Ustoličen patrijarh Irinej

Ustoličen patrijarh Irinej. Jedan od prvih zadataka crkve je da sačuva Kosovo, kaže novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 23.01.2010.

09:00

Default images

"Srpski patrijarh uvek je predstavljao pred Bogom istoriju svog naroda, delio sudbinu njegovu, radost, ali i njegovu tragediju", istakao je patrijarh. On je kazao da "njegovo srce drhti kao da ga vetar pokreće, da je ustreptalo velikom svešću i saznanjem u pitanju da li je dostojan ovog visokog zvanja i ove visoke počasti".

"Zašto se ovoga trenutka moja misao usmerava prema Bogu, spasitelju našem, arhipastiru našem koji me je dobrotom i milošću svojom nagradio?", rekao je patrijarh i dodao da zna da je njegov izbor delo milosti i ljubavi božje, delo koje obavezuje i traži dostojan odgovor.

U Sabornoj crkvi u Beogradu nešto pre 9 sati počela je liturgija na kojoj je ustoličen novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej niški.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predao je patrijarhu Irineju panagiju i žezlo, koje nose poglavari SPC.

Veliki broj građana ispunio je Sabornu crkvu, kako bi prisustvovao činu ustoličenja novog patrijarha.

Sve vladike su bile prisutne u svečanim odorama i naizmenično služile.

Prema crkvenom ustavu, patrijarh se ustoličava dan posle izbora. To je prvo ustoličenje da bi, kako je objasnio episkop bački Irinej, "novi patrijarh počeo da dela".

"Svečani zvanični čin ustoličenja se vrši u manastiru Pećke patrijaršije, a to nije vezano za neki rok, nego će taj rok naknadno biti određen u skladu sa odlukom samog patrijarha, a i u dogovoru sa Sinodom", kazao je ranije on objašnjavajući protokol.

U narednih nekoliko dana biće dogovoreno kada će novi partijarh biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji.

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve je tri i po decenije bio episkop niški, a na patrijarški tron sešće nakon pola veka monaškog života.

Ustoličenju novog patrijarha prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković sa članovima Vlade Srbije, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Prisutni su bili i princ Aleksandar Karađorđević, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, apostolski nuncije Orlando Antonini, muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić i reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, bivši premijer Srbije i bivši gradonačelnik Niša Zoran Živković.

Patrijarh Irinej: Moj program je Hristovo Jevanđelje

patrijarh Irinej (Tanjug)
Novoizabrani patrijarh srpski Irinej je izjavio da je svestan sve težine i odgovornosti počasti koje su mu danas ukazane.

"Obično, kada se patrijarh bira i uvodi u ovaj sveti tron, izlaže svoj program. Ja nemam svoj program već samo Jevanđelje u kome Gospod kaže idite i propovedajte", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve u svojoj prvoj besedi kao patrijarh.

Primajući ovu svetu dužnost i sve odgovornosti koje sa njom idu, rekao je patrijarh Irinej, treba imati pred Sobom Hristovo Jevandjelje i vladati se onako "kako je to Gospod činio i kako su činili sveti apostoli i naši mnogobrojni sveti oci "čineči čuda koja su moguća jedino uz blagodat Božju".

"Patrijarh je samo jedan, a celinu čine episkopi i Sabor, pa se nadam pomoći braće arhijereja", rekao je on, podsetivši na težinu krsta i uputivši poziv na zajednički napor jer "svi moraju biti jedno u životu Crkve".

"Nadam se blagodati Božjoj da će mi pomoći da opravdam ono što mi je povereno, ali ne samo rečju već i životom", rekao je novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Izrazivši nadu da će sa svim članovima Crkve Hristove učiniti da ona postane tiho i mirno pristanište za sve, on je naglasio da je "prvi i najsvetiji zadatak da pomognemo našoj državi da sačuva sveto i mučeničko Kosovo, da ga očuva od onih koji hoće da ga prigrabe".

"Kosovo je naša sveta zemlja i naš Jerusalim", rekao je patrijarh i dodao da posle ovog svečanog čina sledi i ustoličenje u Peći i Peckoj patrijaršiji koje je sedište naših patrijarha, kao i poseta Dečanima i Gračanici bez kojih, kao i bez drugih svetinja Kosova, Srbija ostaje "bez uma i duše".

"Imamo i drugih obaveza da naš raseljeni narod sjedinimo i da očuvamo jedinstvo jer je to oduvek bio iskonski zadatak Crkve koja je išla za svojim narodom", poručio je novi patrijarh.

"Moja je misao usmerena prema Bogu koji je dobrotom i milošću svojom nagradio mene ovim nezasluženim darovima", rekao je on na svečanosti, naglasivši da je njegova dužnost da sledi primer svog prethodnika i svih onih predaka kojima je ideal bio život po Jevandjelju.

"Nadam se da će mi pomoći onaj koji mi je moć dao da se vladam po ugledu na naše velike pretke, da krenem njegovim putem da se na njihova dela ugledam", poručio je patrijarh naglasivši da je njegov put prema Hristu već zacrtao sveti Sava i svi njegovi sledbenici.

"Zato se Bogu obraćam i blagodarim na ovom prevelikom daru meni malenom i našim svetiteljima da ne ostave slugu svoga", rekao je on na svečanosti uz posebnu zahvalnost svima koji su prisustvovali svečanom ustoličenju.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: