Četvrtak, 03.12.2009.

20:23

Nova termoelektrana u Kostolcu

Namera države je da zajednički ulaže u energetiku sa inostranim partnerima, ali i da zadrži većinski paket u EPS-u, izjavio je sinoć u Kostolcu Ivica Dačić.

Izvor: B92

Default images

Tokom posete Privrednom društvu “Termoeletrane i kopovi” Dačić i ministar energetike Petar Škundrić najavili su da bi novi površinski kop i blok termoelektrane u Drmnu kraj Kostolca trebalo da se grade novcem iz kreditnog aranžmana od 850 miliona evra, o kom se pregovara sa partnerima iz Kine.

U Kostolcu bi od naredne godine trebalo da počne realizacija projekata podizanja tehničke efikasnosti, izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i restruktuiranje kopa “Drmno” za proizvodnju 12 miliona tona uglja godišnje, što je preduslov za izgradnju novog bloka elektrane snage između 350 i 600 megavata.

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da se radi o ulaganjima od blizu milijardu evra.

“Početkom sledeće godine počeće najveći investicioni zahvat u elektrosistemu Srbije ovde u Kostolcu. Uradili smo sve što je bilo potrebno i stvorili uslov da pristupimo ugovaranju sredstava za ove projekte”.

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić je rekao da je Vlada Srbije formirala radnu grupu na čijem je čelu ministar Škundrić, koja bi trebalo da pregovara o obezbeđivanju kredita za finansiranje projekata u energetskom sektoru.

“Pre svih sa kineskom zainteresovanom stranom koja bi mogla da uloži oko 850 miliona evra u revitalizaciju i izgradnju novih kapaciteta. Čini mi se da je oko 600 miliona evra predviđeno za izgradnju novog kopa i bloka. Nadam se da ti pregovori mogu da se u relativno kratkom roku završe”.

Dačić je naveo i da vlada ne želi da rasproda Elektroprivredu Srbije.

“Naše opredljenje je da zajednički ulažemo sa drugim stranim partnerima, da tražimo partnere, ali da država Srbija i dalje bude strateški u vlasništvu onoga što bi se zvalo većinski paket ili zlatne poluge u upravljanju Elektroprivredom Srbije”, kazao je Dačić.

Energetika je jedan od prioriteta Vlade jer se, kako je Dačić objasnio, svako ulaganje u ovoj oblasti brzo vraćalo kao profit za drzavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: