s Hagom i dobrosusedski odnosi obaveze su Srbije u nastavku evropskih integracija, poručila je Ketrin Ešton na kraju posete Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

20:44

Default images

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je posle susreta sa predsednikom i premijerom Srbije da veruje da će Beograd biti "pouzdan partner Evropske unije" u nastavku evrointegracija.

Ona je podsetila da je pred Srbijom dugačak i težak put reformi koji podrazumeva i završetak saradnje sa Haškim tribunalom, suočavanje sa zločinima iz prošlosti, ali i izgradnju "dobrosusedskih odnosa" u regionu.

Pozdravljajući Ketrin Ešton prvi put u Beogradu, predsednik Boris Tadić preneo je želju Srbije da zahtev za status kandidata za članstvo u Uniji bude razmatran u najskorije vreme.

On je uveravao šeficu evropske diplomatije da Srbija "nesmanjenim naporima i svakodnevno traga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem", kao i da radi na uspostavljanju najboljih mogućih odnosa sa zemljama regiona, što je Eštonova ranije istakla kao preduslove nastavka evropskih integracija.

Premijer Mirko Cvetković je rekao, posle razgovora sa Eštonovom, da je dobio čvrsta uveravanja da će Srbija od EU dobiti punu podršku u svojim evropskim integracijama.

"Dobili smo čvrsta uveravanja da će nam EU pružiti podršku na putu evropskih integracija i uopšte da će nam biti pouzdan partner u periodu koji je pred nama", rekao je premijer Cvetković

"Zadovoljna sam ukidanjem viza kao i činjenicom su učinjeni krupni koraci u procesu koji vodi ka članstvu Srbije u EU. Drago mi je što sam sa premijerom i ministrima mogla da razgovaram, ne samo o budućem članstvu Srbije, već i o zajedničkom radu i saradnji. Ima mnogo posla, ali ja sam uverena da ovde postoji predanost da se izvrše potrebne reforme i obećavam da ćemo biti partneri u tom poduhvatu. Radujem se nastavku ovog dijaloga", rekla je Eštonova.

Razgovoru sa najvišim državnim zvaničnicma prethodio je susret sa predstavnicima civilnog društva i medijima.

Ketrin Ešton danas putuje na Kosovo gde će prvo posetiti sedište misije Euleks i razgovarati sa specijalnim predstavnikom EU Piterom Fejtom, šefom misije Euleks Ivom de Kermabonom i šefom Kancelarije za vezu Evropske komisije Rencom Davidijem.

Eštonova će potom razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Pred polazak u Prištinu, ona je izjavila da očekuje saradnju Beograda u rešavanju praktičnih pitanja na Kosovu.

Tokom posete Beogradu, šefica evropske diplomatije pozdravila je inicijativu da se Skupština Srbije, rezolucijom izjasni o zločinu u Srebrenici, uz komentar da je to važan korak ka distanciranju od zločina i duhova prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: