Mesarovićeva: Izbor nije sporan

Predesdnica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović odbacila je kritike izbora sudija, ističući da je Savet obavio svoj zadatak na odgovoran i savestan način.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

23:18

Default images

"Visokom savetu iz cele Srbije dolaze podaci na osnovu istraživanja da smo u 90 odsto slučajeva pogodili. Ako birate preko 2 000 sudija, mislim da je procenat od 90 odsto pogođenih sasvim dobar", kazala je Mesarovićeva odbacujući primedbu da je javno mnjenje "uznemireno zbog reizbora".

Gostujući na RTS-u, ona je ukazala da nema sukoba interesa u odnosima između supružnika ako su oboje sudije, kao ni između srodnika jer se u sudu ne radi samo jedna određena vrsta predmeta, i ne postupa se samo u ili krivičnim ili građanskim predmetima.

"Srodnici ili supružnici radili su u srpskom pravosuđu i u vreme one velike bivše Jugoslavije i to u opštinskim, okružnim, čak i u Vrhovnom sudu, a ja i sada imam kolege čiji roditelji su bile ugledne sudije i tu ne vidim ništa loše", naglasila je predsednica Visokog saveta sudstva.

Kao primer je navela da je, kada je bila sudija opštinskog suda, njen stručni saradnik bila ćerka profesora i sudije Zorana Ivoševića.

"Posle je napredovala i postala sudija opštinskog suda, dok je on bio sudija Vrhovnog suda i tu nije bilo sukoba interesa", podsetila je Mesarovićeva.

U vezi sa kritikama na izbor sudija sumnjičenih za izborne krađe, ona je podsetila da je 2001., kada je DOS došao na vlast, opšta sednica Vrhovnog suda Srbije razrešila samo jednog sudiju i da se protivila razrešenju drugih sudija za koje je bilo indicija da su učestvovale u tome.

"Nije tačno da je Visoki savet sudstva izabrao sve one koji su učestvovali u izbornim krađama. Ako pre 13 godina nije bilo dovoljno indicija i tačnih dokaza, sad posle 13 godina tamo gde smo utvrdili da postoje kreatori i oni koji su uticali na određene ljude da donesu takve odluke, mi smo ih ostavli van pravosuđa", kazala je Mesarovićeva.

Ona je istakla da ukoliko kandidati ispunjavaju sva tri uslova koji su predviđeni kriterijumima nema razloga da ne budu birani i naglasila da će sve sudije koje nisu izabrane dobiti pisano obrazloženje iz kojih razloga nisu izabrani.

Mesarovićeva je napomenula da se posle objavljivanja odluke o izboru svi pozivaju samo na stručnost i da niko ne govori o druga dva kriterijuma koji su morali da budu kumulativno ispunjena - obučenost i dostojnost.

Takođe je podsetila da se mora praviti razlika između opšteg izbora sudija, postupka reizbora i postupka razrešenja, napominjući da je sada obavljen opšti izbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: