Prvi putnici bez viza

Učesnici projekta "Evropa za sve" biće prvi građani Srbije koji će bez viza putovati u zemlje šengenskog prostora,a vođa puta tokom obilaska biće Božidar Đelić.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

15:15

Default images

U subotu, 19. decembra, minut po ponoći, sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" će put Brisela poleteti 50 građana, starosti između 20 i 70 godina, kojima će to biti prva poseta nekoj od zemalja EU.

Srećnih 50 putnika izabrani su kao zaslužni građani koji su svojim postupkom, delom, uspehom, inventivnošću, moralnošću ili hrabrošću zadužili zajednicu u kojoj žive, a tokom jedne sedmice posetiće Brisel, Berlin, Rim i Pariz.

Sedmodnevno putovanje Evropom započeće 19. decembra simbolično, posetom Briselu, gde će putnike iz Srbije na aerodromu dočekati ministar za migracije i politiku azila u Vladi Švedske Tobias Bilstrom i Lars Erik Forsberg, koji je zadužen za Srbiju u Evropskoj komisiji.

Učesnici projekta biće primljeni u Evropskom parlamentu i sedištu Evropske komisije, gde će ih, između ostalih, pozdraviti komesar za proširenje u Evropskoj komisiji Oli Ren i direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel.

Drugog dana putovanja biće organizovan turistički obilazak Brisela, a potom će se grupa iz prestonice Belgije uputiti ka Rimu, gde će 21. decembra imati priliku da poseti Italijanski parlament i sastane se sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Frankom Fratinijem.

Nakon turističkog obilaska Rima i Vatikana, grupa će se u utorak 22. decembra uputiti ka Berlinu, gde će posetiti nemački parlament i ministarstvo spoljnih poslova.

Poslednja metropola koju će posetiti učesnici projekta "Evropa za sve" biće Pariz, gde će grupa boraviti na Badnje veče i Božić po gregorijanskom kalendaru.

Nakon obilaska znamenitosti glavnog grada Francuske i posete muzeju "Luvr"grupa će se u Beograd vratiti u subotu 26. decembra.

Projekat su organizovali kabinet ministra Đelića i Evropski pokret u Srbiji, uz podršku delegacije Evropske komisije u Beogradu, Ambasade Francuske, Ambasade Italije, Ambasade Nemačke, kao i kompanija "Jat ervejz", Aerodrom "Nikola Tesla", "Banka Inteza" i "Erste banka".

U žiriju koji je odlučivao ko će dobiti priliku da prvi put poseti zemlje EU bili su Ružica Đinđić, Vlade Divac, Vigor Majić i Maja Bobić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: