Vud: Nelagalna invazija na Irak

Bivši visoki službenik britanskog ministarstva spoljnih poslova, Majk Vud, izjavio je da invazija na Irak 2003. godine nije bila legalna.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

15:18

Default images

"Mislim da je upotreba sile protiv Iraka u martu 2003. godine bila suprotna međunarodnom pravu", rekao je Vud pred nacionalnom istražnom komisijom o ulozi Velike Britanije u ratu u Iraku, javio je Rojters.

Ovaj bivši visoki pravni savetnik u Forin ofisu, u godinama neposredno pred rat u Iraku, je izjavio da upotrebu vojne sile protiv te bliskoistočne zemlje nije odobrio Savet bezbenosti Ujedinjenih nacija, niti je ona imala drugo legalno uporište u međunarodnom pravu.

U istrazi o ulozi Velike Britanije u ratu za koji je, prema međunarodnom pravu, bila potreba posebna rezolucija UN koja bi odobrila upotrebu sile da bi invazija na Irak bila legalna, Vud je u pisanoj izjavi naveo da je "konstantno iznosio stav da promena režima nema legalnu osnovu za rat i da je akcija zahtevala jasan mandat UN".

"Stoga se nisam složio sa stavom baziranom na parlamentarnom odgovoru od 17. marta 2003. godine" , istakao je Vud.

U nedeljama pred invaziju na Irak, tadašnji britanski premijer, Toni Bler, i američki zvaničnici pokušavali su ubede ostale članice Saveta bezbednosti za usvajanje posebne rezolucije koja bi odobrila upotrebu sile na Irak.

Kada su ti pregovori propali, glavni britanski tužilac, Piter Goldsmit, obavestio je parlament Velike Britanije, tri dana pred invaziju, da je "formulacija u predhodnoj rezoluciji UN o Iraku (vojnu) akciju učinila legalnom ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: