Rasmusen za BiH u NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen kaže da podržava aplikaciju BiH u NATO, ali da ne želi da prejudicira konačno glasanje o tom pitanju.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

17:13

Default images

BiH je zatražila prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP), odnosno status kandidata za članstvo u NATO-u, o čemu će se odlučivati na ministarskom sastanku Alijanse iduće sedmice u Briselu.

"Nisam došao u Sarajevo da objavim bilo kakvu odluku, jer će se o tome odlučivati iduće sedmice", kazao je novinarim Rasmusen posle susreta sa članovima Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem u Sarajevu.

On je dodao da zemlje zapadnog Balkana u budućnosti vidi u NATO-u i u EU i naveo da zemlje Balkana međusobno treba da blisko sarađuju.

"BIH je napravila značajan napredak u reformi odbrane", kazao je Rasmusen i istakao da ulazak BIH u NATO nije deo "butmirskog procesa" o političkim reformama u BIH, ali da bi bio srećan kada bi BiH napredovala i u političkom smislu.

Rasmusen je podsetio da u NATO ulaze zemlje koje mogu doprineti sigurnosti i promovisanju ciljeva tog vojnog saveza.

Naglasio je da će se o članstvu u NATO-u odlučivati na osnovu procene šta je svaka zemlja pojedinačno konkretno uradila i koliko je sposobna da ispuni uslove koje postavlja Alijansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: