Ispitati veze i po cenu pada Vlade

Biće ispitani svi oni koji su Šarićima pomagali da legalizuju novac, i po cenu opstanka Vlade Srbije, kažu u Ministarstvu pravde.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

18:44

Default images

Braća Šarić su razgranali svoje poslove i kupili imovinu koja se meri stotinama miliona evra. Istraga bi trebalo da utvrdi da li su toliki kapital mogli da steknu bez podrške određenih političara i ljudi iz policije. U Ministrstvu pravde tvrde da je država spremna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i po cenu opstanka Vlade Srbije, jer je borba protiv kriminala prioritet.

Stotine hektara zemlje u Vojvodini u posedu su braće Šarić. Kako B92 saznaje specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala počelo je da popisuje njihovu imovinu i prvo će im biti oduzeto zemljište, poljoprivredna gazdinstva i preduzeća u Vojvodini.

Vojvođanski biznismen Mile Jerković svedoči da su Šarići poslove obavljali uglavnom preko advokata. Posrednik pri upoznavanju Jerkovića i Darka Šarića bio je advokat Radomir Štrbac.

“On je meni njih predstavio kao radne ljude koji se bave biznisom koji imaju novce. Sa gospodinom Štrpcem sam potpisao ugovor za 350 hektara, a Šarića prozivaju za milione, milijarde”, kaže Jerković.

“Gde su ti funkcioneri koji su imali kontakte sa njim!? Ne spominju se oni nego spominju mene. Ja sam samo mrvica u svemu tome”, kaže on.

Jerković kaže i da ga je oko mogućih poslova zvao i poslovni saradnik braće Šarića - Zoran Ćopić, koji je Jerkoviću nudio posao kupovine raznih firmi.

On kaže da policija treba da preispita neke od rukovodilaca u Agenciji za privatizaciju koji su kako tvrdi nameštali određene tendere za kupovinu hotela po Vojvodini iza kojih se sumnja da stoje Šarići.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Slobodan Homen, kaže da je država spremna da se do kraja obračuna sa organizovanim kriminalom i da će se ispitati svi oni koji su Šarićima pomagali da legalizuju novac.

“Ako istraga, odnosno Specijalno tužilaštvo dođe do pojedinačnih konkretnih imena političara, oni moraju svi da budu uhapšeni, odnosno njima mora da bude suđeno. Ako je cena za to pad Vlade, milsim da je to mala cena da se Srbija izbori sa kriminalom”, poručuje Homen.

“U ovom trenutku ne postoje nikakve opstrukcije istrage, nju vodi Specijalno tužilaštvo i ono što jeste činjenica je da postoje veze, kako sa policijom, tako i sa medijima, tako i sa političkim strankama. Naravno da je najbitnije do kog nivoa idu te veze. Istraga će sve to pokazati”, očekuje on.

“Mislim da je najinteresantnije, ako gledate veze sa državnim institucijama, upravo kontrola, pronalaženje njihove imovine. Jer suština saradnje i nosioca državnih funkicja je upravo bila i ogledala se u mitu i korupciji i na taj način je kupovana zaštita samih kriminlaca”, kaže Homen.

“Mislim da ćemo upravo kroz oduzimanje imovine koja će vrlo brzo uslediti, otkriti u kom sve pravcu idu ti delovi kriminla, odnosno u kom pravcu je sve kontrolisana država u organizovanom kriminlu”, navodi državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Dok se u Srbiji i Crnoj Gori vodi potraga za Darkom Šarićem, optuženim za šverc preko dve i po tone kokaina iz Latinske Amerike, u njihovom rodnom mestu Pljevljima, grupa građana potpisuje peticiju kako bi se zaustavila medijska hajka protiv Pljevalja, kao i protiv porodice Šarić, bez obzira na sve podatke koje je o nelegalnim polsovima braće Šarić saopštila policija.

“Kada je ova porodica u najtežim vremenima počinjala sa biznisom niko nije pitao za poreklo novca, nego tek sada kada vode firme koje su postale poznate. Dušebrižnici sada se pitaju odakle novac za sve to”, kaže građanin Pljevalja, Predrag Golubović.

Darko Šarić od nedavno nalazi se na interpolovoj poternici. Policije regiona za sada ne znaju gde se nalaze braća Darko i Duško Šarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: