Traže jačanje srpskih institucija

Učesnici skupa "Sabor Srba sa Kosova i Metohije" poručili su da odbacuju plan Pitera Fejta i kosovske vlade za integraciju severa Kosova u kosovski sistem.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.02.2010.

17:45

Default images

Učesnici Sabora Srba sa Kosova traže od državnih vlasti da ojačaju srpske institucije u pokrajini i tako pokažu NATO-u, KFOR-u i Euleksu da one nisu paralelne. Vladika Artemije je preneo okupljenima da Srbi na Kosovu očekuju od vlasti u Beogradu da umesto došadašnjeg slabljenja, jača srpske institucije na Kosovu.

Saboru, koji je organizovala Skupština Zajednica opština Kosova i Metohije, prisustvovalo je oko 200 Srba, a podršku su im pružili i poslanici opozicije iz Skupštine Srbije Dragan Todorović, Miloš Aligrudić i Velimir Ilić, kao i episkop raško-prizrenski Artemije.

"Sabor Srba sa Kosova i Metohije kategorički odbacuje antisrpski plan Pitera Fejta i Hašima Tačija o takozvanoj 'integraciji severnog dela Kosova i Metohije' i očekuje da vlast u Beogradu, ne samo retorički, nego stvarno brani srpske nacionalne interese u južnoj srpskoj pokrajini", navodi se u jednom od zaključaka Sabora.

Takođe je zatraženo da vlast u Beogradu jasno pokaže da im je teritorijalni integritet i suverenitet važniji od evroatlantskih integracija.

Vladika Artemije je rekao da "ako postoji deoba Srba na Kosovu i Metohiji, to je plod politike zvaničnog Beograda".

"Oni nas dele i drobe, jer svaka partija u Srbiji, bila na vlasti ili u opoziciji, želi da ima tačku oslonca na Kosovu i Metohiji, ali ne da bi nam pomogli, već da bi sa nama manipulisali", rekao je Artemije.

Potpredsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić ocenio je "da je svima jasno da bez pomoći Beograda nema nezavisnog Kosova i da očuvanje Kosova i Metohije zavisi isključivo od Srbije".

Šefovi poslaničkih klubova Srpske radikalne stranke i Nove Srbije Dragan Todorović i Velimir Ilić pozvali su srpski narod na Kosovu na slogu i jedinstvo i najavili su da će u Skupštini Srbije zatražiti raspravu o stanju na Kosovu. Velimir Ilić je obraćajući se skupu rekao da se Beograd odrekao plana od šest tačaka. Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga sa sedištem u Mitrovici, Radenko Nedeljković ne slaže se sa zaključcima skupa, tvrdeći da je Vlada Srbije dovoljno jasno istakla protivljenje strategiji za integraciju severnog dela u kosovski sistem.

Nedeljković kaže da Srbi na severu niće prihvatiti nametanja, na koja su možda primorani njihovi sunarodnici južno od Ibra.

Dok kosovska vlada priprema modalitete primene strategije, analitičari u Prištini, poput predsednika Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bedžeta Šalje, tvrde da rešenje za sever Kosova može da liči na primer Bosne i Hercegovine.

Na skupu u Mitrovici je odlučeno da bude formirana delegacija koja bi sa političarima u Beogradu razmatrala očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: