Neprihvatljivo gašenje institucija

Gašenje srpskih institucija na severu Kosova neprihvatljivo je za srpsku zajednicu, zaključili su ministar za Kosovo Goran Bogdanović i čelnici severnog Kosova.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.01.2010.

14:08

Default images

"Svim diplomatskim i pravnim sredstvima borićemo se da do toga ne dođe. Nastavićemo pragmatičnu i konstruktivnu politiku prema međunarodnoj zajednici i nijedan naš potez neće doprineti destabilizaciji ne samo na severu, već i u celoj pokrajini", rekao je ministar Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i predsednici četiri opštine na severu Kosova saglasili su se da je najavljena strategija kosovskih institucija za sever Kosova neprihvatljiva, te da će se oni svim diplomatskim i pravnim sredstvima boriti da ona ne bude sprovedena.

Ministar Bogdanović i predsednici opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica smatraju da je najavljena strategija kosovskih institucija rizik da na severu ponovo izbije nasilje.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati kaže da Prištinu za formiranje opštine Mitrovica ohrabruje uspeh stvaranja novih opština u Gračanici, Ranilugu i Klokotu.

Anketirani građani severnog dela Mitrovice uglavnom odbijaju nameru Prištine, tvrdeći da već imaju svoju opštinsku vlast, ali dodaju da je u Mitrovici potrebno malo više reda.

Skupštine opština na severu Kosova će uskoro, najavio je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, zauzeti stav povodom najave Prištine da će organizovati lokalne izbore na severu.

Ministar Bogdanović je preneo predsednicima opština na severu da je od predstavnika Euleksa i Evropske komisije dobio izričit odgovor da EU ne stoji iza strategije za uspostavljanje kontrole nad severnim delom Kosova, već da su je izradile institucije u Prištini i Međunarodna civilna kancelarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: